Merită să schimbi iPhone 4s cu noul iPhone 5?

În primul rând Apple pune la dispoziție un comparator al detaliilor tehnice pentru ultimele versiuni iPhone : http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/ .

Prefer întotdeauna să mă informez direct de la sursă. GSMArena era un site bun. Odată. Asta până când au început să scrie că Nokia 1100 are GPRS și EDGE, companiile de telefonie mobilă își făceau update acum vreo 6 ani de pe GSMArena și uite așa te trezeai că erai informat de providerul de telefonie mobilă că ai un telefon cu care te dai pe net cu 473.6 kbps.

 • Iphone 4s are Chip A5 pe când iPhone 5 vine dotat cu Chip A6. În teorie ar trebui să fie de două ori mai rapid noul chip folosit de Apple și fabricat ca și la modelul anterior tot de Samsung. În practică, trebuie să fim realiști că e totuși un telefon. Degeaba am la iPhone 4s procesor de 1 GHz că nu există aplicații și motive pentru care ar rula cineva 1 GHz pe telefon. Pentru asta sunt laptopurile, deskopurile, alte minunății.

Din punctul meu de vedere poate să îi pună și de 1THz procesorul. Când o să văd că mi se blochează telefonul, atunci mă impacientez. Până una alta, iPhone 4s din dotare nu se blochează nici cu 2 jocuri deschide, 2 browsere, hotspot creat și Teamviewer conectat. Nu mi s-a întâmplat să se blocheze. Dar, am văzut în video-ul de la conferință prezentarea celor de la EA Games și înțeleg unde bate procesorul A6

 • Abonament. Ca de obicei iPhone5 va fi lansat prin operatorii de telefonie AT&T, Sprint și Verizon. Operatorii din România vor anunța cu mare fast ca și anul trecut presupun lansarea noului telefon dar ofertele vor fi incredibil de jalnice. Pentru că oferta de anul trecut cea mai atractivă era la Cosmote, o să folosesc acest operator ca punct de reper. Ținem cont mai întâi că în România se câștigă în medie 250 € iar în Italia în jur de 1000 € pe lună.

Astfel, CosmOTE România oferă vechiul model, la un abonament de 55,80 € / lună cu exorbitantul preț de  155.75 €. Exorbitant de defapt prețul abonamentului. dacă facem un calcul, un client cheltuie pe abonament 1339.2 €, plus 155.75 € telefonul, pe toată perioada contractuală de 2 ani. În Italia, aceleași facilități, la Vodafone costă 20 €/lună abonamentul și 20 €/lună rata la telefon timp de 30 luni. Astfel, un client Vodafone Italia cheltuie pe perioada contractuală 600 € pentru telefon și 600 € pentru abonament. Deci care e logica până la urmă ? În România unde salariile sunt de 4 ori mai mici plătesc pe o perioada mai scurtă undeva la 1500 € iar în Italia mă întind pe perioadă și mai lungă de timp și plătesc doar 1200 €. E ceva în neregulă cu operatorii Rromâni. La câți bani jecmănesc de la bieții clienți, la câtă fraudă dovedită fac, tot mai e de mâncat. Ca și paranteză, România este una din cele mai bogate țări din lume. Poate mai bogată decât Qatar. Asta deoarece de 23 ani se fură continuu de la populație, de 23 ani fiecare guvern a vandalizat economia românească, de 23 ani apar moguli noi și companii străine care să ciugulească din noi, iar cu toate acestea încă nu s-a terminat. După 23 ani România încă mai trăiește. Asta până când om avea și noi un Smolensk.

 • Culorile disponibile vor fi ca și la versiunile anterioare : alb și negru. Mi se par inspirate culorile dar în același timp dă dovadă de o excelentă strategie de creștere a profitului pe baza accesoriilor vândute ulterior. În loc să facă iPhone în nșpe mii de culori, să se încurce vânzătorii în culori pe stoc, să aștepte clientul după o anumită culoare etc, mai bine au făcut doar două iar restul, cine vrea, pot să își cumpere din Apple Store sau de pe ebay China tot felul de carcase protective ce învelesc iPhone-ul lateral și pe spate. Sau, pot să cumpere stickere colorate unde nici nu îți dai seama că este sticker în loc de vopsea.
 • Greutate și dimensiuni. iPhone 4 are 115.2 x 58.6 x 9.3 mm și 140 grame iar iPhone 5 are 123.8 x 58.6 x 7.6 mm cu 112 grame. Deci mai înalt, dar mai subțire și mai ușor. Aici vine provocarea tehnologiei. Poți face oricând un telefon mai bun, un upgrade tehnologic componentelor, dar va rezulta mereu un telefon mai mare. Pentru iPhone 5 în schimb dimensiunile s-au redus. De exemplu procesorul e mai mic cu 20% și mai puternic cu 100%.
 • Display-ul vine de 4 inch la noul model față de 3.5 inch la vechiul model. Avantajul este că poți să vezi mai bine paginile în navigare, poți să vezi mai bine filme, poți să folosești navigatorul cu încredere că nu va aglomera detaliile în 3.5 inch. Ținând cont că Smailo GPS are 4.3 inch, eu zic că noul iPhone ar fi perfect ca navigator. Display mai mare, rezoluție mai mare, rezultă implicit consum uriaș de baterie. Rămâne de văzut cum au rezolvat problema bateriei. Dacă la un iPhone 4 ține bateria și 24 ore , la iPhone 4s pe același consum de resurse și date m-a ținut 14 ore. Steve Jobs chiar spunea că mărimea maximă pe care ar atribui-o unui iPhone este de 4 inch, astfel încât telefonul să poată fi manevrat cu o singură mână. Ce este este 4 inch, este tabletă PC cu funcție GSM, nicidecum un telefon.
 • Conectivitate. Conform trandului, amândouă au GPRS, EDGE, 3G, UMTS, WIFI (802.11b/g/n; 802.11n pe 2.4GHz) Bluetooth 4.0 și GPS pe GLONASS (este sistemul guvernamental rus de navigație prin sateliți). Aduce în plus noul iPhone doar frecvența de 5GHz pentru Wifi clasa n, DC-HSDPA și bineînțeles mult promovatul 4G (LTE).

