Matrice pentru bancnota de 100 lei

Bancnota de 100 de lei are dimensiuni de 147 x 82 mm (similar cu cea de 100€), este imprimată în relief pe suport de polimer si culoarea predominantă este albastru. Bancnota de 100 de lei a fost pusă în circulaţie începând cu 01 iulie 2005.

Interesant este faptul că toate bancnotele pot să aibă dimensiunile atât a suportului de polimer cât şi poziţionarea textului ± 1mm.  Am vrut astăzi să pun nişte bani pe un card şi nu era recunoscuta o bancnota desi nu prezenta urme de deteriorare, liptă sau alte minuni ce pot duce la respingerea ei de catre ATM.  Ochiul antrenat al unei dşoare din oficiu a observat imediat diferenta dintre bancnote : una dintre ele avea scrisul pe o parte deplasat . Dacă privesti in lumină o bancnotă, valoarea acesteia scrisă pe verticală ar trebui să se suprapună. În cazul meu, pe una din feţe fusese deplasată matricea un milimetru (deşi cred că mai mult). A fost suficient ca să fie considerată bancnotă respinsă, cu toate că solda tot prin bancă o luasem.

Important este să se regăsească celelalte elemente de siguranţă.

 

 1. Și deci, era falsa sa nu, doar un defect de fabricatie?
  Eu am patit ceva asemanator cu bancotele de leva. Ca element de siguranta, au o banda metalica intr-o parte, destul de lata, pe care scrie cifra valorii, 2,5, 10, 20, dupa caz.
  Insa, nicio bancnota nu e asemanatoare una cu alta. Banda aia nu e gandita astfel incat pe o bancota sa pice exact un numar de 5 sa zicem, valori, una dupa alta. Nu, alea cadeau acaolo in nestire, deci la marginile bancnotei nu aveai aceeasi distanta intre valorile alea. Prima data am crezut ca-s ceva false si-am intrebat banca ce-s alea.
  – Asa le au ei facute!

  Apoi am vazut si-n Bulgaria, la bancomat mi le-a dat la fel, tot defalcate toate. Niciun vanzator n-a comentat la vreo bancnota, oricat de veche era. si aveam unele de ziceai ca-s de pe vremea lui Ceausescu…

  În orice caz, cred ca avem cele mai sigure bancnote, deoarece sunt facute pe plastic, nu pe hartie de in.

 2. eh, mai au si ei erori la masini.
  insa vezi cum e, ca daca vrei sa platesti la robotei vreo factura cu o bancnota d-asta, n-o ia nici s-o bati. am patit-o de vreo 3 ori pan acum

 3. Destul de ciudata aceasta eroare. De obicei nu se greseste cu asa ceva. E bine ca ti-a fost acceptata pana la urma.

 4. Mai au si ei cate o mica eroare la masina de facut bani.:))

 5. Bine ca nu ai avut alte probleme din cauza bancnotei. Ma mir ca se intampla asa ceva, in mod normal cand e vorba de tiparirea banilor totul trebuie sa mearga perfect.

 6. Se intampla si la case mai mari sa se greseasca. Oricum nu imi vine sa cred ca se greseste si la tiparirea banilor.

  Cristian Iosub