Lectia zilei de astazi : Afla cine te suna cu numar ascuns

A venit timpul sa scriu cel de al doilea articol din cele trei articole despre care va spuneam. Trilogia tocmai se transformă  în cinci articole : transmiterea mesajelor cu identitate schimbată, aflarea identității numărului de telefon ascuns, apelarea (!) cu identitate schimbată, bruierea semnaului telefoanelor mobile si interceptarea telefoanelor mobile.

Articolul anterior legat de transmiterea mesajelor cu identitate schimbată a adus vizite din partea STS Galați, STS București, două zeci de minute de atacuri cu SuperNova prin DDOS dar nu a avut un impact față de kinderii autohtoni obișnuiți să transmită mesaje de tip text anunțând câștiguri false. Și pentru că tot suntem la categoria scam, a fost elaborat un ghid al utilizatorului păcălit prin telefon. (download aici) de către ANCOM. ANCOM, instituţia care reglementează astăzi sectorul comunicaţiilor din România, s-a format prin reunirea a două instituţii cu experienţă şi expertiză în domeniul administrării şi reglementării acestui sector: Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRCTI).

Anul trecut detaliam procedura de aflare a identității unui apelant cu număr ascuns. Metoda era simplă și consta prin simpla creare a unui cont pe voceonline.romtelecom.ro , primirea unui număr de telefon virtual si devierea apelurilor de pe telefonul mobil către acel număr. Metoda există și astăzi, doar providerul se schimbă. Din punct de vedere legal există destul de multe probleme în acest sens, existând reglementări la nivel internațional prin care se poate comunica identitatea apelantului doar pe baza unui mandat sau în funcție de legislațiile în vigoare (vezi legislația din România care permite procurorului mai întâi să afle datele și apoi să solicite mandat judecătoresc).

Tocmai de aceea putem spune că Romtelecom s-a aflat într-o oarecare ilegalitate furnizând aceste date, dar a fost singura soluție, singurul truc ieftin pe care l-au găsit pentru a rezista pe piata de Voice Over IP. Trucul nu a durat mult pentru că nu au avut oamenii necesari întreținerii unui astfel de serviciu astfel că numai în 2011 eu am avut de peste 30 de ori contul blocat doar pentru că un student făcea practică pe echipamentele unei companii naționale. Dar, articolul nu este despre Romtelecom, așa că îi dorim să îi fie țărâna ușoară.

Articolul în schimb este despre modalitățile actuale a aflării numărului de telefon ascuns.

Definiții

Ce este CLIP ?

Serviciul CLIP (calling line identification) oferă posibilitatea identificării persoanei care te sună prin afişarea numărului de telefon al acesteia pe ecranul telefonului tău. Este o funcție simplă, pe care o cunoaștem și o folosim zilnic pe telefoanele mobile, gratuită dar care poate fi și dezactivată. Serviciul CLIP este activ by default de către toți operatorii dar care tehnic poate fi și dezactivat astfel încât toate apelurile primite apar ca fiind anonime. Am cunoscut până în prezent două persoane care să fi solicitat așa ceva. Prima sunt eu, a doua era un tip care testa serviciile operatorilor din Italia, Spania și România.  Mai multe informații despre CLIP pot fi aflate de pe Wikipedia.

Ce este CLIR ?

Serviciul CLIR (Calling Line Identification Restriction)  vă permite ascunderea numărului de telefon atunci când sunaţi pe cineva. Se poate ascunde numărul de telefon fie prin formarea codului #31# inaintea numărului către care dorim să apelăm, fie din meniul telefonului mobil, fie solicitând operatorului nostru. Din nou, este un serviciu utilizat rar din meniul telefonului sau prin solicitarea către operator, majoritatea dintre noi formând #31# înaintea numărului de telefon (exemplu #31#0722333444)

