Monopol sau modernizarea arhitecturii GSM?

20121004-131135.jpg

Prefață:

ARHITECTURA RETELEI: Reteaua GSM este formata din mai multe sute de amplasamente de celule, dispuse suprapus una peste cealalta, in asa fel incat sa rezulte o acoperire cu radio-emisie continua, neintrerupta. Pe parcursul convorbirii, terminalul GSM se conecteaza prin unde radio la statia radio plasata in zona in care se gaseste abonatul. La trecerea dintr-o celula intr-alta, apelul este trimis fara ca utilizatorul sa realizeze procesul de trecere de pe un canal intr-altul. Statia radio are o raza de acoperire ce poate varia de la cel putin 1 km, daca este vorba de o zona urbana, pana la cel mult 30 de km in altfel de zone. Reteaua GSM este compusa din trei parti principale, statia mobila (MS), statia baza de emisie – receptie (BTS) care controleaza conectarea cu statia mobila, statia baza de control (BSC) care controleaza statia baza de emisie – receptie si oficiul central de schimbare (MSC).

Statia Mobila (MS)

1. Statia Mobila (MS): Un telefon mobil digital si un card SIM formeaza Statia Mobila. SIM-ul (Modul de Identitate a Abonatului) este un card care se potriveste in receptorul tau si este de doua marimi – ori marime mare (aceiasi marime ca o carte de credit) sau versiunea unei bucati mici. Micro procesorul SIM-ului este bazat pe un chip de silicon care este conceput sa tolereze temperaturile intre -25 grade celsius si +70 grade celsius, si va rezista de asemenea la o umiditate mai mare de 85%. In orice caz siliconul este fragil si, de aceea daca cardul este falsificat, fizic si electronic, cardul va deveni nefolositor. SIM-ul contine toate detaliile tale de identificare, la fel ca si IMSI (Identitatea Internationala a Abonatului Mobil. Acesta este un sir numeric, unde primele 3 cifre reprezinta tara de unde este SIM-ul, urmatorul reprezinta operatorul din acea tara. Celelalte cifre reprezinta identitatea abonatului), memoriile telefonului, informatie despre plata, SMS-uri, numere pin si informatii internationale despre roaming. Un card IMEI (Echipament Mobil International de Identitate) este numarul de serie a telefonului GSM care este echivalent cu numarul ESN intr-un telefon analog, acesta este fixat in telefon si nu poate fi schimbat. Cardul SIM contine un numar IMSI care identifica utilizatorul la retea inainte cu un alt utilizator si informatie de securitate. Prin intermediul telefonului mobil (statia mobila), utilizatorul initiaza o convorbire, care ia calea undelor radio, acestea transmitand apelul catre BTS

Statie BTS

2. Statia Baza de Emisie – Receptie (BTS): Statia Baza de Emisie – Receptie consta intr-un radio de emisie – receptie cu antena care acopera o singura celula. BTS administreaza comunicatiile cu statia mobila (MS) prin interfata radio. BTS -urile sunt toate conectate impreuna ca sa-ti permita sa te muti de la o celula la alta. Antena poate lua forme diferite, in Marea Britanie au inceput sa fie folosire cele in forma de stalp, dar normal are trei celule directionale.

3. Statie Baza de Control (BSC): Statia Baza de Control administreza mai multe BTS-uri. Controleaza alocarea, elibereaza canalele radio, face conectare rapida intre celule. O serie de BTS -uri sunt conectate la fiecare statie baza de control. BSC supravegheaza fiecare apel si decide cand si la care BTS sa expedieze un apel.

