Licente GSM

licitatie_ro

Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România şi 2K Telecom au primit, luni, de la autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM), licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru perioada 6 aprilie 2014-5 aprilie 2029, adjudecate în urma licitaţiei organizate în septembrie 2012.

“Cei 5 operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

În urma unei licitaţii ANCOM desfăşurată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom şi-au adjudecat mai multe licenţe în benzile de frecvenţe de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru au plătit, în două tranşe, suma totale de 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone România a plătit 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziţionat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generaţia a patra).

… Sursa : Mediafax

Trei dintre operatorii cărora ANCOM le-a atribuit licenţele de utilizare a frecvenţelor radio, Cosmote, RCS&RDS şi 2K Telecom, şi-au asumat obligaţia găzduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tarife rezonabile şi proporţionale în raport cu serviciile furnizate.

Un MVNO este un operator care furnizează servicii de voce şi date mobile fără a-şi construi propria reţea de antene şi fibră optică, ci închiriind infrastructura de la operatori existenţi.

 1. Cu alte cuvinte nicio surpriza, toti operatorii au fost buni platnici, statul a incasat sumele licitate si am mai trecut peste un an de criza…..

  Interesant ultimul paragraf, “….şi-au asumat obligaţia găzduirii operatorilor mobili virtuali” – aici nu fac referire cand, din momentul castigarii licitatiei sau din momentul atribuirii licentei sau cand s-o nimeri, adica incheia tratativele …. Am urmarit cazul Enigma System si situatia nu era pe roze nici in 2013, niciun operator, absolut niciunul, n-a catadicsit sa semneze un contract de gazduire pt. MVNO; nu cred ca s-a schimbat ceva pana la momentul acesta.

  Sunt curios in cat timp o sa apara si la noi un MVNO real, care sa nu aiba in spate un operator, cum e prostia de Indygem, AVON sau Click si cum o sa tina pasul cu concurenta acerba din telecom.

 2. CRISTIAN IOSUB 30 iulie 2013 at 02:02

  Indygen? Hmmm . Ia sa vedem ce zice ca face. Mersi de pont !

 3. https://www.indygen.ro/ce-si-cum/intrebari-frecvente/#mi-s-a-deteriorat-sim-ul-cum-il-pot-schimba

  Mergi la un magazin Vodafone şi primeşti alt SIM Indygen cu acelaşi număr, în mod gratuit.

  Deci e Power by Vodafone

 4. Viteza maxima pana la 43.2 Mbps, mai degraba 32 / 8 Mbps, liber pt. Voip….

  Cristian Iosub