Cadru legal

În România, primirea unui apel cu număr ascuns este o practică zilnică mai ales din partea companiilor de telemarketing având în vedere că apellurile se fac printr-un singur PBX în cadrul aceleiași companii. Motivațiile fiecăruia sunt diferite atunci când aleg să folosească ascunderea numărului telefon (CLIR), dar din păcate o dată cu dezvoltarea pieței de Telecom din România, Cosmote a început o campanie de dumping ce a resuscitat întreaga piață în urmă cu vreo 6-7 ani. De atunci, operatorii de telefonie oferă mii și zeci de mii de minute oricărui client, la prețuri mici. Tocmai datorită costurilor mici de convorbire, foarte mulți kinderi își permit să apeleze cu număr ascuns la două noaptea, formând numere la întâmplare, numere luate de pe internet sau din anunțuri. Sigur, mulți or să spună că dacă mă deranjează pot să închid telefonul pe timpul nopții. Dar atunci de ce mai am telefon? Daca este o intervenție la servici? Dacă sunt medic? Dacă sunt pompier? Dacă se întâmplă ceva rău cu un membru al familiei? Nu trebuie să stăm cu frică și să ne baricadăm din cauza acestor copii.

ANCOM ne spune că dacă primim apeluri cu număr ascuns și sunt tentative de fraudă, trebuie să anunțăm operatorul și apoi organele de poliție. Trust me , sunt fix degeaba. Operatorul nu va înregistra cererea de analiză nicăieri chiar dacă reclamați prin email, iar poliția română e jalnică la nivel de secție. Fraudele prin telefon au început să apară de prin 2002-2003 și în atâția ani nu au prins decât un grup luna trecută și acolo prin intervenția presei.

Hărțuirea prin telefon în schimb este un alt aspect. Se încadrează în codul penal și este verificabilă. Dar, din nou, am avut personal acces la 4-5 cazuri de genul acesta (prieteni de familie) iar poliția română ridică neputincioasă din umeri. Aici să zicem că s-ar mișca un pic dar numai pentru cazuri repetate, aminenințări cu moartea, nu doar vorbe goale.

Cu toate acestea, legislația nu permite aflarea numărului de telefon nici prin intermediul poliției, aceștia aflând numărul respectiv, demarând proceduri de identificare a persoanei în cauză prin filtrarea IMEI si IMSI în rețelele din România ca apoi să îl cheme pentru lămuriri.

Business

Există latura business a acestor practici totuși. Sunt diverse personaje (gen Timotei Campean de la NumărAscuns.ro) care solicită în jur de 100 ron pentru 7 zile de “monitorizare”. La telefon solicită totuși 140 ron /7 zile. Plata se face curat, prin transfer bancar, nu se plătesc taxe pe venit, nu se emite factură. Am dat exemplu acest site nu pentru a îl denigra ci pentru că este unul din cele mai bune exemple despre cum să faci bani din prostie. Ceea ce face el de fapt, vedeți mai jos.

Operatori din România

Există un singur operator în România care încă mai are scăpări legsilative și oferă acces clienților la traficul de voce primit cu identitate ascunsă. Acesta este AKTA. Este vorba de o companie de tipul RCS-RDS ce oferă servicii de telefonie fixă, internet și televiziune. Siteurile care promit “monitorizarea” clienților și divulgarea apelurilor recepționate cu număr ascuns, nu fac altceva decât să aibă pe spate un abonat AKTA care oferă clienților numărul său de telefon fix către care să își facă aceștia devierile de apel. Clientul nu are acces la listing, nu are acces la incoming ci trebuie să ia legătura cu “furnizorul de servicii” care pe baza datei și orei apelului deviat poate vedea în lista ultimelor apeluri primite, de la cine a fost primit apelul.

Operatori din străinătate

În Israel sunt foarte mulți operatori care oferă posibilitatea afișării identității apelului însă numerele de telefon sunt de tip premium la tarife locale destul de mari. Deci nu rentează dar nici nu putem face devieri din RO către numere premium din Israel. Prin China ar mai fi vreo doi dar având în vedere diferențele de limbă am preferat să stau de o parte când îmi dau datele de pe card.

În rest, cine deține acest serviciu de vizualizare a identității, nu o face public din cauza legislațiilor. Până în prezent am testat undeva în jur de 200 operatori de telefonie virtuali, am investit peste 300€ în teste și credite și pot să spun că problemele din RO se regăsesc și în străinătate.

