Lecția zilei de astăzi: Cum să implementezi o temă de site

Mi-e dat în ultimul timp să văd tot mai multe siteuri dezvoltate pe diverse platforme dar având implementate componente premium furate. Am proprietate cuvintelor si consider furt utilizarea unor componente premium descărcate de pe siteuri de tipul NullPhp, wplocker, newone etc.

Pentru cine nu este familiarizat cu termenii, am să explic în continuare acest fenomen.

Există freelanceri, developeri sau chiar companii ce crează aplicații web, module, pluginuri, teme și multe alte lucruri pe care le denumim generic pentru necunoscători: scripturi. Pentru o temă WordPress, de exemplu, poți lucra chiar și 3 luni de zile până să o publici spre download pe internet. În funcție de timpul petrecut realizării acelei teme și calitatea acesteia, developerul poate alege să o publice spre download gratuit sau să o publice pe platforme de tip Marketplace. În funcție de Marketplace-ul unde alege developerul să publice tema și volumul de vânzări, poate câștiga 30-70% din prețul de vânzare a acesteia.

Am să iau exemplu Envato.com. Este un Marketplace unde poți publica aproape orice creație, plecând de la aceste teme pentru CMS-uri, până la module, pluginuri, scripturi, imagini si chiar fișiere audio unice. Am experimentat în urmă cu câțiva ani postura de autor pe ThemeForest. După 3 luni de muncă și trimis fișierele spre aprobare către ThemeForest, un autor are șansa în sfârșit să câștige niște bănuți frumoși vânzându-și creația pe un site cu zeci de mii de vizite zilnice și zeci de mii de potențiali clienți. Cumpărătorii pot achiziționa o licență de utilizare a respectivei creații în funcție de tipul acesteia. De exemplu, sunetele pentru aplicațiile mobile pot fi utilizate legal numai pentru dezvoltarea unei singure aplicații, componentele/plugin-urile pot fi achiziționate cu dreptul de a fi folosite numai pe un singur domeniu web etc Există și posibilitatea de a achiziționa o licență de developer care costă de vreo 40 de ori valoarea unei licențe pe un domeniu.

Agențiile serioase și chiar freelancerii serioși, înțeleg importanța achiziționării pentru clienții lor a unor licențe individuale. Am dezvoltat recent pentru doi clienți diferiți, două siteuri folosind aceeași temă. O achiziționasem în urmă cu ceva vreme pentru primul site și am predat cheia de licență clientului. În profilul meu de cumpărător ThemeForest puteam să mai descarc fișierele de x ori fără nici un fel de problemă dar am achiziționat-o din nou pentru al doilea site/client.

Calitatea și siguranța lucrării costă. La început de proiect, un developer ar trebui să facă o socoteală pentru a optimiza prețul în favoarea clientului și în același timp să aibă resursele financiare necesare finalizării lucrării fără a folosi componente furate. Pe Facebook este o mare agitație cu privire la gadget-talk.ro . Băieții au fost prinși având o temă furată, descărcată de pe theme123.net. În mod normal, tema ar fi costat 55$ pentru un singur domeniu sau licența extinsă ar fi fost 2750$. Nu e nici un fel de problemă pt că au hosting de la o firmă din Tg. Mureș și data center în Germania iar IP-ul acestora este raportat în foarte multe filtre ca fiind spammer.

Problema nu este de ce face capra vecinului ci de ce pot eu păți din cauza caprei. Dacă vecinul vrea să îi dea caprei să bea țuică toată ziua în loc să mănânce varză, este problema lui. Dar devine problema mea atunci când capra se îmbată și cheamă la petrecere alte o sută de capre iar eu nu pot dormi din cauza behăitului. Pentru o firmă micuță care deține un simplu site de prezentare sau pentru un blogger mediu, este destul de costisitor să achiziționeze hosting web pe server dedicat. Marea majoritate a conturilor sunt pe conturi shared, adică sunt 1000 de websiteuri pe același server / IP. Ograda siteului de mai sus este împărțită de exemplu cu alte 61 de siteuri. Din vina Gadget-Talk.ro pot fi atacate o mulțime de siteuri mai mult sau mai puțin importante, indiferent cât de bine ar fi fost securizate.

La o primă vedere sunt ignorați o mulțime de factori ce pot dăuna siteului sau chiar conturilor ce împart același server. Însă la o privire mai atentă înțelegem de ce nu tot ce este gratis înseamnă că e și bun. Cine poate crede că theme123.net face bani și achiziționează teme pe care le pune mai departe spre download gratuit, doar având publicitate adsense? Cine poate crede că siteurile de genul acesta trăiesc doar pentru a face opere de caritate? Dacă aveți curiozitatea de a exploata mai adânc acest topic, puteți să aruncați o privire pe RST Forum unde este explicată metoda de Spargerea unui blog WordPress cu ajutorul Ingineriei Sociale. Este cât se poate de real și se întâmplă zilnic.

Problema nu este doar în cazul utilizării unei componente WordPress ci am folosit acest exemplu fiind cel mai des întâlnit CMS. Un coleg spunea: “Sincer acum. Sa bagi 2-3 linii de cod care sa actioneze ca shell nu e “rocket science”. Problema e cum sa pacalesti pe toata lumea sa-si instaleze tema ta.” Iată că avem și răspunsul la problema lui: Există siteurile de tip wplocker, nullphp etc. Este ok să descarci o temă furată pe localhost ca să vezi dacă o poți customiza pentru proiectul tău, dar never ever nu urci pe host o temă furată doar pentru că ai băut banii de development ai clientului. Never ever!

Necunoasterea legii nu exonereaza de raspundere

gadget-talk-ro

  1. Au cumparat pana la urma tema …

    Cristian Iosub