Theocharopoulos poate să se pună în cur că nu a fost în stare în centrul Business IRIDE să facă măcar 2G funcțional în toate clădirile, dar să mai implementeze și 4G. Dacă te duci prin studiourile de televiziune din IRIDE, mai bine folosești pagerul decât telefonul. Deci, pt România, cel puțin pentru următorii 2 ani e total useless LTE. Degeaba ANCOM a vândut 2 licențe dacă asta înseamnă investiții, creșterea tarifelor la telefonie pentru amortizarea cheltuielilor etc. E multă contabilitate și în final totul se reflecta asupra consumatorului de rând.

“iPhone 5 is not compatible with existing micro-SIM cards”. Detalii despre SIM / MicroSIM / NanoSIM , aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Subscriber_identity_module. Ideea este că MicroSIM-urile telefoanelor actuale clasice nu vor putea fi introduse în iPhone5. Nano, deci mai mic. Bani în plus la bugetul operatorilor pt că o schimbare de SIM mă costă vreo 8 €. Dar, la naiba, dacă ai 650 € să dai pe un telefon, înseamnă că ai și 8 € să dai pe un SIM . Zic.

 • Siri. Schimbările aduse lui Siri nu sunt datorate noului model ci mai degrabă noului iOS 6.0 care va putea fi instalat și pe vechiile iPhone 4s. Aduce în plus câteva limbi printre care și limba Italiană (dar nu și română), aduce posibilitatea de a deschide aplicațiile folosind comenzile vocale date lui Siri și încă câteva opțiuni minore.
 • Camera foto/video . Rămân aceiași 8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash, Touch focus, geo-tagging, face detection, HDR, filmează 1080p@30fps, LED video light, video stabilization, geo-tagging. Aduce în plus panorama pentru camera foto (ideal ar fi dacă ar face și ei un amărât de night mode pentru camera aia cum există de peste 10 ani încoace). Pentru modul video aduce la camera secundară 1.2 MP, 720p@30fps în loc de  VGA, 480p@30fps cât era anterior. FaceTime cică va ști 1.2MP pt photo și 720p HD pt video față de VGA-ul de la iPhone 4s.  Pentru camera principală, se va permite și fotografierea în timpul filmării. Funcția Macro merită toți banii. Din prezentări și “first look” de la cNet, pare că într-adevăr concurează cu un aparat de fotografiat profesional.

 • Căștile au fost greșite rău din punctul meu de vedere. Noul model seamănă cu un cap de marțian și îți creează în permanență senzația că vor cădea din ureche. Nici modelul anterior nu era foarte strălucit dar măcar avea o formă normală, conform dinamicii urechii umane. Aș fi înțeles dacă făceau căștile de tip “doape”. Dar, orice lucru are un scop. Trebuie încercate ca să observ stabilitatea în ureche.

Am cumpărat de la chinezi niște doape cu vreo 2.5 € pe care le tot folosesc de jumate de an. Intră până la timpan căștile iar când ascult muzică, sunt sigur că nu se aude și în jur. Nu de alta dar manelele mele de la Guns & Roses nu plac la toată lumea.

 • Cablul de date, folosit și ca încărcător, a fost regândit. Prima mea insatisfacție a fost datorată cablului de date care la un capăt este tip USB iar la celălalt capăt era o mufă lată și fragilă. Noul model pare să ofere mai mare siguranță, flexibilitate în mânuire, tehnic va avea implicit și mai puțini pini (vreo 9 față de 30 la vechiul) dar din păcate vine în pachetul original tot cu 1 metru de cablu de date. Bravo !

