Munca la negru și chichițele dintr-o lege făcută pe genunchi

Am lucrat câțiva ani într-o multinațională unde am avut ocazia să întâlnesc un om excepțional. Era omul care se ocupa în principiu de Revisal și era enciclopedia legislației în materie de muncă. Ceea ce îl diferenția de foarte mulți era că el știa legislația pe bază logică. Da, unele articole erau ilogice, incorecte, dar omul făcea diferența între bine, rău, probleme legislative, căuta soluții întotdeauna pentru angajați și avea o mare problemă : vroia totul să fie legal și să doarmă noaptea liniștit.

Însă nu toți angajatorii sunt așa. Citeam astăzi un articol pe iRealitatea legat de câți patroni au ajuns la pârnaie o dată cu aprobarea legii de maxim 5 angajați la negru și descopăr pe zi ce trece că Rromânia este tărâmul infracționalității legale.

Ideea este simplă pentru a vă scuti de citit legislația  acum. În prezent, potrivit Codului muncii, amen­zile pe care le dau inspectorii de muncă pentru cazurile în care angajatorii au până la 5 angajați la negru variază între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare angajat care lucrează la negru. Deci dacă ai 5 angajați la negru, te-a ars din start cu 50.000 – 100.000 lei. Amenzile sunt enorme chiar și pentru o multinațională și au fost gândite extrem de bine tocmai ca să descurajeze munca la negru. Pentru cei care cred că munca la negru însemnă un an de munca, ei bine nu  e așa. Înainte de a începe munca (indiferent că vorbim de un angajat de la o spălătorie auto sau de un director al unei companii), viitorul angajat trebuie să semneze contractul. O dată semnat, se introduce în revisal. Abia după aceea poate să muncească efectiv. Nu ai cum să semnezi contractul în ziua în care începi munca ci minim cu o zi înainte trebuie introduse datele în revisal. Deci dacă vrei să arzi o firmă, există soluții 🙂

Dar, firmele au soluții. Nu mai rețin exact care făcea pârnaie dacă găseau minim 6 angajați la negru : patronul sau managerul HR dar soluția este perfect aplicabilă astfel încât să zburde în libertate toți. Dacă vine garda și te prinde cu 3 angajați la negru, faci un calcul repede : 3 angajați x 10-20.000 = 30-60.000 lei. Adică între 3 sute de milioane de lei vechi și 6 sute de milioane de lei vechi amendă.

Sunt bani mulți iar patronul are guri de hrănit. Așa că ia de pe stradă încă 3 puradei cărora le dă 50 RON pentru 2 ore de muncă și îi pune să declare că sunt angajații firmei dar nu au semnat încă contractul. În momentul acela, inspectorii nu mai pot da amenda ! WTF? Da. Legea spune că dacă ai prins minim 6 negri pe plantație, îl trimiți în instanță și decide instanța. Ce se întâmplă în instanță este de râsul curcilor : firma primește o amărâtă de amendă administrativă (deci nu penală) de doar 850 – 1.000 lei .

„Din câte ştiu, nu există o condamnare cu închisoare (a angajatorilor care au cel puţin 6 salariaţi fără forme legale – n.red.). În momentul de faţă, dacă descoperim un angajator cu minimum şase angajaţi la negru, inspectorii de muncă nu aplică sancţiuni, ci îl trimit direct în instanţă. De regulă, se începe urmărirea penală şi se dă o amendă administrativă în valoare de 850 sau de 1.000 de lei. Avem situaţii în practică în care găsim 2, 3 sau 4 angajaţi fără forme legale, iar angajatorul vine şi spune: «Staţi, că mai am 2 după colţ!». Şi astfel sunt şase şi cazul intră în atribuţiile organului de cercetare penală, unde amenzile sunt mai mici”, a explicat Ciprian Georgian Dragomir, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

România, te iubesc !

patroni

      Cristian Iosub