Lectii de management – studiu de caz

La spargerea unei bănci, participă doi spărgători. Primul strigă:

– „Nu mișcă nimeni! Țineți cont: banii sunt ai altora, viața este a voastră.” Toată lumea din bancă s-a întins pe podea, în liniște. Asta se numește „Schimbarea Modului de Gândire “.

O tipă se întinde provocator pe masa din fața ei, încercând să atragă atenția. Spărgătorul i se adresează:

– „Vă rugăm să fiți civilizată! Acesta este un jaf, nu un viol!” Asta se numește „Profesionalism – Concentrează-te doar pe ceea ce știi să faci”.

Când s-au întors de la seif, spărgătorul cel tânăr (cu studii MBA) i-a spus hoțului mai bătrân (care avea doar studii primare):

– „Hai să numărăm câți bani am furat!”.

Hoțul bătrân, indignat îi răspunde:

– „De ce să pierdem noi atâta timp și să ne prindă, când putem să aflăm diseară, de la știri, câți bani lipsesc din bancă.” Asta se numește „Experiență – În zilele noastre experiența este mult mai importantă decât calificările de pe hârtie de la cursurile POSDRU”.

Imediat după ce hoții au părăsit banca, directorul i-a ordonat casierului să cheme repede poliția.

Casierul după ce se gândi o secundă îi răspunse:

– „Domnule Director, nu e mai bine să punem 5 milioane de € deoparte şi să spunem că i-au furat hoții?” Asta se numește „Transformarea amenințărilor în oportunități – a întoarce o situație defavorabilă în avantajul tău”.

Casierul zâmbind: „Ar fi minunat să avem câte o spargere în fiecare lună!” Asta se numește „Oportunitate – Fericirea este cea mai importantă.”

Seara la știri se anunță că doi hoți au intrat într-o bancă și au dat o spargere de 100 milioane €. Hoții au început să numere banii de mai multe ori și nu le ieșeau decât 20 de milioane.

Furioși, au început să înjure:

– „La dracu’, noi am făcut planuri, am riscat ani grei de închisoare sau poate chiar viața și directorul s-a ales cu 80 de milioane, cât ai bate din palme?!?” Asta se numește „Știință managerială – Cunoașterea este mai valoroasă decât aurul!”

Directorul băncii este fericit și zâmbitor, că pierderile lui de la bursa de valori sunt acum acoperite de acest jaf. Plus că i-au ieșit și câteva milioane bune bani de buzunar. Iar banca este pe profit. Asta se numește „Arta managementului – Curajul de a-ți asuma riscuri!”

banca

  1. De acord cu tine.. chiar este o lectie de management valoroasa pentru cei care vad substraturile ei.

    Cristian Iosub