Manevra P.I.T. – blocarea altui autovehicul in trafic

Manevra P.I.T., – inventata in anii 70′ de instructorii unei scoli de soferi pentru fortele de politie, datorita necesitatii de a pune capat rapid urmaririlor pe autostrada, cu risc minim pt politisti si pentru ceilalti participanti la trafic.
In practica, aceasta manevra reprezinta acrosarea usoara a autovehiculului urmarit cu echipajul, in partea din spate/lateral, pentru a produce dezechilibrarea acestuia. In momentul in care s-a produs derapajul, echipajul tr sa accelereze, fie pentru a lovi in plin autovehiculul urmarit (atunci cand echipajul este dotat cu bull-bar), fie pt a mentine dezechilibrarea produsa.
In zilele noastre, acest tip de antrenament face parte din pregatirea standard a politistilor americani, indiferente daca lucreaza la Politia Rutiera ori ba.
Teoria acestei manevre este mult mai complexa, decat am descris-o aici, dar macar aveti idee despre existenta ei. Si ca sa nu credeti ca numai americani o utilizeaza, va anunt ca langa Budapesta exista o scoala de acest gen, pentru “serviciile de urgenta”, unde se preda, pe langa P.I.T., si alte tactici ale conducerii agresive. Au trecut pe acolo si unii colegi ai nostrii, dar prea putini.

Un exemplu pratic (click to play):

httpv://www.youtube.com/watch?v=ur8OLtX1Afk

Sursa : http://www.politisti.ro/topic/664-manevra-pit-blocarea-altui-autovehicul-in-trafic/

      Cristian Iosub