Legenda

In urmă cu câțiva ani am descoperit pasiunea blogosferei având pentru o buna perioada de timp diverse bloguri. Nici unul nu era ceea ce doream de fapt, majoritatea fiind domenii .com ca si acesta. Problema era numele domeniului.
Anul trecut am decis sa rescriu pe blog si de data asta sub identitate reala. Numele meu este destul de rar…si pervers ar spune unii. Depinde cât de repede si curajos citesti numele de Iosub. In armata era cel mai misto la apelul de seara, in fata a 3 plutoane, când striga OS-ul prezenta 🙂

Blogul poate fi definit in multe moduri. Unii îl folosesc doar cu scop publicitar, alții îl folosesc ca mesaj public din partea companiilor in care activează, dar majoritatea îl folosim ca jurnal de amintiri. Este destul de greu sa impartasesti aceeași idee unei mase de oameni iar mesajul sa ajungă la destinatar in forma originala, dorita. Alteori, ideile si trăirile, experientele mele pot fi de un real folos persoanelor necunoscute. Pe blog am căutat sa scriu in limba româna, engleză si italiana depinzand de targetul acelui mesaj. Articolul despre lipsa setarilor de rețea pe iPhone are pana acum peste 4500 de vizualizari si majoritatea sunt venite prin motoare de căutare.

Sunt mulțumit atunci când informațiile publicate pot ajuta ! De multe ori articolele le scriu ca si checklist viitor sau ca bookmark. Depinde întotdeauna de evenimentele din perioada in care scriu.

Articole negative sau pozitive?

Se întâmpla sa am parte de experiente negative la fel de bine cum se întâmpla sa am parte si de experiente pozitive. Nimeni nu o sa scrie vreodată pe blog ca a mâncat o friptura de porc delicioasa si pâinea era incredibil de buna. Dar dacă va găsi un deget de om in pâine, cu siguranță va scrie. Câți au scris de tepe pe softpedia? Mulți. Câți clienti multimiti au scris ? Nici unul! Asta nu înseamnă ca nu sunt si clienti multumiti. Înseamnă doar ca persoanele respective nu au trecut printr-o experiența ultra mega fantastica ci printr-una considerată de ele ca fiind obisnuita. Iar cele care au trecut prin acetse experiente, poate nu au blog. Eu plătesc, tu îmi dai produsul si pleacă fiecare mulțumit la casa lui.

Totuși, pe blog sunt extrem de multe articole in care am descris si experientele placute sau recomandari de brand.

Cum poate interpreta o firma sau o persoana mentionata, un articol?

Depinde foarte mult de acuratetea informațiilor precizate. Chiar dacă exista libertate de exprimare, nu pot împroșca cu noroi aiurea ca ar însemna ca scriu doar de dragul OTV-ului. In plus, afirnatiile pot fi verificate cu atât mai mult cu cât relatarile au un record undeva. Dacă scriu de exemplu de un angajat OMV ca fuma in timp ce alimenta, exista camere de supraveghere. Oricând pot fi verificate de angajator. Dacă scriu ca am fost luat la perpulis de o agenta call center pt ca am întrebat de ce niște tarife la servicii pe baza de abonament , oricând pot sa fac dovada cu înregistrarea apelului.

O fosta șefă îmi repeta sistematic sa îmi acopar spatele de fiecare data când scriu ceva, indiferent unde scriu. Nu înțelegeam pe moment valoarea cuvintelor dar in prezent ii multimesc (telepatic) de fiecare data când vad ca avea dreptate 🙂

Concept

In general eu am o problema : dacă o persoana este plătită să facă un lucru, atunci este obligația ei sa îl facă. Tinerii studenți vad joburile încă precum o activitate extra scolara. Ca un hobby. Vin la munca, freaca manganul 4-6-8 ore, le sunt plătite pauzele (!) si pleacă seara in discoteca sau la bere cu prietenii. Nu distracția e problema. E firesc, doar suntem oameni nu mașini. Problema este de atitudine, interes si profesionalism pe perioada lucrului. Ca sa fac din nou o comparație, in RO angajatorul este încă naiv : trainingul si pauzele sunt plătite încă de multe companii. Așa ceva nu o sa vezi in țările un pic mai dezvoltate.