Aplicații de telefon

Dezvoltatorii de aplicații de telefoane mobile nu se înghesuie să creeze aplicații premium de acest gen din simplul motiv că nu așa funcționează transmiterea Caller ID, să poată fi citită de telefon. Prin statele unite exista un serviciu de acest gen dar era prin interfață web plus o aplicație de iPhone. În final era vorba tot de o redirecționare de apel către unul din numerele lor locale.

Practic, apelul pleacă de la emitent, ajunge în HLR-ul (serverul) companiei de unde are cartela SIM, apoi este transmis în HLR-ul companiei de unde are cartela SIM destinatarul și în final ajunge la destinatar. Bine, pe drum sunt VLR-uri, BTS-uri, MSC-uri dar nu asta este important. De ele o sa ne legăm când discutăm de interceptarea telefoanelor mobile cu o investiție mică. Dar ideea de bază este că informația ajunsă la destinatar este cea dată și agreată de compania de unde are cartela SIM: Dacă un client Vodafone apelează un client Orange cu identitate ascunsă, Orange va livra informația ascunsă tocami datorită pactului dintre companii. În cazul unei redirecționări către AKTA de exemplu, avem traseul Vdafone – Orange – client – Orange – AKTA. Clientul refuză recepționarea apelului si cere Orange sa devieze apelul către o altă destinație. AKTA fiind companie ce deține echipamentele necesare, interpretează informația primită în mod propriu incluzând întreg header-ul apelului. De aceea privacy este off și un client AKTA poate vedea numărul de telefon. Repet, nu este tocmai legal având în vedere normele internaționale în vigoare, dar atâta timp cât nu este nici un client AKTA care să reclame acest lucru la ANCOM, nu am eu cum ca și client Vodafone să reclam. Nu am probatoriul necesar.

Riscuri

Riscul la care ne expunem totuși de a afla numărul de telefon ascuns este destul de mare. Țineți minte că apel cu număr ascuns primiți din partea companiilor de telemarketing, puteți primi de la servici, puteți primi din partea kinderilor dar la fel de bine puteți primi și din partea poliției române și aici nu mă refer la cei de secție, ci întradevăr la cei care merită statutul de polițist (vezi camera 109 IGP). O dată aflat numărul de telefon vine întrebarea : ce vei face cu el? Vei suna înapoi, ca să ce? Să te țigănești cu unul care te-a înjurat, să te cobori la mintea lui admițând că ești matur și educat? Dar ce vei face dacă te sună de la servici? Te apuci să explici șefilor cum ai aflat numărul de telefon și vei avea soarta mea să se uite toți la tine ca la un ciudat al naturii sau să te numească hacker (deși în incultura lor habar nu avea nici diferența dintre tocilar, lamer, hacker și cracker). Ce te faci dacă te sună de la IGP? Simplu, dai declarații vreo 3 ore pe holurile inspectoratului despre modul în care ai aflat informația, unde lucrezi, câți copii ai, predai spre verificare laptopul cu care te-au ridicat de pe stradă și telefonul mobil. Greu și pierdere de timp.

Așadar, orice acțiune întreprindeți, aveți grijă să fie pe drumul legal sau maxim la limita legalității. Unele acțiuni luate la nervi, în grabă sau în anturaj, pot costa. Întotdeauna trebuie să vină întrebarea : “De ce?” și apoi “Șa ce îmi folosește”. De ce  ati vrea să aflați un nnumăr ascuns? Pentru o glumă proastă nu merită deranjul. Dacă în schimb ajungem la hărțuire, atunci există organele de poliție care pot analiza cazul, pot conserva traficul pe ultimele 6 luni ale apelurilor recepționate și pot chiar intercepta pentru a obține dovada probatorie. Dar pentru toate, există poliție, există avocați, există căi legale.

Dacă acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai bine modalitatea de aflare a apelurilor cu identitate ascunsă ori schimbată, sau dacă acest articol credeți că poate oferi informații ajutătoare și prietenilor voștri, apăsați pe butoanele de share de sub articol.

