A murit psihiatrul Florin Tudose

Astăzi, în urma unui infarct, cunoscutul psihiatru Florin Tudose a decedat. Decesul a survenit după-amiază în jurul orei 13:20, în zona unei pieţe agroalimentare din localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa, potrivit Mediafax. Acesta a căzut la pământ în momentul în care a încercat să urce în maşină, la scurt timp după ce făcuse câteva cumpărături.

Imediat a fost chemată o ambulanţă, iar medicii au efectuat manevre de resuscitare câteva zeci de minute, dar fără succes. În cele din urmă, a fost declarat decesul, ca urmare a unui stop cardio-respirator provocat, cel mai probabil, de un infarct. Trupul neînsufleţit a fost transportat la morga spitalului din Urziceni. Florin Tudose se afla în evidenţele medicilor de mai mulţi ani cu afecţiuni medicale, el suferind de hipertensiune arterială.

Deşi nu există suspiciuni privind eventuala comitere a unor infracţiuni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa a deschis în acest caz dosar penal pentru moarte suspectă, potrivit prevederilor legale în astfel de situaţii.

Florin Tudose era şeful Clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), profesor universitar şi doctor în ştiinţe medicale.

Florin Tudose s-a născut în 1952 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și a devenit medic psihiatru. Din 1999 Florin Tudose a fost profesor universitar și a predat psihia­trie psiho­patologie și psihologie clinică. Acesta a publicat singur sau în colaborare peste 30 de cărți de specialitate și aproape 200 de arti­cole dedicate psihiatriei. Printre acestea volumele: Vademecum în psihiatrie (1985), Orizonturile psihologiei medicale (2003), Sindroame rătăcitoare (2005), Psihiatrie în practica medicală (2007), Tratat de psihopatologie și psihiatrie pentru psihologi (2011), Psihiatria medicului de familie (2013).

Pasionat de jurnalistică încă din anii studenției, Florin Tudose are sute de arti­cole publi­cate și zeci de emisiuni de televiziune realizate la majoritatea posturilor cu audiență națională. Din 1996 începe să publice volumele Psihopolitica și Psihopolitica Recidiva (2004), o analiză socio-psihologică adesea cu caracter satiric la adresa reprezen­tanților clasei politice. Volumele se vor un arc peste timp spre inimitabila tipologie cara­gialiană la un secol de la dispariția excepționalului descriptor al societății și moravurilor româ­nești, un omagiu geniului tutelar al miticismului fără frontiere.

Cunoscutul psihiatru şi-a lansat de curând volumul “Psihopolitica”. Cartea descrie oameni politici importanţi, de pe scena românească, o radiografie riguroasă a stării psihologice a românilor. Într-o ediţie revizuită și adusă la zi, “Psihopolitica” cuprinde fişele tuturor personalităţilor politice importante, din România, din ultimele cinci decenii.

Sâmbătă seară, Florin Tudose a fost prezent în studioul Realitatea TV la emisiunea “Canapeaua electorală”, unde a analizat profilul candidaţilor la preşedinţie.

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca! Astfel de oameni greu gasim. Un om cu un CV impresionant si cu “carte la cap” cum zice bunica mea.

  2. Dumnezeu sa-l odihneasca! Din pacate se sting din viata persoane importante care si-au dedicat viata meseriei lor.

  3. Dumnezeu sa-l odihneasca! Pacat, un mare om, mare caracter.

  4. Dumnezeu sa-l odihneasca! Chiar am vazut acea emisiune la care a fost ultima data prezent si m-a ajutat sa imi fac o mica parere despre fiecare candidat in parte si ce as putea alege .

    Cristian Iosub