Nereguli cu care inspectorii ITM merg la sigur!

Citat dintr-un mail publicitar Rentrop&Straton împreuna cu o mică istorioară. Formulările nu îmi aparțin iar mesajul este nealterat, neconținând diacritice.

Lectură plăcută 🙂

Un amic, administrator de firma, m-a sunat nervos zilele trecute si mi-a spus ca un sofer de-al lui tocmai ii facuse o figura urata: in timpul unei curse in interes de serviciu, condusese cu viteza si, neatent, intrase cu masina intr-un parapet. Scapase fara nici macar un cucui, slava Domnului, masina avea si ea asigurare, problema era ca transporta niste echipamente destul de sensibile care, din cauza socului, se cam stricasera de tot. Si amicul meu ma intreba: cum poate sa-l oblige pe sofer sa plateasca prejudiciul, care e procedura exacta?

I-am spus ca n-am ce procedura sa-i indic, pentru ca, din pacate, nu poate sa-l oblige pe sofer sa plateasca prejudiciul. “Cum asa?”, s-a indignat interlocutorul meu. “Dar e la mintea cocosului: a fost neatent, a busit masina si a stricat marfa. Masina ca masina, ca era asigurata, dar marfa? Nu e logic s-o plateasca? Ce vina am eu, ca doar nu eu eram la volan?”
“N-ai nicio vina”, l-am linistit, “numai ca in Codul muncii scrie altceva: «Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora, de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza inriscul normal al serviciului.» (art. 270, alin. 2) Iar pentru un sofer, riscul normal al serviciului tocmai acesta e – sa buseasca masina si sa strice marfa.”

Asa ca i-am recomandat amicului meu sa renunte la gandurile lui de recuperare a prejudiciului. Ba mai mult chiar, i-am spus sa fie multumit ca soferul n-a intrat cu masina in gardul vreunei case, pentru ca proprietarul casei i-ar fi putut cere lui, amicului, despagubiri, in calitate de angajator al soferului neatent (da, legea permite asa ceva!!!)

Codul muncii – izvor de neplaceri

Iata cum o situatie banala, cum este cea de mai sus, si care pentru dvs. are o solutie clara si perfect logica, trebuie interpretata exact pe dos. Si astfel de situatii sunt multe. Si retineti, vorbim aici doar de Codul muncii, ale carui 298 de articole (multe dintre ele cu cate 5-7 aliniate) ascund multe capcane.

Este foarte greu sa identificati la o simpla lectura subtilitatile care se ascund in spatele formularilor seci ale acestor articole, subtilitati care, de obicei, devin “evidente” la primul control ITM sau la primul proces pierdut cu unul dintre angajati, care v-a contestat o decizie in instanta. De exemplu…

Stiati ca…

  • …daca un angajat lipseste nemotivat un numar mic de zile (2-3) si decideti sa il concediati disciplinar, trebuie sa puteti face dovada ca prezenta lui la serviciu era necesara exact in acele zile?
  • …toate materialele/documentatiile pe care le folositi pentru instruirea salariatilor privind securitatea si sanatatea in munca trebuie avizate in prealabil de comisiile de abilitare constituite la nivelul directiilor de munca?
  • …riscati o amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei daca NU transmiteti reprezentantilor angajatilor informatii privind evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a firmei?

Codul muncii este plin de astfel de chichite, adevarate binecuvantari pentru inspectorii ITM care se bazeaza pe ele atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret. Cum ar fi sa le dovediti inspectorilor ca le cunoasteti toate armele secrete? Va rugam, cititi mai departe.

Verificati-va cunostintele!
10 intrebari, 10 probleme cu care va puteti intalni chiar maine!

1. Delegarea unui salariat la un alt loc de munca se face pentru cel mult 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii, cu acordul salariatului, cu inca alte 60 de zile. Este vorba de zile calendaristice sau lucratoare?

2.  Un salariat executa un ordin de serviciu dat de superiorul sau, ordin formulat in sensul savarsirii unei ilegalitati. Salariatul este considerat si el vinovat?

3. Concediul fara plata nu constituie vechime in munca, cu o singura exceptie. Care este aceasta?

4. Un salariat executa o pedeapsa privativa de libertate pentru o fapta care nu are legatura cu munca si dvs. decideti sa il concediati. Ce motiv treceti in decizia de concediere?

5. Decideti sa dati un avertisment unui salariat, ca sanctiune pentru o abatere disciplinara. Mai este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile?

6. Hotarati ca un salariat sa urmeze un curs de formare profesionala, dar acesta refuza. Puteti considera refuzul o abatere disciplinara?

7. Un salariat va solicita un concediu fara plata pentru a urma un curs de formare profesionala, curs care nu are legatura cu postul ocupat sau cu interesele firmei dvs. Ii acordati sau nu ii acordati concediul?

8. Aveti nevoie ca un salariat sa vina la serviciu intr-o sambata, pentru 1 ora. In compensatie, il invoiti luni sa plece acasa mai devreme cu 1 ora. Ati procedat corect?

9. O salariata care alapteaza are dreptul la reducerea programului de lucru cu doua ore, zilnic. Cum ii afecteaza aceasta reducere vechimea in munca si veniturile salariale?

10. Un angajat pe care l-ati concediat obtine in instanta anularea concedierii. Existand o decizie judecatoreasca in acest sens, sunteti obligat sa il reintegrati. Totusi, mai trebuie indeplinita o conditie. Care este aceasta?

      Cristian Iosub