web analytics

Muzică gratis în iTunes

Când eram puștan aveam un RIC (precum cel din imagine). Dacă nu recunoști aparatul, atunci să mi te adresezi cu “nenea Cristi” ! Mai târziu colindam cu frate`miu de Crăciun să avem bani să îmi iau un walkman. În final luam jocuri pe televizor.

Anii au trecut și au apărut CD-playerele. Nu am avut niciodată și m-am jucat cu unul doar de câteva ori. Nu am înțeles încă de când le-am văzut, cum de poți da o căruță de bani pe un CD și apoi să îl pui să se învârtă amețitor într-o cutie de plastic în mișcare? Îmi venea în minte mereu CD-Playerul unui coleg, care când mergea cu autobuzul băga jucăria în ghiozdan pt că gropile Bucureștene îl zdruncinau în mers iar CD-ul “sărea” la fiecare hop.au făcut senzație

Au apărut mp3-playerele. Țin minte și acum ce alergam prin cămine la miezul nopții să cumpăr mp3-playere. Și costau și al naibi de mult. Erau vreo 25% din salariu la vremea aia.

iPodurile au făcut senzație încă din momentul în care le-am văzut. Preferatul meu este iPod shuffle. Doamne ce sunet, ce claritate, ce micut, ce rezistent și ce comod de prins.  Apple a reinventat roata cu ajutorul lui shuffle. Și acum îl mai am.

În prezent muzica poate fi ascultată aproape pe orice. Există frigidere cu mp3 player încorporat. Am până și în ceas încorporat media player. Poți reda orice, oriunde aproape. În viitor cred că vor vinde cutiile de RedBull cu o pereche de căști atașată. Cât timp bei un RedBull, asculți o melodie random. Vrei mai multe melodii? Cumperi mai multe RedBull. Ca la Kinder Surprise.

În librăria mea iPhone am deja vreo 6 publicații, vreo 8 aplicații și ultima dată erau vreo 190 melodii (150 clasice și 20 rock și 20 hip hop). Părerea mea vis a vis de piraterie a fost și va rămâne aceeași. În articolul acesta, Microsoft a concluzionat la final cel mai bine. Da, am OS licențiat. Da, am MS Office licențiat. Tot acolo am enumerat și motivele pentru care sunt de acord să plătești ceea ce utilizezi. Dacă totul ar fi gratis, oamenii ar mai refuza să producă. Nu s-ar mai gândi la așa ceva. Un geniu poate avea o idee sclipitoare despre să zicem energia alternativă. Dacă știe că totul e furat și își va cheltui toate economiile doar ca să inventeze un lucru ce va fi furat, atunci el va abandona ideea. Vor trece poate încă 100 ani până când cineva va avea aceeași idee.

Există (!) alternative gratis pentru orice aproape. Vrei OS gratis? Exista coișpe distribuții de linux. Vrei winrar? Exista și free, există și versiunea pro. Vrei Damon Tools? Există și Magic Disc.  Toate acestea sunt gratis într-o oarecare măsură. Proiectele supraviețuiesc datorită sponsorizărilor, ads-urilor, donațiilor prin paypal etc. Chiar și în iTunes sunt o grămadă de lucruri gratis sau promoțional gratis !

Un exemplu foarte bun poate fi Alba Ecstasy. De multe ori melodiile lui Adi se aud pe fundal în casă cât timp trebăluiesc prin casă sau în gradină. A dat o gălăgie de bani pe aparatură. Nu discutăm de efortul intelectual de a compune, ci strict financiar. Nu e nimeni erou să arunce banii pe 19 sintetizatoare plus echipamentele de studio doar pt un hobby. Într-un mod va trebui amortizată investiția : concerte, albume online, donații sau mai știu eu ce metode moderne se mai găsesc.

Articolul în continuare  va avea un scop pur educativ și recomand doar citirea acestuia, nu și punerea în practică.

În iTunes sunt foarte multe oferte de albume mari la prețuri mici. De exemplu, o colecție de 100 melodii din anii `80, super frumoasă, în iTunes România era undeva în jur de 9.99euro. În iTunes Italia era 6.99 euro acum 2 zile. În seara asta m-am uitat și e vreo 19.99 euro. Deci ofertele speciale durează puțin.

Partea mișto în iTunes este că ai și un play preview în dreptul melodiei ca să știi exact pe ce dai banii. Pe dispozitivele Apple nu poți asculta melodiile în format mp3 ci în formatul specific dispozitivului. Așadar trebuie urcate fișierele utilizându-se sincronizarea cu iTunes. La fel era și pe vremea shuffle, la fel este și pe vremea iPhone 5.

În iTunes, coloana din stânga este definită în secțiuni de forma Library, Store, Devices, Shared, Genius, Playlist. Ceea ce mă interesează este să pun pe iPhone o melodie mp3 din calculator. În secțiunea Devices/Music, în stânga jos este un “AutoFill From”. By default iTunes își ia melodiile din Library/Music. Deci pentru a pune un mp3 pe iPhone, voi trage cu mouseul melodia respectivă în Library/Music și apoi voi face autofill din  Devices/Music.

Muzica urcată pe dispozitivele Apple recomand să fie descărcată de pe discuri originale. Pentru test însă, 🙂 poate fi folosit FrostWire (link mai jos). Este o aplicație extrem de utilă prin care poat fi descărcate melodii, documente, programe, filme etc. Sau poate fi folosit bătrânul torrent. Recomand totuși FrostWire deoarece în procesul de descărcare el folosește o grămadă de servicii unde ar putea fi găzduite respectivele fișiere : ISOHunt, YouTube, Clearbits, Mininova, Kat, Extratorrent, SoundCloud etc.

Orice alte idei de programe similare FrostWire sunt bine venite din partea voastră în comentarii.

Video demonstrativ download FrostWire:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G7VKgjq1fnY[/youtube]

Linkuri utile:

BlogInternetTelefonie

  1. […] articolul de săptămâna trecută scriam despre modalitatea veche de a asculta muzică pe un dispozitiv Apple fără a fi necesară […]

    Cristian Iosub