Lumina : o resursă gratuită

Acum câțiva ani aveam un coleg, simpatic de fel, cu care împărtășeam câteva preferințe muzicale, mai ieșeam la un brifocor împreună … Într-o zi, nu mai dețin exact motivul, m-am dus pe la el acasă. Un apartament modest, la etajul 9 / 10 pe undeva prin Drumul Taberei. În casa, se simțea un miros greu de naftalina și părea sa fie locuita de niște oameni bătrâni. După câteva minute au apărut și părinții lui, niște oameni simpli la vreo +60 de ani, moment în care am zis ca e mai bine sa mergem în camera lui pentru a nu ii deranja cu muzica.

După o ușa veche de lemn era camera lui. Inițial am crezut ca e o farsa sau am greșit apartamentul. Era o camera destul de mare, cu tapet care imita cărămida, în fiecare colț al camerei era un craniu fixat cu o pânza de păianjen făcută din șireturi și cate o făclie electrică, absolut tot ce era electronic avea carcasa neagră (monitor pc, unitate pc, TV, radio). Ferestrele erau acoperite cu o plasă deasă și bineînțeles neagră.

Acea imagine m-a marcat și îmi aduc aminte de ea de fiecare data când intru într-o casa unde nu pătrunde lumina de afara. In general, oamenii când aud de o camera fără ferestre, se gândesc la filme de genul Hackers, unde sta puștiul pana la 5 dimineața călare pe calculator. În realitate, o cameră fără ferestre este mult mai înfricoșătoare.

Recent, Gealan a lansat o provocare pentru doi curajoși : să trăiască o săptămâna cu ferestrele acoperite 😉 Arhiblog și Cristina Bazavan își vor acoperi ferestrele timp de o săptămână și vor trăi într-o casa oarbă.

Pentru mine au fost suficiente câteva ore de stat într-o camera fără ferestre în mijlocul zilei. Acum stau la parterul unei viluțe cu o grădina micuță în fata geamului. Pe partea camerei mele este o alta viluță construită în oglinda, la fel cu o grădina micuță. La etajul 1 în vila din fata s-au mutat niște vietnamezi care stau pana la 2 noaptea pe balcon, chiar și mai târziu, asa ca atunci când ajung acasă închid geamul și oblonul de lemn pt ca nu am chef sa se uite la mine în casa ce fac. Asta e greșeală cea mai mare.

Fiind închis ca într-o colivie, e mișto noaptea ca nu sesizezi foarte tare diferența de lumina de afara. Dimineața în schimb e problematic. Când ma trezesc nu reușesc sa îmi dau seama ce ora este, dacă e dimineață, noapte, după-masă, dacă trebuia sa plec deja la munca… Primele doua minute sunt în haos total.

Stăteam și ma gândeam la Cristina și Arhi pt ca teoretic o săptămâna ar trebui sa stea baricadați ca și cum s-ar uita vietnamezii la ei în apartament . Arhi, vei avea în sfârșit timp sa înregistreze religia spaghetarilor , deci chinul nu va fi în zadar. Cristina, bucura-te pt ca vei avea mai mult timp sa urmărești înregistrările XFactor 😉

Acum serios vorbind, situația e nașpa și prezintă umflături atunci când trebuie sa stai într-o casa cu geamurile acoperite, sau mai rău, fără ferestre. Gealan a scris un articol destul de interesant pe tema caselor oarbe.

Lumina a reprezentat din cele mai vechi timpuri o temelie a societății umane, oamenii încercând de fiecare dată să se bucure cât mai mult de ea, iar mai târziu chiar să o imite.

“Să se facă lumină” spunea un vechi citat biblic definind importanta vitala a luminii. Din aceasta cauza lumina a fost mereu asociata cu divinitatea, în antichitate, unele popoare rugându-se chiar la fiecare apus de soare ca astrul suprem sa răsară din nou în zori.

Da, lumina poate fi reprodusă / imitată. Iți poți umple casa de beculețe de toate culorile ca un pom de Crăciun. Poți dormi cu un LuminAID sub cap. Dar lumina naturală întotdeauna a influențat comportamentul uman, psihicul, metabolismul și a alimentat bateriile noastre. Într-un articol din Formula AS citisem mai demult despre beneficiile luminii verzi și terapia cu lumina de culoare verde. Lumina naturală în schimb poate fi obținută și “adusă” în casa numai prin ferestre mari, transparente și plasate pe cat posibil pe peretele dinspre răsărit.

În plus, atâta timp cat apartamentul este luminat puternic cu lumina naturală, puteți economisi electricitatea folosită iluminării artificiale.

Și ca sa închei intr-o nota pozitivă, un clip drăguț : de la minutul 04:40 despre ferestre 😉

[youtube]http://youtu.be/8HDM6ERbBKA?t=4m40s[/youtube]

      Cristian Iosub