Apropo, nu uitați să participați la concursul ce se încheie pe 20 februarie și puteți câștiga un voucher de 20€. Doar cu un simplu comentariu.

 1. Multumesc pentru acest articol. Speram ca oamenii reusesc sa inteleaga acum mai bine de ce callromania.ro nu poate da aceasta informatie (cine suna cu numar ascuns) desi o detine.

  Poate oamenii reusesc sa inteleaga ca NU e legal sa faci asta iar cei care o fac fie nu isi dau seama de implicatiile legale (cazul AKTA) fie pur si simplu cei din conducere nu isi dau seama ca au o problema tehnica de care nu stiu (cazul voceonline era o problema de configurare server)

  Sunt foarte multe solicitari pe mailul nostru sau la telefon, una de acum cateva minute:

  De ce cand suna cineva cu numar ascuns(privat) nu ii pot vedea numarul?
  La romtelecom voceonline ii puteam vedea pe toti dementii care sunau cu numar ascuns.
  Nu se poate face nimic in privinta asta?
  va multumesc.

 2. @Liviu, asta e gen întrebare la Radio Erevan. Cristian a punctat foarte bine ideea: radem, glumim, dar hai sa nu părăsit incinta. Așa este si cu legalul. Sa spunem ca afli numarul de telefon a unui copil care injura noaptea. Si? Ce poți sa faci? Ia sa vedem ce poți sa faci. De asta exista poliție, așa injurata cum e, dar e a noastră.
  Pentru întrebările de genul asta care le primesti, te compatimesc @Liviu. Imi aduc aminte când aveam magazin in piața ca veneau tot felul de dubiosi sa cumpere pe datorie. Le explicam ca nu se poate, iar replica lor era ca nu vor mai cumpara de la mine. Decat dragoste cu probleme, mai bine despartire amicală si e toată lumea liniștea. Deci imi dau seama ce greu este sa impaci capra si varza

  • Dragul, meu, actiunea de a suna pe cineva in mod repetat cu numar ascuns se cheama stalking si in cadrul uneli legsilatii demne de o tara civilizata, este ilegal…Daca cineva intra in casa ta si fura, vrei sa afli cine a fost si sa il pedepsesti. Daca rezulta a fi un copil scapat de sub control discuti cu parintii. Este un act de agresiune care incalca niste drepturi ale persoanei vizate, prin urmare-ilegal.

 3. era un serviciu de la romtelecom voceonline.romtelecom.ro unde puteai afla cine te suna cu numar ascuns si mergea de fiecare data 😉

 4. http:\\voceonline.romtelecom.ro nu mai merge…:)):)

 5. Exista cumva vreo aplicatie pentru iOS sa nu poti fi sunat cu numar ascuns?

 6. Nu mai merge voceonline.romtelecom.ro,poate ca is pe UPC?

 7. Da exista in Apple Store, aplicatia pentru blocare sau setare pe cine accepti sau pe cine nu accepti sa fii sunat.
  Daca sunteti posesori de Iphone, atunci aplicatia (Call Bliss) s-ar putea sa va intereseze, insa trebue sa faceti corect setarile

 8. Eu am fost ajutata de http://www.numarascuns.ro , nu m-a deranjat sa ofer 150 lei pentru a putea discuta apoi face-to face cu persoana care ma suna cu numar privat. Am scapat de injuraturi si apeluri noaptea care imi deranjau familia. Foarte bun articol , felicitari.

  • buna seara.as dori si eu codul ptr a afla cine ma suna cu nr ascuns.de un an si ceva ma tot sacaie mereu.am facut demers si la igp si tot degeaba.va rog eu mult, sunt disperat.daca este trimitemil pe email.multumesc mult

 9. comentariul de deasupra a fost reclama gratuita, nu? 🙂

 10. Pai si cum iti faci cont la akta daca nu esti abonat?

 11. pai si atunci cu ce ma ajuta chestia asta?!?!

