Lectia zilei de astazi : bruierea semnalului GSM

Recapitulare

În articolul de astăzi voi discuta despre bruierea semnalului GSM, fiind un fenoment extrem de întâlnit în România dar important de cunoscut datorită laturilor infracționale posibile dacă dispozitivele de bruiere sunt utilizate necorespunzător. În RO este utilizată bruierea semnalului GSM în special în cadrul instituțiilor de risc unde se lucrează cu date sensibile. Până acum am întâlnit personal acest fenomen în : peste 60% din centrul de procesare valori Group 4 Securicor (G4S) din București, o parte din Centrul Operațional Raiffaisen, precum și în vreo trei unități militare.

Definiție “Mobile phone jammer”

A mobile phone jammer is an instrument used to prevent cellular phones from receiving signals from base stations. When used, the jammer effectively disables cellular phones. These devices can be used in practically any location, but are found primarily in places where a phone call would be particularly disruptive because silence is expected. (Wikipedia)

Legislație (!)

Jammerele (apărând la ofertanţi cu diferite denumiri: dispozitiv bruiaj GSM; GSM jammer, bruiaj telefon mobil, bruiaj GPS etc.) sunt declarate în cadrul Uniunii Europene aparate neconforme cu unele dispoziţii existente în legislaţia comunitară de armonizare.

Jammerele pot avea efectul apariţiei unor zone numeroase în care nu se mai poate asigura acoperirea cu servicii de telefonie mobilă, deopotrivă având ca efect reducerea calităţii acestor servicii, precum şi unde există imposibilitatea accesului la serviciile de urgenţă, conducând în final la neîndeplinirea obligaţiilor legale pe care operatorii de reţele mobile le au conform licenţelor de utilizare a spectrului, în ce priveşte acoperirea garantată.

Utilizarea acestor aparate este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene deci şi în România.

Deoarece jammerele cauzează interferenţe prejudiciabile comunicaţiilor radio autorizate, adică perturbă sau împiedică funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio, acestea sunt considerate aparate care nu sunt conforme cu dispoziţiile Directivei 1999/5/CE (privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutuală a conformităţii acestora) transpusă în legislaţia naţională prin HG nr. 88/2003 – republicată), precum şi ale Directivei 2004/108/CE (referitoare la apropierea legislaţiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică şi care abrogă Directiva 89/336/CEE.) transpusă în legislaţia naţională prin HG nr. 982/2007.

Punerea la dispoziţie pe piaţă a unui astfel de aparat neconform, adică furnizarea aparatului pentru distribuție, consum sau utilizare pe piața comunitară în cursul unei activități comerciale, în schimbul unei plăți sau gratuit constituie contravenţie şi se sancţionează conform reglementărilor mai sus menţionate

ANCOM – pregătită să acţioneze în concordanţă cu abordarea comună privind jammerele (aparate de bruiaj) convenită de autorităţile de supraveghere a pieţei din statele membre ale UE

Jammerele(aparate de bruiaj) pot avea efectul generării unui număr mare de zone în care nu se mai poate asigura acoperirea cu servicii de telefonie mobilă, deopotrivă având ca efect reducerea calităţii acestor servicii, precum şi imposibilitatea accesului la serviciile de urgenţă, conducând în final la neîndeplinirea obligaţiilor legale pe care operatorii de reţele mobile le au, conform licenţelor de utilizare a spectrului, în ce priveşte acoperirea garantată.

Utilizarea acestor dispozitive este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru că aceste aparate cauzează interferenţe prejudiciabile comunicaţiilor radio autorizate, adică perturbă sau împiedică funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio, ele sunt considerate echipamente care nu sunt conforme cu prevederile Directivei 1999/5/CE (privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutuală a conformităţii acestora) transpusă în legislaţia naţională prin HG nr. 88/2003 – republicată), precum şi ale Directivei 2004/108/CE (privind compatibilitatea electromagnetică) transpusă în legislaţia naţională prin HG nr. 982/2007.

