Ministrul Apărării Naționale nu merită acces internet

Eu cred că generația anilor ’80 s-a născut la momentul potrivit. Tehnologia nu era dezvoltată la nivel global, telefonia mobilă a apărut pe la noi prin 1997 si cam tot atunci am avut primul contact cu internetul. Cei mai tineri s-au născut deja cu un standard de comunicare, cu un obicei de consum ce se diversifică de la generație la generație și cumva pentru ei lucrurile erau deja obișnuință. Noi, cei din 80 ne-am adaptat rapid la noile tehnologii pentru că s-au născut și dezvoltat o dată cu noi.

Generațiile anterioare au prins un piculeț mai greu care e conceptul din spatele utilizării unui calculator pentru că preocupările erau cu totul altele. Oameni care se duceau la muncă de dimineață până seara, cu 3 copii acasă, parcă nu mai aveau răbdarea și priceperea să învețe tainele noii tehnologii. Tocmai de aceea persoanele trecute de 60 ani sunt mult mai vulnerabile la tentative de fraudă, scamuri, phishinguri și cumva orice implică păcălirea victimei prin internet.

Domnul Nicolae Ionel Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, este o persoană de vârstă medie, la numai 54 de ani și cu o carieră militară puternică în spate, umblat prin lume, distincții și decorațiuni cât jumătate de pagină din CV-ul domniei sale. Dar nu merită să aibă acces la internet. Nu știu ierarhic ce structură îi poate impune un protocol de comunicare, presupun că STS, dar i-aș lua tot ce înseamnă acces internet și l-as lăsa cu un Nokia 3310 dupa incidentul din această seară. Accesul la Internet presupune o responsabilitate mult prea mare să poată fi dusă de către domnia sa.

Aflat într-o vizită de lucru la Sibiu, a considerat oportun să i se facă o poză în timp ce discuta cu un grup de oameni. Lângă domnia sa fiind un whiteboard imens pe care erau scrise credențialele de acces la serverul de videoconferință, de la o căsuță email aparținând call centerului din Sibiu de pe vaccinare-covid.gov.ro, usere si parole de acces la echipamente (laptop), câteva numere de telefon și persoane de contact și alte informații confidențiale. Apoi a postat fotografia pe Facebook. 🍿

De aici te-ai fi așteptat să plece un tăvălug de comentarii prin care utilizatorii Facebook să își exprime îngrijorarea cu privire la publicarea acestor date sensibile pe rețeaua de socializare astfel încât oricine cu minime cunoștințe despre cum funcționează internetul, ar putea avea acces la niște date confidențiale și poate chiar secret de stat. Nu. Din fericire nu are urmăritori și puțini s-au prins de impactul postării. Abia după mai bine de 2 ore și jumătate a fost ștearsă postarea. Timp suficient însă pentru ca publicul să descarce imaginile.

Țin minte când lucram în call center că echipa de la IT (erau 3 băieți care suportau peste 1000 de angajați) era de multe ori cu nervii pe bigudiuri. Cred că luau calmante sau ceva dimineața pentru că primeau tot felul de mailuri de genul “Nu mai știu parola de la mail, nu mă pot conecta. Păi și acum de pe ce ai trimis mail? Ah, da așa e, mi-am amintit-o între timp.” sau “Nu mi se deschide monitorul. E băgat în priză? Nu că am scos toate cablurile de la picioare că mă incomodau”. Asta cu monitorul era de două ori pe lună. Altădată am întrebat o colegă ce browser folosea pentru că spunea că nu are internet. Mi-a spus că mlăzărescu. Tipa nu înțelegea ce e un browser, ce e un username … si era suport tehnic …

Acum, cred că cineva de la STS a luat un Xanax, a scos capul pe geam și a strigat cu totă puterea o înjurătură de morți și răniți de a trezit la 10 seara toți câinii de pe stradă, apoi s-a întors la laptop și a resetat toate parolele din centrul din Sibiu. Știi înjurătura aia spusă din inimă, cu poftă, în care crezi fiecare literă? Nu ai cum. Uman, nu ai cum să nu urli când vezi așa ceva pe Facebook și tu ca prostul ai politică de definire a complexității parolei, durată de viață a acesteia, protocoale de autentificare, monitorizarea accesului, protecții peste protecții să nu vină Igor și să își facă de cap prin serverele românești … apoi vine Ciucă și pune două ore jumate pe Facebook așa ceva. 🤦‍♂️

Să nu ne prefacem că nu vedem elefantul din încăpere. Principalii vinovați sunt chiar cei care au considerat că nu au capacitate intelectuală să rețină câteva parole și că ar trebui pus pe un whiteboard de doi metri informația în loc să o trimită elegant printr-un email sau alt canal securizat. Apoi, ministrul apărării, dacă a aprobat personal ca poza să fie publicată pe Facebook, e noaptea minții. Mă aștept să vină Igor cu tancurile și în drum spre Casa Poporului să îl scoată ministrul apărării la un Brifcor, un selfie pe Facebook și apoi fiecare pe drumul lui: unul la păcănele, altul cu tancul mai departe.

Imaginea de mai jos este blurată intenționat de către mine pentru că o fătucă jurnalistă de la Rise Project s-a gândit că ar fi ok să redistribuie imaginile (chiar și cu zoom) pe profilul dânsei, ceea ce sunt sigur că pe undeva prin codul penal, într-o țară unde nu se pun pe tavă valize, ar fi ridicat-o niște băieți să o tragă de urechi.

Atât s-a putut …

nicolae-ionel-ciuca-parola
Cristian Iosub