Cu toate ca oamenii sunt plătiți sa asimileze informatii pe perioada de pregătire profesională (indiferent ca vorbim de Mc Donalds sau de call centere), mulți acorda putina atenție sau deloc acestui proces de formare. In realitate, tot ce se învață in faza incipienta este de un real folos ulterior.

Exemplu : cu ce mă ajuta pe mine sa știu ca Vodafone se numea înainte Omnitel si cum au fuzionat? Simplu : pt ca sunt opțiuni de date si configurari trimise automat clienților care încă mai au apn de Omnitel. Cu ce mă ajuta sa știu diferența dintre kb si kB? Ei bine, pt o persoana de 22 – 25 de ani cu iPhone 5 in buzunar, laptop in camera de camin si care folosește Internetul de cel puțin 4-5 ani, asta ar trebui sa între la capitolul cultura generala. Desigur mai este si categoria de persoane amatoare de Facebook care știu decât sa deschidă laptopul, Chrome si Facebook, unde posteaza numai imagini legate de iubire, speranța, minciuna, inimi frânte si spera ca virginele sa aibă într-o zi un pulărău care sa le ducă sa vadă turnul Eiffel.

Concluzie

Nu denigrez alte persoane sau companii. Dar când mi se da la muie doar ca așa vrea o persoana plătită sa facă acel job, atunci ar trebui sa își asume rolul de vedeta pe internet. Contrar spuselor, nu am fost niciodată angajat al vreunei companii de telefonie mobila. Am colaborat si colaborez si acum cu o companie locala (in IT) pe partea de dezvoltare a unei aplicatii web, am lucrat pt companii partenere din RO, dar pe cartea mea de munca nu a scris niciodată mobilfon, telemobil etc.

Știu, e greu si frustrant pt mulți sa li se facă observatie. E frustrant ca o țărancă venită in București sa afle ca nu reprezintă nimic in viața dacă nu o cară un pic capul. E frustrant când îți păstrezi jobul doar pt ca zâmbeti frumos, dar curg reclamatiile din partea clienților. Totul are o măsura.

Lămuriri privind cazul Feher si Birzan

Nu am nimic cu ei ca persoane ci am detaliat modul in care si-au îndeplinit (or not) atribuțiile de servici. Am primit tone de mesaje si injuraturi. Nu vreau sa cred ca este o atitudine colectivă ci un caz particular. Problema e ca majoritatea înjurau tot clientul. De exemplu, pe pagina mea de fun club, deschisă de un frustrat cu penisul mic care sigur nu mai lucrează in companie, sunt argumentate in mod eronat si intenționat faptele. Spun ca nu mai lucrează şi cred ca e doar un ex angajat sau un prieten de al unui angajat pt ca nu e la zi cu datele. Numarul corect de telefon unde pot primi apeluri e in pagina de contact. Dacă ar lăsa o versiune finala a siteului ar fi misto dar o schimba de doua ori pe ora.

