Lectia zilei de astazi : “Demagnetizarea cartelei SIM”

Cei care lucrati in Call Center, dupa citirea articolului va veti duce la biserica sa dati acatiste, dar nu va grabiti pt ca internetul este cea mai buna sursa de informare. Asa ca explicatia la nefunctionarea cartelei SIM precum ca “s-a demagnetizat, a stat langa microunde sau a stat pe televizor” cu timpul va tine doar la persoanele de varsta a treia.

Cartela se “altereaza” multe scrieri/citiri de pe ea. In general un sim la care pornesti/opresti mai des telefonul cedeaza.
Unele, mai rar, cedeaza cu totul, devin inutilizabile. Dar de cele mai multe ori cartela cedeaza definitiv la soc mecanic.

De obicei cartela e ok, ai agenda sau ce mai e stocat pe ea dar se altereaza informatiile care ii trebuie la inregistrarea in retea.

Cineva explica mai clar ce se intampla la pornire:
Procedura de ‘inregistrare in retea’ se face in felul urmator :
1. Telefonul citeste de pe SIM IMSI-ul (International Mobile Subscriber Identity), care este un numar (unic global). ( Daca este PIN activat pe SIM, se va cere PIN-ul inainte de citirea IMSI-ului).
2. Telefonul transmite IMSI-ul operatorului si cere inregistrarea in retea
3. Operatorul genereaza un sir de 128 biti aleatori pe care ii ‘semneaza’ prin Ki-ul asociat IMSI-ului ( KEY_1 )
4. Telefonul primeste KEY_1
5. Telefonul transmite KEY_1 catre SIM
5.1. SIM-ul ‘semneaza’ sirul de biti cu Ki-ul ( Acel MD5-digest pe 128 de biti – un algoritm de criptare )
5.2. Telefonul primeste sirul semnat de SIM ( KEY_2 )
6. Telefonul trimite KEY_2 catre operator
7. Operatorul semneaza sirul KEY_1 cu Ki-ul; Daca rezultatul este identic cu ce a raspuns telefonul ( KEY_2 ), esti inregistrat in retea.

Atentie: Ki-ul si IMSI-ul sunt ambele stocate pe SIM si in baza de date a operatorului. IMSI-ul se afla si in baza de date a celorlalti operatori, Ki-ului este doar intern.

Cand una din aceste 2 informatii nu mai corespund cu ce are operatorul in baza de date, nu te lasa sa te conectezi la retea. Sau cand simul nu mai poate procesa informatia intoarsa de la operator.

Referitor la clonare:
Procesul de clonare de SIM presupune incercare unor chei de criptare care simuleaza ca si cum SIM-ul tau ar vrea sa se inregistreze in retea (ca si cum ai incerca tu la PC mai multe parole cand o uiti)

aceste autenficari apar in mod normal atunci cand inchizi / redeschizi telefonul … cand pierzi semnalul si intri din nou in semnal, etc. si atunci, daca tu te plimbi mult … ai multe autentificari in retea … si cand se ajunge la numarul maxim scris pe SIM …si SIM-ul nu mai intra in retea

NEOFICIAL, se cumpara de pe ebay un SIM Reader si un 16 in 1 SIM Card cu 3 euro si poti stoca 16 numere pe unul singur. IPOTETIC (:P) as avea in prezent daca as face asa ceva 2 numere cosmote RO, 1 vodafone RO, 1 Digi RO, 1 Vodafone IT, 1 Wind IT si unul Digi IT. Ipotetic 🙂

CONCLUZIE:
SIM-ul nu se magnetizeaza. Pentru asta ar fi necesar sa contina metale feromagnetice: Fe, Co, Ni …
Din cate cunosc eu, SIM-ul nu are decat metale neferoase: Cu si Au, + materiale semiconductoare (Si pur si dopat cu B, P, As, Sb, Bi, N), plastic (Polimeri ABS, PVC, etc) .

 1. like!
  chiar nu stiam chestia asta!