  • Zicea bine Cristi ca nu toate articolele sunt pt oricine. Cine stie intelege si folosește. Cine nu, nu

 12. Pentru aflarea unui numar ascuns puteti folosi serviciul de monitorizare oferit de cei de la http://aflacinetesuna.blogspot.com/ este singura solutie posibila pentru anul 2013 .Monitorizarea este posibila pentru orice numar de telefon din Romania

 13. Care sunt acei operatori din China? Am de gand sa le incerc “serviciile”.

 14. Domnule CRISTIAN,vedeti dvs.aici apare dilema dintre ce e legal si ce nu e legal.
  De ce este ILEGAL sa afli un numar de tel. care te streseaza(CLIP).
  De ce este LEGAL ca providerii de telefonie sa puna la dispozitia tuturor idiotilor posibilitatea de a-si ascunde numarul(CLIR).
  O lege corecta care imi interzice mie ca abonat sa aflu numarul ascuns care ma suna ar trebui sa interzica in acelasi timp providerilor sa puna la dispozitia tuturor posibilitatea de a-si ascunde numarul,aceasta posibilitate ar trebui pusa la dispozitia celor care au nevoie de asta doar in baza unei cereri speciale,si cu o motivatie serioasa.Nu vi se pare normal?

  • Foarte corect, așa ar trebui restricționarea sa sa facă doar la cerere în baza unei motivații serioase.

  • Bine pusa problema,eu personal nu as lasa acest serviciu la indemina tuturor idiotilor si frustratilor care au si ei un ban sa-si cumpere un telefon cu cartela.Acest serviciu ar trebui sa fie accesibil doar anumitor servicii.

   • serviciul de apelare cu identitate ascunsa nu isi are rostul intr-o tara unde poti cumpara cartele SIM de la chioscul de ziare.

 15. am mare nevoie sa aflu cine ma suna cu nr ascuns,va rog ajutati-ma eu am nr orange

 16. Conform carei legi este ilegal sa afli numarul ascuns care te suna?

 17. Foarte bun articolul!

 18. apropo .. cai legale .. care sunt ???????????? a da in judecata toate companiile de telefonie mobila si fixa ,,,, din romania …. ca restul europei e posibil …. si tot in romania se cumpara numere la fie care colt de strada si de catre oricine … dar in europa nu este asa , in europa cand iti cumperi un numar esti inregistrat cu datele tale personale pe numarul care il cumperi …. si pe ce motiv sa suport eu sa fiu deranjant de catre x ca nu are altceva de facut sau sa mi schimb nr. de tel care il am de 17 ani … sub nici o forma … nu trebuie sa mai permitem asa bataie de joc …. care toti vorbesc de,.,.,. PRIVACY .,.,..,

  • Cai legale nu ai pt ca legislația e făcută cu curu’ . Ai văzut antenistii cum vociferau ca ei nu vor sa fie obligați sa își personalizeze cartela la cumpărare? Peste tot in lume se poate, dar noi romanii suntem mai paranoici

 19. foarte bun articol! si concursul !

 20. E clar! Nu exista nicio metoda gratuita de a afla identitatea apelantului ascuns. Exista unele contra cost. A existat una gratuita , dar nu mai exista.

 21. […] Lectia zilei de astazi (13.02.2013) : Afla cine te suna cu numar ascuns […]

 22. Va asteptam sa ne vizitati pe http://numarascuns.ucoz.ro/
  Avem o larga varietate de pachete de servicii si 3 metode de plata disponibile in acest moment!

 23. F bun articolul! Multumesc. Dar as avea o intrebare: nu ar fi o varianta buna sa redirectionez numarul ascuns catre o institutie publica care s-ar sesiza? IGP bucuresti de exemplu? Am o prietena care este tot sunata din cand in cand de unul, care inchide imediat cum ii raspunde cineva. Din pacate ar redirectiona orice apel caruia ii da ocupat…

 24. daca incerc sa sun pe cineva din state cu nr ascuns ( setat din telefonul mobil) ,poate sa afle din ce tara si oras a fost sunat ?

  Cristian Iosub