A fi sau a nu fi moldoveancă …

Astăzi am fost într-unul din magazinele cu care are firma contract. E un magazin de modă, considerat de lux pentru simplul motiv că o geantă urâtă foc pleacă de la 2000 €. Spre după-amiază au venit două moldovence (din Republica Moldova) să se angajeze. Fuseseră chemate la interviu. Cum directoarea știa că eu sunt român și limbile sunt la fel, m-a invitat în birou cu ele să asist la interviu fără să intervin, dar să văd ce ar putea să vorbească astea între ele în pauzele din interviu. Zis și făcut. Intru în birou și găsesc două țoape de 1.6 m și încă 30 cm de tocuri, îmbrăcate fix ca pe centură. Redau cât de fidel pot discuția :

 • Directoarea : Spuneți că sunteți din Moldova, nu? Permis de ședere și de muncă aveți?
 • Moldovencele: Da, noi suntem studente. Studiem în Italia pentru că este una din cele mai dezvoltate țări din Europa ca nivel de educație (n.a. Aici îmi venea să vomit deja)
 • Directoarea : Aha, cu limba cum stați?
 • Moldovencele: Noi vorbim rusă, moldovenește (wtf?) și acum învățăm italiana. Vorbim bine italiana pentru început, nu? (ma chinuiam să înțeleg ce plm zic într-o limbă care semăna cu italiana, deci no way să fi învățat ceva)
 • Directoarea : Deci vorbiți românește?
 • Moldovencele: Nuuuu. Vorbim moldovenește. Sunt două limbi diferite.
 • Directoarea : Hmmm, păi în Moldova știam că limba oficială e limba română la care ați adăugat ceva influențe rusești și este un fel de dialect. În fine, dar până la urmă aveți permis de ședere până în vară. Pe urmă cum faceți să rămâneți în Italia dacă nu găsiți de muncă?
 • Moldovencele: Aaaa, păi suntem momentan în afara UE dar după ce se unește România cu Moldova, vom și în UE și nu mai avem nevoie. S-au întâlnit deja președinții țărilor și totul e ok, mai trebuie doar publicat în monitorul oficial.
 • Directoarea (deja vizibil enervată de aberațiile proastelor) : De curiozitate, aveți prieteni moldoveni, ruși, români pe aici?  (vroia să vadă dacă se așteaptă să vină rackeții seara să fure)
 • Moldovencele: Doar câteva fete din republică, venite cu noi. Rușii sunt prea îngâmfați iar românii sunt needucați, săraci.
 • Directoarea : Ok. Interviul a luat sfârșit. Ca sfat pe viitor, încercați să nu mai faceți discuții rasiste, denigratoare la interviurile cu alte firme
 • Moldovencele (în română) : morții mă-tii de curvă. Dacă te prind pe stradă, te omor fă.
 • Eu : Bebelușelor, dans. Afară cu voi….

Nu mă doare inima după ele. Sunt sigur că le voi găsi acolo unde stau majoritatea moldovencelor din Florența : la intrarea în autostradă, făcând muia cu 20€ din care 10€ îi dau la moldovean. Mă gândeam că am văzut în ultimele zile o campanie de unire a Basarabiei cu mama mare, de unire a României cu Moldova … tot felul de mizerii de genul ăsta. Da, sunt de acord să se facă unirea, dar să nu le dea voie să plece prin străinătate. Dacă vor unire, să vină bagaboantele astea și să dea cu sapa pe ogorul României. Cunosc multe moldovence în România, fiind chiar din Republică. Dar majoritatea sunt femei serioase, cu preocupări serioase în viață. Dau ele cu curu’, dar măcar dau la șef. Astea de aici în schimb dar cu botu’ în parcările de TIRuri sau se mărită cu italieni ca să poată sta la căldură. Grea viața când uiți de unde pleci …

moldova

   Cristian Iosub