 • Sunt acuzat ca as fi lucrat in companie. Greșit! Never ever. Faptul ca știu informatii nu îți conferă dreptul de angajat.
 • A scris ca ar avea doar 8 clase clienții companiei. Misto. Dacă te dovedesc si te pârăsc la nemti ce zici? Poate alea 8 clase sunt pe bune, nu promovate pe cartoane de ouă ca in Oltenia.
 • Frustratul mă ceartă ca de ce sun la 22:58. Ești dobitoc? Era 22:45 la primul apel si al doilea la 22:50. Deci un angajat Cosmote platit de clientii cosmote este suparat ca de ce clientul suna.
 • Mi se face observatie ca de ce sun noaptea sa blochez cartela. Ești cretin din nou. Ies la 2 noaptea de la munca. La ce ora vrei sa sun? Nu ești plătit sa muncesti noaptea? Deci iată iar un exemplu se retard care plânge ca sunt salarii mici, e plătit 25% in plus pt orele de noapte , e fericit la job dar numai cu o condiție : sa nu îl deranjeze clienții!
 • Spune ca de ce sun in call centere. Esti dobitoc din nou? Care poate fi legatura dintre mine si un furnizor de servicii aflat la 2000 km distanţă? Nu prin telefon şi email? Dobitocule care eşti dobitoc. Cumpăr lunar produse de pe magazine online, ţin contactul zilnic cu partenerii mcmedia din RO. Cum vrei sa fac asta daca nu prin telefon. Ca sa vorbesc cu o firma, nu in call center trebuie sa sun? Daca ai fi avut acces (dar nu ai pt ca ai penisul mic) vedeai traficul de incoming si outgoing de pe SIM si vedeai ca numarul era chiar des folosit ! Ma refer la numarul pe care vroiam sa il blochez cat timp dormeati pe tura de noapte.
 • Tot la capitolul “de ce suna clientul”, revin cu mentiunea : atata timp cat ai un site de căcat din care nu înţelege nimeni nimic, atâta timp cât un abonament de 150 GB costa 30 euro şi unul de 3 GB e mai scump cu 3 euro decât cel de 150GB, cum paştele mătii îţi permiţi să întrebi clientul “dar, cum vă permiteţi să întrebaţi de ce sunt tarifele acestea?” ? E firma lu’ măta ca să îţi permiţi să vorbeşti aşa?
 • In final idiotul publica un nr de telefon care nu e activ in rețea . Dar e prost, ii trece. Mamica e gravida iar.
 • Apelurile, afirm cu subiect si predicat, sunt proprii si personal înregistrate. Nu accesez nici o baza de date. Dar, după cum spunea cineva in comentariile de la articolul precedent, ei stau pe net in pauza. Dar se pare ca noaptea e toată compania in pauza pt ca noaptea, când sunt plătiți pt urgente de tipul blocarii SIM, toți sunt pe net iar la telefon răspund având microfonul oprit. Nu o data ! Am peste 10 înregistrari de acest tip într-un interval de 30 de minute.
 • Dar e ok. Ziua trece, leafa merge, agenții CC dau muie clienților si la telefon dar si pe net doar pt ca o fufă a fost proasta.
 • Partea misto e ca așa cum au mai apărut si altădată înregistrari pe bloguri si pe forumuri, la fel pot sa apară si acum. Nu din partea mea. Ci din partea clienților Cosmote care s-au saturat sa ia la muie de fiecare data când suna in IRIDE din partea unor studenți cu viza de București pe buletin. Clienții s-au saturat sa sune de 2-3 ori pt aceeași informație. Nu o spun eu. O spun zecile de petitii si topicuri deschise pe tema asta. Google îs your friend.
 • După cum spuneam, reclamatiile făcute companiilor sunt aproape nule. De multe ori nu se întâmpla nimic. De aceea este indicat ca persoana respectiva sa aibă parte de o cariera frumoasa pe Google. Poate s-o gândi viitorul angajator sa îl caute si pe Google.
 • Ca lamurire si sa inchei subiectul, pot fi facute zeci de bloguri in care sa fiu injurat. Stimez si respect enorm de mult oamenii care lucreaza in customer care service. In compania despre care se tot discuta sunt zeci de oameni responsabili, capabili, muncitori, deschisi şi orice alte cuvinte de stima si lauda pot fi utilizate. Pe partea de pregătire profesională sunt echipe de supervisori şi traineri cu experienţă în companie cât nu au unii toată viaţa de muncă. Chiar se investeşte la propriu în pregătirea angajaţilor. In schimb, sunt şi ţărani care ştiu sa faca bloguri pe wordpress, şă îşi injure clienţii dar refuză să muncească. Ăstora le voi da două capace de fiecare dată când îi voi prinde. Genul ăsta de oameni nu îi angajam sau îi dădeam afară încă din primele zile pentru a nu contamina şi restul echipei. Din păcate sunt rare cazurile, iar atunci când sunt scoase la iveală fug ca şobolanii toţi.
 • Am primit câteva mesaje (blocate datorită vulgarităţilor spuse) de la un frustrat (posibil acelaşi care a făcut şi fan clubul) care şi-au adus aminte că acum o săptămână un client discuta cu el despre demagnetizarea SIM şi îi dădea citate din articolul meu. Am scris multe articole de gen. Este problema fiecăruia cât vrea să priceapă. Dacă persistă cineva în prostie deşi i se repetă că greşeşte, e problema lui. Eu vreau să cunosc, să ştiu, să descopăr pentru mine. Nu pentru altul. Dar, sunt darnic şi împărtăşesc cunoştinţele mele şi cu alţii.
 • Am o memorie extrem de buna dar mă chinui de 10 minute sa îmi aduc aminte unde am mai întâlnit numele de Ioana Raluca Darie… Nu , nu lucrează la Cosmote ci e prietena dlui Birzan sau cel putin asa imi spun sursele. Știu sigur ca am avut un show cu ea dar nu sunt foarte sigur. Mi se pare ca lucrează pt o firma de Asigurari si i-am sunat după o săptămâna ca nu îmi eliberau asigurarea. Daca ea e, e ok gagica. Firma era aiurea ca trimisese prin nu știu ce curier. Caut pe facebookul meu arhive de posturi vechi si tot nu reușesc sa îmi aduc aminte in ce imprejurari am pomenit numele ei…
  [Later edit] : mi-am adus aminte. Era de aici. Iată ca scriu si de bine. Gagica era ok, doar lucra pt firma de Asigurari si trimisesera prin DPD curier. Nu era vina lor ca nu ajunsese polita auto.

