Cat de mult (nu) le pasă firmelor de clienții lor

Într-o Românie în care patronii se plâng pe la toate colțurile că există concurență neloială, că scad vânzările și vai ce nasoală este piața noastră, iată că sunt firme cărora nu le pasă de păstrarea portofoliului de clienți, fie datorită logisticii precare, fie a unor angajați recrutați de pe BestJobs.

SevenDrive este una dintre firmele ce credeam că au potențial, mai ales că atacaseră în urmă cu vreo doi ani zona de online, publicitate, advertoriale. Am avut de la ei un tracker pus pe mașină, care s-a dezactivat prin ianuarie pentru că a expirat abonamentul de un an. Bineînțeles că eu am uitat că a trecut un an, dar și firma a uitat că are un client care poate dorește să prelungească abonamentul. Ultima oară când am vorbit cu ei mi-a răspuns o fătucă arogantă care spunea că ei nu aleargă după clienți, ci clienții ar trebui să își dorească produsul lor. Pare corect, așa că am mutat mașinile la o altă firmă care vrea să primească bani.

RCS RDS. Am abonament de peste 9 ani la ei si am fost într-un magazin să aflu dacă au pachete complete de servicii, în eventualitatea unor discounturi pentru volum (cum fac toate companiile de Telekom). Se pare ca RCS este mai special și la ei nu poți achiziționa un pachet complet de TV+Internet+Voce, ci trebuie contractate separat, la preț separat. În plus, puma card CI+ ca cică o sa le aducă peste 2 luni abia, puma televiziune digitala (cică trebuie să se facă instalarea pe analogic și depui cerere pentru digital după activarea pe analogic). Uite de asta mă mut la Telekom pe fibră, sa îi trollez si pe cei de la date 😉

Reinvent Consulting oferă servicii de găzduire ale sediilor sociale pentru firme. Sediul social al unui prieten expirase de o săptămână dar nu îl înștiințase nimeni. Tipele de la secretariat care ar fi trebuit sa notifice , erau abia la litera B si firma ăstuia era la N. Mai avea de așteptat cel puțin o luna pana sa primească un email prin care sa i se amintească ca are de plătit câteva sute de euro. Deh, in 2015 inca mai trimitem mailuri din Outlook pe baza unor exceluri, cand ar putea fi automatizată notificarea prin SMS + email. Probabil e mai ieftină secretara.

Sunt curios dacă Smartbill reacționează, pentru ca in scurt timp imi expira licența 😉

Constat ca deși de cele mai multe ori discut direct cu persoane din management, nu exista voința pentru  dezvoltare prin pastrarea si lărgirea portofoliului de clienți, ci in continuare se merge cu raportarea producției la hectar . E fain sa vezi ca orange a primit prin portare țâșpe mii de clienți, dar ascundem sub preș faptul că au plecat alți țâșpe plus unu. Pe de alta parte, lipsește in multe firme acel atotștiutor , geek-ul de la IT care ar fi cu doua grame mai deștept si ar putea sa vina cu idei de automatizări, managerul ce ar trebui sa prevadă eficientizarea fluxului de alertare a riscului ca un client sa plece etc.

Este o piata comodă in care schimbarea unui provider de servicii se poate face la un simplu click. Aștept cu interes următoarea greva la care vor țipa iarăși firmele ca nu sunt ajutate fiscal si piata este in scădere.

  1. Folosesc si eu Smart Bill si mi se pare ca sunt extrem de seriosi. Sunt sigur ca lor le pasa de clienti.

    Cristian Iosub