Mișcări haotice de BlackFriday și strategii adaptate situației

BlackFriday știm toți că este doar o campanie de marketing împrumutată de la americani. Exact cum e halloween, valentines day etc.

La început a fost frumos, era eMag cel care l-a lansat cu voce tare pe piața din RO, apoi era încercarea de a înregistra numele la OSIM și ușor au preluat toți comercianții online acest concept de BlackFriday. Dar, cum orice minune durează 3 zile, a fost terfelit în chinurile cele mai groaznice acest BlackFriday. Fiecare anunță reduceri de capul lui, unii lansează scorurile de dinainte, alții lansează reducerile cu o săptămână înainte (sanchi, de parcă 120 de servere de la hostway nu le ajungeau pt trafic) … e un haos total.

BlackFriday este exact ceea ce este Befana la italieni. Timp de 2 luni pe an sunt reduceri la toate magazinele de îmbrăcăminte, încălțăminte, genți etc. Dacă Prada de exemplu este cunoscut pt gențile sale și toată lumea așteaptă Befana să cumpere o geantă cu mai puțin de 1000€, iată că în fiecare an și-au luat clienții leapșă pentru că reducerile au fost doar la încălțăminte , iar acolo un stoc limitat și modele de te sperii. Dar e ok. Masochiștii se calcă în continuare în picioare în fiecare an sperând că vor găsi ceva pe gustul lor.

Cam așa este și cu BlackFriday. Totul e haotic. Am trimis mail la câțiva voiperi să îi întreb dacă intră în horă anul ăsta și făceau pe naivii că ei nu știu nimic încă. Deci cu 10 zile înainte, o companie de telefonie nu știe. Marș !

În schimb, AZERTY a dat din coate oltenește și se descurcă anul acesta. Decât să plângă în batistă ca Quickmobile (care încă speră că lumea îi va ierta de miștourile făcute pe email cu clienții), atunci AZERTY a ridicat ștafeta la nivel de companie. De ce să se chinuie cu 10 comenz diferite pt zece produse, la zece clienți, când ar putea să aibă o comandă mare și bună. E mai ușor de gestionat iar profitul este dintr-o singură vânzare sigură. Bravo !

azerty

      Cristian Iosub