4. Restul retelei: Cateva BSC-uri sunt controlate de MSC, MSC-ul lucreaza cu 4 date de baza (HLR, VLR, EIR si AuC) si impreuna administreaza comunicatiile intre Statia Mobila a utilizatorului si alte tipuri de retea. Fiecare dintre baza de date are treaba ei, astea sunt dupa cum urmeaza:
– Mobile Switching Center (MSC) – oficiul central de schimbare este interfata dintre sistemul statie baza si sistemul de schimbare a retelei telefonului mobil. Mai mult, MSC este de asemenea interfata intre reteaua celulara si PSTN. MSC genereaza toate inregistrarile de plata si asigura ca utilizarea totala sa fie directionata la contul care trebuie. MSC trebuie sa asigure ca toate apelurile sunt trimise spre abonati, oriunde s-ar afla ei. Aceasta situatie devine mult mai complexa cand doi abonati mobili doresc sa contacteze un altul din doua locatii distincte. Ca sa se simplifice functia de administrare a abonatului, o zona de serviciu specifica este alocata fiecarui MSC. MSC trebuie sa controleze schimbarea tarifului la si pentru abonati, in interiorul zonei de serviciu care implica coordinarea tuturor resurselor radio si activitatilor de parasire inter-celulare.

Statie Baza de Control (BSC)

– Registru de Locatie a Operatorului (HLR) – este baza de date principala pentru toti abonatii. Contine detalii despre identificarea fiecarui abonat, servicii la care are acces si locatiile in care abonatul a fost ultima data inregistrat. Toate procedurile de administrare ale abonatului sunt comunicate HLR -ului unde datele sunt inregistrate pana cand sunt cerute de alta parte a retelei mobile sau fixe publice (PLMN). Cele doua referinte principale care sunt folosite pentru a directiona apelul spre fiecare abonat sunt: Identitatea Internationala a Abonatului Mobil (IMSI) si Numarul Retelei Digitale de Servicii Integrate a Abonatului Mobil (MSISDN). IMSI este singurul numar alocat abonatului care este memorat pe cartela SIM si este folosit de retea pentru comunicatii interne. Cand cartela SIM este introdusa intr-un echipament mobil devine statie mobila. MSISDN este numarul de mobil al abonatului, care este legat de IMSI in HLR. Apelurile sosite la abonat sunt mutate inapoi de la IMSI la HLR asta permitandu-le sa fie expediate catre Statia Mobila. O data ce statia mobila MSISDN a fost folosita ca sa identifice IMSI, HLR verifica inregistrarile abonamentelor pentru a asigura ca un apel poate fi expediat la ultima locatie cunoscuta a Statiei Mobile.
– Registru de locatie a clientului (VLR) – este o baza de date care este legata la MSC si temporal inmagazineaza informatii despre fiecare statie mobila in interiorul unei zone aprovizionate de MSC. Informatia care este temporar memorata in VLR este suficienta ca sa permita statiei mobile in interiorul acelei zone MSC sa dea sau sa primeasca apeluri. Aceasta include identitatea statiei mobile, zona in care a fost ultima data inregistrat si date apartinand abonatului si orice servicii suplimentare care au fost alese de abonat. MSC se refera la VLR de fiecare data cand Statia Mobila incearca sa dea un apel ca sa verifice daca cererea poate fi indeplinita. Acest proces este ca sa stabileasca daca au loc restrictii de apel sau instructii de blocari de apel.

