Modul de viata corporatist: dezactivat

Sunt deja epice glumele legate de Facebook și cum faci să devii mai productiv la locul de muncă prin dezactivarea contului. Mai nou, corporatiștii au aflat că este viață și în afara excelurilor.

Mă ustură creierul atunci când citesc despre vreun corporatist că a descoperit ce mișto e viața în afara biroului și wow ce frumos croșetează tanti asta, fostă directoare de bancă. E greu să îmi dau seama dacă jurnaliștii sunt tălâmbi sau corporatiștii au fost ținuți în lesă până la vârsta asta. Cert este că am lucrat în 3 corporații până acum și am prieteni aproape în orice companie de peste 1000 de angajați. Corporatismul este un stil de viață. Este un commitment față de deadline-uri și taskuri, față de clienți și de continuitatea flowului de muncă.

Da, sunt momente în care ai un deadline strâns, stai până la 2-3 noaptea ca să livrezi produsul. Dar asta se întâmplă numai de la un nivel ierarhic în sus. Workerul de rând are program fix de 8+1 ore, nu are dureri de cap și nici motivație șă ridice compania pe cele mai înalte culmi ale gloriei. Ză boss în schimb are.

Mă uit în urmă cu vreo 6 ani și îmi aduc aminte de o colegă care venea la 8 dimineața și pleca la 10-11 noaptea. La fel e și acum, probabil cu ficatul făcut praf…dar este un job pe care și-l asumă și un stil de viață ce îi oferă un confort financiar cu care s-a obișnuit. Ea va fi cu siguranță subiect de articol în ziar atunci când va pleca din firmă, dar workerii de sub ea au program de la 10 la 18 și fără stres.

Ieri am mers cu un șofer de Uber care spunea că a făcut implementarea de Navision prin ’97 în România și își aducea aminte cu nostalgie cum a ajuns în 2000 să aibă +2500€ / lună, ca în 2005 deja să sară pragul psihologic de 5000€. A tras în mod corporatist cu funcție de C-level până în urmă cu câțiva ani când și-a deschis ceva service auto în RO, a cumpărat câteva mini van-uri în UK pt transport persoane, dar toată investiția a făcut-o cu bani strânși pe vremea când era corporatist. Acum vroia să pună la bătaie câteva autoturisme ca Uber partner  și e deja al doilea cu care merg și are acest vis.

Nu spun că modul corporatist de trai este unul care te îmbogățește, pentru că majoritatea  au salarii medii care abia ajung până în a treia săptămână de la salariu. Dar nu o să vedeți niciodată un worker low level că va plânge că era nasol în corporație, ci numai oameni din management care au strâns din buci o viață întreagă până când au avut suficient capital pentru un business propriu.

  1. Si? Asta te gandesti si tu sa faci?! 🙂

    Cristian Iosub