LapteScolar.ro sau cum sa profiti de un domeniu nefolosit

Site-ul LapteScolar.ro este un site de campanie înregistrat in trecut de către o agenție din dorința de a promova programul Cornul și laptele.

Cornul și laptele este un program introdus în școli de guvernul României începând cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din grădinițe și din școli generale. Media beneficiarilor este de peste două milioane de copii anual.

În anul 2010, guvernul României a creat un program similar, „mere în școli”, prin care elevii din clasele 1-8 din învățământul de stat și privat primesc gratuit câte un fruct proaspăt zilnic, timp de 100 zile de școlarizare, în ingtervalul noiembrie-martie. Programul de încurajare a consumului de fructe în școli este parte a unui program european, finanțat în proporție de 75% din fonduri UE.

Site-ul LapteScolar.ro a fost intens promovat in perioada 2011-2014 atât de către scoli cât și de către presă. Fiind vorba de un site de campanie, îți asumi o responsabilitate socială fie de a întreține acel site, fie sa ii faci o redirecționare către un alt site de interes pe aceeași temă. Ma uit aici la dezvoltatorii site-ului. Nu vorbim de o pagina web unde este promovat un concurs pe o perioada determinată, nu este un blog sau un landing page de blackfriday ci este un site comunicat intens de către unitățile de învățământ inclusiv pe paginile de Facebook.

In prezent, site-ul laptescolar.ro a fost cumpărat de către o duduie care postează articole publicitare de la bormașini pana la cosmetice și pompe de mărire a penisului. Da, un copil care caută cuvintele cheie date chiar din denumirea site-ului, va ajunge pe o pagina unde afla cum poți mari penisul. In clasa a IV-a!

Ca tot vorbim de responsabilitate socială, o parte din vina a ceea ce se întâmpla o au chiar și administratorii acelor pagini de Facebook.

Mizeria asta se întâmpla atunci când domeniile web sunt canibalizate pentru ușurința numelor ca apoi sa fie abandonate. Asta se întâmpla atunci când agențiile cumpără zeci / sute de domenii și treaba lor se termina când au pus campania live fără sa informeze clientul pe deplin asupra riscurilor de a cumpara domenii pe un an, doi, trei.

Bine, acum dacă ar fi fost o pagina dedicată unei campanii sa zice la Coca Cola, știm ca acolo nu exista responsabilitate socială fiind in stare sa facă campanii pana și cu Ilie. Acolo dimpotrivă, m-as fi așteptat sa publice ei articole de genul asta. Dar vorbim de un alt target totuși : copiii.

Și eu sunt tată, știu cât navighează juniorul pe internet și oricât BitdefenderBox as monta prin casă sunt informații pe care nu le pot estima de dinainte. In naivitatea mea cred încă faptul că cei care dezvolta conținut pentru o categorie de cititori vulnerabila care nu este încă in stare să filtreze informațiile coerent, au acest bun simț de a folosi resursele de informare in mod responsabil.

Site-ul a fost înregistrat / administrat in trecut de către Tetra Pak Romania SRL,  Baneasa Airport Tower, etaj 3, Str. Ion Ionescu de la Brad 1A, Sector 1 013811 Bucuresti, Telefon: +40 (0)21 269 15 90/91/92 , Email: laptescolar@tetrapak.com.

Pana la momentul publicarii articolului nu am reusit sa iau legatura cu Tetra Pak Romania la numerele de telefon prezentate pe siteul vechi. In schimb, producatorul de lapte ILVAS a confirmat faptul ca adresa web nu mai este printata pe cutiile de elapte de cativa ani asadar imaginea care este repostata pe Facebook este posibil sa fie dintr-o editie mult mai veche a ambalajului dar anul acesta si aanul trecut sigur nu au avut imprimat pe cutia de lapte aceasta adresa web.

In tot acest timp, administratorul nou al siteului profita de traficul aparut peste noapte, schimba designul siteului si se declara nevinovat. El doar a cumparat un domeniu nefolosit si s-a gandit sa posteze pe un site numite Lapte Scolar articole legate de pompa de marire a penisului.

Recomandarea săptămânii
Gazduire web
      Cristian Iosub