Functionalitatea retelei GSM

Registru de identitate cu echipament (EIR), asigura ca toate Echipamentele Mobile sa fie valabile si autorizate sa functioneze pe PLMN. Exista trei categorii in EIR, o lista alba, o lista gri si o lista neagra. Lista alba cuprinde domeniile IMEI a tuturor Echipamentelor Mobile care au fost aprobate de oricare dintre cele trei centre de aprobare GSM. Orice Echipament Mobil ce apare pe lista gri ii va fi permis sa functioneze dar va trage alarma la operatorul retelei. Aceasta facilitate permite operatorului retelei sa identifice orice abonat care foloseste un echipament mobil furat sau pierdut. Mobilele care sunt furate sau pierdute pot fi puse pe lista neagra care ii va preveni asupra functionarii a PLMN -ului de acasa sau PLMN -ului din toata lumea.
-Centru de autentificare (AUC) – Centru de autentificare este folosit ca sa valideze cartela SIM ca fiind folosita de Statia Mobila. Informatia secreta care este pastrata in AUC si care este inregistrata si in cartela SIM este folosita pentru a indeplini un calcul matematic complex. Autentificarea are loc daca rezultatele acestor doua calcule se potrivesc. SMSC (Centru SMS sau Centru de Serviciu), SMSC-ul administra toate SMS-urile care sunt trimise. Mesajele sunt expediate pe un canal de date deci poti sa le primesti in timpul unui apel. GMSC (Intrare MSC), este o intrare de schimbare unde apelul este directionat in timpul unei setari a utilizatorului GSM. GMSC il cauta pe abonat intreband HLR -ul care apoi intreaba VLR -ul si indreapta apelul primit catre MSC unde abonatul poate fi gasit.

In Italia exista câțiva mari operatori autorizați sa folosească benzile GSM : TIM ( Telecom Italia Mobile) care este parte a companiei de stat (gen Romtelecom), H3G care este un operator micul de talia DigiMobil, Vodafone si Wind.

Pentru ca Italia este o tara cu un relief destul de dificil in dezvoltarea unei rețele de transmisie radio la o calitate necesară unei rețele GSM, este nevoie de foarte mulți bani sa poată fi amplasate “antene” pe întreg teritoriul țării. Mai ales in localități de genul Perugia, unde relieful este exact ca spinarea unei cămile.

Vodafone a fost singurul care a avut puterea financiară să acopere întreg teritoriul țării si sa ofere o calitate destul de buna totodată pentru serviciile sale.

Wind încă încearcă. Promite pentru că are pe spate un întreg portofoliu de clienți străini. 90% din Romanii aflați in Italia folosesc Wind, deci sunt o sursa de venit constantă și deloc neglijabilă.

TIM se bucura de sprijinul bugetului de stat si creste într-o zi cât alții in 3 zile.

H3G (3 Italia) este prea mic sa poată face ceva, dar are management bun. Nu folosește banii, ci folosește creierul. In primul rând atrage clienți prin oferirea unui smartphone gratuit (chiar si iphone5). Al doilea pas a fost implementarea unei structuri gsm la nivel național, dar insuficienta nevoilor clienților. Așa ca in loc sa falimenteze montând BTS si BSC in toată Italia, a făcut contract cu compania de stat (a se citi spălare de bani) si clienții H3G care nu au acoperire GSM folosesc antenele TIM. Se numește roaming național. Tarifele nu se schimba pt voce si SMS atunci când se folosesc antenele TIM pt clienții H3G, dar pt traficul de date (chiar dacă in abonament am 2GB), costa 0,6€/MBA.

Monopol este ce a făcut TIM. Modernizare poate fi numita ideea de a face share echipamentelor fiind mult mai ieftin. La fel de bine este modern sa vezi o singura antena pe bloc in loc de 4-5. Problema ridicată de un amic, care lucrează încă in domeniu și nu s-a pensionat ca mine, este : ce se întâmpla dacă mâine TIM închide robinetul? Dacă rezilierea contractul? Dacă ii arde HLR-ul? Problema incendiului este reala. Cosmote încă mai simte miros de fum in camera HLRurilor din Timișoara de acum vreo 2-3 ani.

Părerea mea rămâne ca in următorii 5-6 ani ar trebui insistat pe dezvoltarea transmisiilor undelor prin alte sisteme decât antenele terestre. Impadurim pământul de antene in loc sa orbiteze un lanț de sateliți. Tehnologia exista, provideri la fel, telefoane (caramizi) desemenea), dar costa 10€/minut.

Think McGiver….

Link external :

http://www.tutorialspoint.com/gsm/index.htm

      Cristian Iosub