S-a constatat că jammerele sunt în mod obişnuit uşor disponibile pe piaţa europeană prin intermediul site-urilor web, al platformelor de comercializare pe Internet şi al surselor convenţionale de vânzări cu amănuntul. Ca urmare, este relativ simplu să se obţină acest tip de produs, care îşi are originea predominant în Orientul Îndepărtat. Tehnicile de distribuţie sunt astfel aranjate, încât să se evite intervenţia autorităţilor, fapt ce conduce la simplificarea transportuluişi deopotrivă, cel mai adesea identităţile şi paginile de Internet în cauză sunt false sau eronate.
Proliferarea acestui tip de echipamente se extinde într-un ritm ridicat pentru toate statele membre ale UE şi justifică o abordare transfrontalieră consolidată.

Ţinând cont de cele de mai sus, cea mai practică abordare pentru coordonarea supravegherii pieţei constă în impunerea conformităţii pe baze comune, în principal prin creşterea nivelurilor existente de cooperare în cadrul grupurilor de cooperare administrativă ale autorităţilor de supraveghere a pieţei (ADCO/R&TTE/EMC).
Prin urmare, dacă astfel de produse apar pe piaţa Uniunii Europene, autorităţile din statele membre care supraveghează piaţa au, în conformitate cu prevederile celor două directive, obligaţia de a le retrage de pe piaţă şi de a notifica aceste acţiuni Comisiei Europene.

În România, ANCOM este instituţia responsabilă pentru activităţile de supraveghere a pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de telecomunicaţii, precum şi a altor echipamente electrice şi electronice din punctul de vedere al compatibilităţii electromagnetice.

ANCOM a desfăşurat mai multe acţiuni de control în concordanţă cu Planul sectorial de supraveghere a pieţei, precum şi pornind de la informaţii despre utilizarea unor asemenea dispozitive de bruiaj.

În urma acestor acţiuni de control, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de ANCOM în conformitate cu reglementările naţionale în vigoare, MCSI a emis ordinele de ministru nr. 886/2010 şi nr. 953/2010 privind retragerea de pe piaţă, interzicerea comercializării şi utilizării echipamentelor destinate pentru bruierea semnalului GSM/3G (jammere), introduse pe piaţa din România.

De asemenea, ca o modalitate proactivă, autoritatea a dispus prin adrese oficiale către administratorii de domenii, retragerea de pe mai multe site-uri web din România, a anunţurilor de vânzare a unor astfel de dispozitive. Astfel au fost atenţionaţi administratorii următoarelor pagini de Internet:

 • S.C. ALTERSOFT S.R.L. – www.aaz.ro ;
 • S.C. ARTINVEST S.R.L. – www.totcedoresti.ro ;
 • S.C. ASESOFT NET S.R.L – www.anunturi.shopmania.ro ;
 • S.C. AXELLO COMMUNICATIONS S.R.L. – www.bizoo.ro ;
 • Bogdan Bot -www.hi-tech-shop.ro ;
 • S.C. ETUSOFT S.R.L. – www.oradea-online.ro ;
 • S.C. KEVIN SOFTWARE & DESIGN S.R.L. – www.trompeta.ro ;
 • S.C. SOFTWAY S.R.L. – www.anunturi.price.ro;
 • S.C. STANDARD MEDIA COMPANY S.R.L. – www.publicitare.ro ;
 • CONPRESS ADVERTISING – www.anunturi.telegrafonline.ro ;
 • S.C. WEST TIPO INTERNATIONAL S.A. – www.publivest.com ;
 • S.C. MICRO WORLD S.R.L. – www.microworld.ro;
 • Victor Glijin – www.regielive.ro;
 • Adrian Perse – www.n-anunturi.com;
 • Minco Vasiliev – www.spy.store.ro.

Exista putine tari in care utilizarea dispozitivelor de bruiaj este perfect legala. In Statele Unite, legea spune ca se pot folosi astfel de dispozitive numai cu autorizatie speciala si licenta. Alte tari, precum Franta, au astfel de aparate in cinematografe, sali de concert si in alte locuri publice. Se lucreaza la posibilitatea de a apela totusi numerele de urgenta in aceste zone. Si in India sunt folosite in anumite penitenciare si in parlament. Daca esti student in Italia, s-ar putea sa ai surpriza ca la un examen sa nu mai poti sa iti folosesti telefonul, deoarece rectorilor unor universitati le-a venit ideea de a bloca semnalul telefonelor pentru a nu se mai putea copia in timpul examenului.

