Lansări de produse – așa nu!

O agenție invită mai mulți oameni la o lansare de produs (ceva telefon mobil) printre care jurnaliști, bloggeri, corporatiști, oameni care ar fi avut de făcut treburi interesante într-o marți seara. Mai ales că la 20:00 începea și lansarea iPhone X.

Primesc email, confirm participarea, bineînțeles că emailul nu a fost deschis. Ca de altfel și alte emailuri în trecut cu agenția respectivă. Ajungem în locație cu 10 minute mai devreme și aflăm că trebuie să mai dăm o tură de parc până vom putea intra sau … putem să așteptăm la coadă. Aparent, da, se formează cozi pentru a intra în bodega unde a avut loc prezentarea. Bodegă în sensul bun al cuvântului, fiind o terasă acoperită pe lacul din Herăstrău. Aparent alții care se uită mult la filme și cred că succesul cozilor la iPhone sau la deschiderile eMAG este pur întâmplător.

În fine, intrăm, un pic de haos la intrare că nu știai care, incotro, unde  te înregistrezi, de unde iei brățara (pentru că da, in 30mp și doi paznici la ușă ai nevoie de brățară. Probabil se așteptau să aibă un succes răsunător lansarea unui telefon și să înceapă lumea să vină înnot prin lacul Herăstrău.

Beau o cafea, fumez o țigară pe terasă, networking cu câțiva cunoscuți și mă uit la ceas. E deja 18:20 dar zic că poate începe curând. Unii oameni s-au învoit de la muncă, alții au amânat până mai pe seară niște întâlniri, un amic îmi povestește că a alergat după un taxi pentru că nu avea timp să ajungă la 18:00, fiind obligatorie prezența la ora stabilită conform organizatorilor. Ma uit din nou la ceas, e 18:30. Mai beau o cafea, e deja 18:45. Evenimentul a început in jurul orei 19:00. S-a urcat un omuleț pe scenă, a spus rapid cine e, dar cu o viteză ca și cum avea cuvintele numărate, până s-a dezmeticit lumea cine era si ce vroia de la noi deja epuizase un sfert din speach. Folosind o engleză învățată cu aceeași profesoară pe care a avut-o Ion Iliescu a prezentat rapid ce vrea să facă și ce lansează ei dar mai ales faptul că produsul se lansează simultan în România și Bulgaria cu toate că nu era niciun invitat străin. Cu alte cuvinte, facem o prezentare aici pe barcă și raportam mai departe că am lansat cu 1.000 euro în două țări. Eficiență, rapoarte bune în excel.

Locația a fost cât se poate de prost aleasă. Era un bar imens cu 3 metri de jur împrejur în care puteai să stai, “scena” era ascunsă undeva la intrare astfel încât numai 20-25 persoane puteau să vadă ce se întâmplă pe acolo, restul fiind ascunși după stâlpi.

Atracția serii a fost faptul că respectul organizatorilor față de invitați a fost întors în egală măsură de către cei prezenți. Fiecare era pe treaba lui, erau atenți la ce se întâmplă sau ce se prezintă numai 10-15 oameni din fața “scenei” iar cei din stanga scenei încă socializau între ei, spuneau bancuri, nu aveau nicio treabă cu evenimentul la care fuseseră invitați. In spate erau 3 monitoare și fiecare era din filmul lui, cu spoturile lui, cu muzica lui care nu aveau treaba cu evenimentul. Pe terasa de afară oamenii erau în treaba lor, un tip admira lacul, altul stătea pe Facebook si se uita la clipulețe cu FailArmy, două tipe vorbeau ceva legat de sedințele obositoare de la muncă, aproape nimeni nu mai era atent la ce se întâmplă la eveniment, cu excepția celor care erau în fața speakerului. A fost o masă în oraș cum se spune pe la mine prin cartier.

Înteleg că poate locația a fost atât de prost aleasă datorită bugetului alocat. Numărul mic de invitați probabil ar fi pălit într-o sală deschisă și nu ar mai fi dat asa bine în poze.  Dar organizarea este 100% românească cu bune și cu rele. Latura umană, explicațiile, marcajele, poziționarea și calitatea evenimentului sunt asumabile in totalitate de către agenția locală.

Dupa două prezentări scurte din care nu am înteles absolut nimic datorită zgomotului făcut de multimea de oameni într-un spațiu atât de mic, au dezvelit minunatele produse, am făcut două poze și am plecat să văd lansarea iPhone X.

Cafeaua bună, gustările  la fel (păcat că nu au fost și pișcoturi ca să putem spune că am fost pișcotari), m-am reîntâlnit cu amici din mai multe zone ale țării, sonorizare proastă, organizare slabă, speakeri puși cu forța să prezinte cu o atitudine de nici ei nu credeau în produs, rapoarte în excel precum grâul la hectar înainte de `89.

 

      Cristian Iosub