Eu înțeleg economia de material, de spațiu, de costuri etc, dar trebuie să înțeleagă și Apple că nu toți utilizatorii lasă telefonul la încărcat sub pat. Eu de exemplu , dacă aș avea priza în stânga patului iar eu dorm în dreapta, ar fi imposibil la 1 m de cablu să pot umbla la telefon cât timp e pus la încărcat. Pe de altă parte, am pus o ventuză în parbrizul de la mașină, telefonul în suportul de la ventuză și cu 2 metri de cablu ajung la fix la priza auto. Ocolesc pe după oglindă și las firul ascuns în jos fără durere de cap. Puteam conecta și cu 1m de cablu, dar se lăsa firul în jos fix prin fața ochilor mei.

 • Bateria. Apple laudă noul telefon cu “Up to 8 hours on 3G” față de “Up to 6 hours on 3G” și standby time: “Up to 225 hours” vs “Up to 200 hours”. Acum , între noi fie vorba, vreau și eu să văd un iPhone că stă măcar 100 ore în standby.

200 ore cât zice Apple că durează iPhone 4s-ul meu înseamnă vreo 8 zile jumate. ca să prelungesc viața bateriei înseamnă să nu vorbesc la telefon, să nu trimit mesaje, să dezactivez 3G, Wifi, bluetooth sau orice formă de comunicare și servicii de localizare. Cred că doar în modul avion ar fi posibil să dezactivez totul . Apoi blochez tastatura ca sa nu consume lumina baterie și las telefonul în șifonier. Cred că asta e singura modalitate să țină bateria 8-9 zile cât laudă ei telefonul. Deci dai 3000 ron ca sa ții telefonul în șifonier… Ah, zice că music play poate rula 40 ore. Eu l-am lăsat 8 ore și era jumate bateria. Poate, repet, decât dacă îl bag în modul avion să poată dura așa.

Este blasfemie să ai un computer în buzunar și să îl ții doar pt 5 minute de convorbire și 3 mesaje scrise.

Memoria flash costă 24$ iar display-ul 35$. Ambele sunt produse în Japonia. Procesorul și componentele sale asociate sunt de fabricație coreeană și oricât de performante ar putea fi, costă doar 23 $. Cipul de GPS, aparatul de fotografiat și piesele care asigură conexiunile WiFi sunt nemțești și produse pentru 30 $.

Dintr-un studiu japonez mai aflăm și că Bluetooth-ul, componente audio și cele pentru conexiuni 3G sunt singurele piese făcute în SUA și valorează 12 $.

În plus, în afară de aceste componente, există și cheltuieli pentru plasticul din interior sau carcasa, aluminiu, licențe și brevete software, toate costând 48 de dolari și provin din Taiwan, Vietnam și o multitudine de alte state.

În total, valoarea de un iPhone este undeva la 179 de dolari și include 34% produse japoneze, 17% germane, 13% coreene, 6% produse americane și restul, o combinatie “magica” de piese de provenienta …internațională, conform stirileprotv.ro

Singurele motive pentru care aș fi dispus să renunț la iPhone 4s pentru a cumpăra un iPhone 5 țin strict legat de design. Motivele trecerii de la iPhone 4s la iPhone 5 sunt nelimitate și plecăm de la upgrade-ul adus tuturor componentelor interne, redesign-ul antenei interioare,  renunțarea la plasa din dreptul boxelor și trecerea la un design modern, aluminiul de pe spatele telefonului ce este folosit și pe post de radiator pentru căldură, conectivitatea folosind noul tip de mufă în 9 pini, utilizarea senzorilor direct în display față de modelul anterior când erau sub sticla protectivă.

În rest, iPhone va demonstra încă o dată că există ca religie pentru adepții lui, nu ca și companie. Vor sta Românii la coadă de la 2 noaptea așteptând deschiderea magazinelor să cumpere noul iPhone 5. Da, aceiași români care au stat cu o zi în urmă la coadă la șomaj și la ajutoare de căldură. Aceiași români care se întind prin cluburi de manele la 3 noapte și apoi se duc cu responsabilitate la muncă.

[youtube]http://youtu.be/-dteSpcub2E[/youtube]

Și foto cu SIM, MicroSIM, NanoSIM via idownloadblog.com :

Later edit : Link AICI pentru cei care nu sunt dezvoltatori dar vor totuși să instaleze iOS 6 GM înainte de apariție !!!

 1. Interesant articolul. Cat ai scris la el? 😛 Apropo, ai vazut asta: http://www.idownloadblog.com/2012/09/12/apple-invites-devs-to-update-their-apps-for-ios-6/ ? Eu am ios6 beta4 dar nu am avut nici o problema cu aplicatiile pana acum.

  • 🙂 Mersi. Dap, am văzut. M-am uitat la videoul cu conferința și cică pentru dezvoltatorii de aplicații iphone nu ar fi mare problemă. Totul se rezumă la mărimea display-ului iar dacă aplicația e făcută pentru 4s, atunci se centrează imaginea și vin dungi negre lateral care să acopere lipsa.

 2. cred ca o intrebare mai tampita de atat nu puteai pune 🙂

  Cristian Iosub