 2. Deci sa inteleg ca nu conteaza unde tin cartela(langa calc etc..) si nu -i vorba de demagnetizare?

 3. […] SID (important mai ales ca are legatura cu “demagnetizarea cartelei SIM“) […]

 4. […] Tocmai datorită acestei nepăsări din partea Orange, clienții au început să emită tot felul de ipoteze, în frunte cu bravii dealeri care nu știu decât să schimbe cartele SIM spunând că ar fi demagnetizate. […]

 5. Buna seara,
  Va rog sa-mi indicati, daca stiti, pe cineva care poate sa-mi cloneze cardul meu SIM VODAFONE pentru acces pe net. Nu comit nici o ilegalitate, dar cei de la VODAFONE m-au refuzat.
  Stau intr-o zona cu semnal slab si pentru a avea acces la internet a trebuit sa construiesc un sistem cu o antena, un modem USB si un router. Acest sistem este montat in podul casei si daca vreau sa plec si sa am totusi acces la net, trebuie sa ma urc acolo si sa scot SIM-ul din modem (am un al doilea modem ).
  Cind ma intorc, trebuie sa urc iar in pod pentru a monta SIM-ul.
  Cei de la VODAFONE, au fost foarte “amabili” si mi-au oferit o solutie: al doilea abonament !
  Mi se pare aberant pentru ca, evident, n-ar avea nici un rost sa folosesc ambele SIM-uri concomitent.

  • Buna seara,

   Cartelele SIM 3G nu sunt ușor de clonat, necesitând cunoștințe relativ bune cu privire la datele ce se pot copia iar dispozitivele nu amortizează investiția (60-70€). Merita numai daca aveți un business dedicat.
   In RO este ilegal momentan sa clonezi cartela sim chiar daca poate fi moral sau pt o necesitate reala ca cea a Dvs.

   Recomand pt cazurile de tipul acesta un GSM booster care amplifica semnalul transmis pe anumite benzi. Astfel, nu aveți nevoie de clonare si in plus aveți semnal peste tot inclusiv pe celular.

 6. Si tot nu am inteles, prima data spuneai ca daca il inchizi si il redeschizi de mai multe ori , se poate intampla asta iar in concluzie ziceai ca se magnetizeaza doar daca contine anumite metale ! Deci ??

  • mai citeste o data. never ever nu am afirmat ca s-ar demagnetiza un sim, ci ca s-ar defecta

 7. Salut! Am patit-o si eu acum 2 zile, imi arata ca nu am nicio cartela introdusa in telefon si mi-am pierdut si toate numerele din agenda.
  Problema e insa mai veche, de acum cateva luni, cand am vazut ca ceva nu e in regula si pierd semnal, m-am dus la Cosmote. Am incercat sa schimb cartela (cartela reincarcabila) ,pastrand acelasi numar, le-am dat toate datele de care aveau nevoie, printre care si ultima extraoptiune activata. Cu extraoptiunea a fost o problema…imi spuneau ca nu corespunde, desi eu primeam mesaje de la Cosmote, legate de acea extraoptiune. Am mers la risc, am platit si am zis hai sa incerc, poate merge totusi. Nu s-a intamplat nimic.
  Acum m-am dus iar…mi-au spus ca cica s-a demagnetizat cartela. Le-am explicat situatia de acum cateva luni si mi-au oferit ca solutie sa trec pe abonament fara a mai fi nevoie sa le ofer niciun fel de date.
  Eu nu vreau sa trec pe abonament.. vreau sa stiu, oare se poate face si altcumva?

 8. Nu contest modul de inregistrare in retea.
  Ceea ce vreau sa va spun este cazul intampinat de mine astazi.
  Un telefon Dual SIM S7562 (Cosmote si Orange), in perfecta functiune.
  Demagnetizarea s’a produs simultan si pentru Orange si pentru Cosmote. Ambele cartele au fost incercate in alt telefon… bla bla.
  Concluzia este ca demagnetizarea s’a produs din cauza unui soc electric din partea telefonului.
  Asa ca nu va mai grabiti sa aruncati cu pietre catre operatori.
  Sa aveti o zi frumoasa cu totii.

 9. mi sa demagnetizat cartela si nu stic cum s o fac

 10. se poate inchide telefonul din cauza cartelei, daca este demagnetizata?

 11. […] Dacă nu mă credeți, faceți un test sunând la orice companie de Telecom și întrebați cum se demagnetizează o cartelă SIM, sau cum primește o cartelă SIM un flux prea mare de date la activare (e un topic […]

  Cristian Iosub