End of story

Da, voi scrie de fiecare data când cineva plătit sa ofere un serviciu va da la muie clientului doar pt ca vrea si i se permite.
Nu voi implica niciodată compania pt ca nu are nici o vina. Greșeala e ca li se permite angajaților.
Voi scrie de fiecare data când sunt mulțumit de un serviciu. Sunt cazuri totuși când am scris de rău si de bine in același articol iar angajatul de care am scris de bine a zburat din firma. Strica mediul. Au fost cazuri in care am fost acuzat ca as fi fost plătit de angajat sa scriu de bine. Greșit: părerile sunt proprii si personale. Poate ăsta e şi motivul de ce în articolul despre Cosmote Connect T nu am revenit cu detalii despre informarea corecta. S-ar fi presupus ca am fost pus de agentul respectiv sa il laud ca mi-a oferit informatia corecta, aşa că l-am protejat.

Aviz amatorilor de senzatii tari : Google e prietenul vostru. Vreți sa discutam? Folosiți-l! Nu știți cum? Am telefonul deschis 24/24.

20130518-231328.jpg

 1. Sa inteleg de aici ca ar trebui sa ne fie frica sa mai spunem ceva rau de angajatii firmelor de telefonie mobila ? Intreb pt ca vad ca atat in articolul legat de aia doi, cat si pe blogul numit fan club , spiritele sunt agitate. Angajatii sar de fund in sus ca de ce primesc apeluri cu 15 minute inainte sa li se termine programul. Firma ce zice? Nu este in regula sa imi fie frica sa spun ca un angajat nu si-a facut treaba.
  Apropo, astia chiar au telefoane de servici cu internet nelimitat ca simpli salahori in firma?

 2. Crisule, am si eu 2 integistrari de azi dimineata de la ei. Am sunat la prepay de pe fixul de la birou. Nu stiu dak e in IRIDE apelul dar e tare. Am si solutia legala de a le publica.Dak ai nevoie, ti le trimit

 3. Ghita suparatul 19 mai 2013 at 18:19

  Sa zicem ca te inteleg de ce nu ai zis numele agentului care a rezolvat “cazul”. Ma bucur tare mult sa vad ca esti constient ca sunt si angajati sau studenti care nu muncesc degeaba pe salariul de 1100lei si abonament de angajat cum ai spus tu.

  • CRISTIAN IOSUB 19 mai 2013 at 19:09

   Într-o companie concurenta, acum câțiva ani, urmau sa se facă promovări. Un client a trimis un mail de felicitări pt un agent dar de suparare ca a fost plimbat de altul. Știi ce s-a întâmplat? Agentul bun nu a mai promovat (se făceau o data pe an “alegerile”) fiind suspect ca si-ar fi inscenat faza. Îl știu si știu 200% sigur ca nu a pus el clientul sa trimită mail.

   Cu privire la salarizare si beneficii , nu mă pronunt pt ca fiecare munceste pe ce semnează. Pachetul e bun per total. Partea si mai misto e ca sunt oameni extrem de buni in firma. Dar cum zicem, sunt si cazuri particulare. inclusiv eu. Nu sunt scutit. Sunt om si îmi asum greselile chiar intr-un mod responsabil. Si eu am avut apeluri bune dar si apeluri proaste la care mi-am luat-o grav.
   Anyway, nu am timp de prostii dintr-astea si nu lungesc / dramatizez eu ci e o gașcă nelinistita care încearcă de ieri un brutforce prin rețea de bornet. Faza e ca nu nimeresc nici măcar userul 🙂

 4. […] telefoniceA face sau a nu face puscarie ? Asta e intrebareaRacer Google Chrome ExperimentLegenda CRISTIAN IOSUB mai 20, […]

  Cristian Iosub