NameBox.ro Disaster Recovery Plan epic fail

NameBox.ro era o firmă ce oferea servicii de hosting low cost. Pentru un blog micuț sau pentru un startup este bine venit orice furnizor de servicii cu prețuri modice astfel încât să poată crește relaxat. Din păcate, serviciile de hosting nu vin la pachet cu consultanța în securitatea datelor si modul în care pot fi gestionate situațiile de criză.

Aseară NameBox spune că a avut loc o defecțiune in data center (un scrutcircuit) și din această cauză siteurile găzduite nu mai pot fi accesate, sunt redirecționate către alte domenii sau afișează mesaje de eroare. Namebox a ales să ia poziția struțului și tace mâlc, fără să ofere o poziție publică (Twitter si Facebook).

Desigur, este un moment trist pe care îl poate întâmpina oricine iar pentru a trece cu bine de un asemenea eveniment este nevoie din partea companiei de hosting să facă backup, backup la backup și cel mai important este să aibă Disaster Recovery Plan pentru point-in-time restore. Planul pentru Disaster Recovery este o poveste frumoasă pentru multe companii din RO, dar istoria a dovedit că nici ING nu a avut backup, folosind date vechi chiar și din 2006.

Am mai scris și în trecut cum poate evita clientul astfel de situații neplăcute (click aici). BackWPup este un plugin gratuit ce oferă posibilitatea de a crea backup la fișiere și baza de date ca apoi să le urce pe dropbox, FTP, google drive etc. Eu țin backup zilnic la baza de date direct in DropBox (și DropBox e sincronizat cu DigiStorage) și săptămânal fac backup la fișierele din /uploads/. În plus, toate modificările din fișiere le am pe bitbucket și pot să fac restore la orice fisișier al temei sau al core-ului WordPress. Sigur, mai sunt si categoria aceea de publisheri care au impresia ca vine GoDaddy sau un angajat Digi si le copiaza siteurile ca apoi sa replice modelul de business dar pentru aceștia recomand backup local , pe un calculator de acasă 🙂

Pentru cei care doresc să schimbe furnizorul de servicii de hosting web sau sunt ăn căutarea unei soluții profesioniste, recomand cu mare căldură Chroot.

Testează găzduirea Chroot
Discount pentru cititorii blogului

Pentru cititorii acestui blog avem și un cod de reducere recurent de 15% la pachetele de hosting chroot.


Update ora 17:00

Anunt Oficial

Datacore Solution SRL comunica tuturor clientilor si colaboratorilor faptul ca, in cursul noptii de 14.03.2017 ora 02:05 min, serviciile oferite de societatea noastra, au fost afectate partial de un atac cibernetic, care a produs pagube asupra unor servere. Datorita interventiei noastre prompte, am reusit sa limitam numarul de servere afectate.

Cu toate acestea, inca nu putem cuantifica exact intinderea si gravitatea tuturor problemelor tehnice cu care ne confruntam. Echipa noastra depune eforturi continue si am inceput deja recuperarea datelor clientilor care ne-au pus la dispozitie backup-urile locale. In urma atacului, au fost afectate inclusiv serverele de backup. In aceasta situatie, ne vedem nevoiti sa declaram existenta unui caz de forta majora, in afara oricarei situatii pe care o puteam preveni.

Pe aceasta cale va solicitam in continuare, celor care detineti un backup local, sa ni-l puneti la dispozitie pe adresa office@namebox.ro .

Compania noastra a contactat autoritatile judiciare si in masura in care vom detine informatii suplimentare le vom pune la dispozitia Dvs de indata.

Va asiguram inca odata de intreaga noastra colaborare si sustinere si va multumim pentru intelegere.


Update ora 18:00

Fara cuvinte. Viol cu reconstituire.

  1. Nu neg, nașpa situație.. eu am testat acum vreo 1 an.. serviciile oferite de Namebox, însă.. câteva zile.. Și eu am câțiva clienți, care au și hosting de la mine, însă, eu am backup automat săptămânal pe alte 2 servere.. și prefer să ofer ceva, chiar dacă mai scump, dar să nu am parte de așa ceva.

  2. Asta se intampla cand lumea crede ca o firma de hosting se conduce ca un butic si ca riscurile sunt minime, iar profitul maxim.

    Cristian Iosub