Studiu de caz pe legislație

Din exemplele de mai sus, peste jumătate din ei continuă vânzarea chiar dacă au fost deja avizați cu referire la articolele de lege încălcate. În România poți găsi foarte usor un aparat de bruiaj GSM Google ajută la căutarea unui GSM Jammer, iar oferta este prezentă mereu pe siteuri de anunțuri de genul http://www.olx.ro/q/bruiaj/c-219. Aici puteți găsi modele minuscule, cât un pachet de țigări cu autonomie mică a bateriei ddar eficiente, puteți găsi la feld e bine și dispozitive un pic mai mari, ce se pot alimenta la 220v si au trei antene de emisie, suprafața de acoperire și benzile de bruiaj fiind mult mai mari. Din păcate sau mai bine zis, din fericire, organele de control încearcă să țină sub control fenomenul de vânzare și utilizare a acestor dispozitive. Un exemplu ar fi Societatea Comerciala SPYSHOP, căreia i-au fost confiscate echipamentele de bruiaj și interzisă vânzarea acestora. Info monitorul oficial.

Aici puteti vedea un exemplu de jammer ascuns într-un pachet de țigări. Preț : 50$

 Practic, cum se bruiază telefoanele mobile ?

Dispozitivele de bruiaj sunt aparate care blocheaza sau intrerup semnalele radio emise de telefoanele mobile. Aceste dispozitive au putere mare, reusind sa anuleze semnalul. Sunt eficiente chiar si impotriva telefoanelor Dual-SIM, telefonul fiind “pacalit” ca zona in care se afla nu are acoperirea nici unui operator de telefonie mobila. Exista aparate Jammer mai sofisticate care pot sa anuleze chiar si semnalul telefoanelor Triple-SIM, care stau conectate simultan la trei retele de telefonie mobila.

Functionarea aparatelor de bruiaj

Frecventele de bruiaj sunt usor de configurat, iar functionarea corecta tine de alegerea acestor frecvente. Telefoanele mobile folosesc frecventele de 900 si 1800 MHz pentru Europa si de 1900 MHz pentru Asia si SUA. Distanta de bruiaj este influentata si de obstacolele pe care le intampina in cale undele radio, cum ar fi ziduri sau dealuri. Cel mai slab echipament de bruiaj poate sa-si faca treaba pe o raza de 9 m intr-o cladire, in timp ce intr-o spatiu deschis poate sa acopere chiar si un teren de fotbal. Nu exista in acest moment aparate care sa reuseasca sa bruieze semnalele telefoanelor pe o distanta mai mare de 1.6 km.

Ce contine un aparat de bruiaj?

Din punct de vedere electronic, un asfel de dispozitiv este alcatuit din antena de emisie, circuite si sursa de alimentare. Panoul frontar are de regula un potentiometru, de unde se poate alege frecventa de lucru. Aparatele mobile si de putere mai mica, sunt alimientate cu baterii. Aparatele puternice sunt alimentate direct de la priza.

Alternative de utilizare

Aceste aparate au fost folosite initial in scop militar. S-au dovedit utile in evitarea unor atentate cu bomba, deoarece majoritatea bombelor erau declansate prin intermediul telefoanelor mobile. Au fost folosite si la trecerea coloanelor oficiale, pentru a evita atacurile cu bomba asupra persoanelor importante din lume. Utilizarea lor a avut succes si pentru a bruia comunicarea intre criminali si teroristi, in cazul unor atentate. Dispozitivele mai sunt folosite si in zonele cu risc mare de explozie, pentru ca un telefon mobil poate declansa un asemenea eveniment intr-o zona cu risc crescut.

Aviz amatorilor de senzații tari : necunoașterea legii nu vă absolvă de vină în cazul în care utilizați acest tip de dispozitive în scopuri defăimătoare sau ilegale.

Dacă acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai bine modalitatea de bruiere a semnaului GSM, sau dacă acest articol credeți că poate oferi informații ajutătoare și prietenilor voștri, apăsați pe butoanele de share de sub articol.

 1. Am avut caz în care nu au funcționat automatizări radio pe 868MHz pentru că în cârciumă unde erau montate venise ceva VIP politic și băieții cu ochi albaștri băgaseră bruiajul pe GSM.

 2. Cum poti intrerupe conversatia telefonica pe ton ridicat al unui nesimtit care vorbeste derannjand un autobuz intreg, fara sa ai un conflict direct si fara rezolvare ?

  Cristian Iosub