Web Analytics

Netograf, disponibil acum si in aplicatii pentru Desktop, Android si iOS

Netograf este o platform─â electronic─â conceput─â de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din Rom├ónia un instrument independent, obiectiv ╚Öi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care ├«l pl─âtesc. Utilizatorii pot verifica ├«n acest fel dac─â serviciul de internet utilizat se ridic─â la calitatea prev─âzut─â ├«n ofert─â ╚Öi ├«n contractul ├«ncheiat. Totodat─â, ace╚Ötia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, ob╚Ťinute pe baza testelor realizate de al╚Ťi utilizatori ai Netograf.

├Än acest an, ANCOM a completat capabilit─â┼úile Netograf cu o nou─â aplica╚Ťie web, aplica╚Ťii dedicate terminalelor fixe pentru Windows ╚Öi MAC OS, dar ╚Öi cu aplica╚Ťii dedicate terminalelor mobile pentru Android ╚Öi iOS. Aplica╚Ťiile pentru terminale mobile sunt disponibile ├«n magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS ╚Öi Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android. Aplica╚Ťiile pentru terminale fixe pentru Windows ╚Öi MAC OS se descarc─â ╚Öi se instaleaz─â pe terminalul fix acces├ónd linkul disponibil pe prima pagin─â a aplica╚Ťiei web. Pe l├óng─â aplica╚Ťiile pentru terminale fixe ╚Öi mobile, un utilizator poate testa calitatea propriei conexiuni ╚Öi prin intermediul aplica╚Ťiei web, folosind un browser internet: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, at├ót de pe echipamente fixe (desktop, laptop), c├ót ╚Öi de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).

ÔÇ×├Äi ├«ncuraj─âm pe utilizatori s─â m─âsoare performan┼úa serviciului de acces la internet prin aplica┼úia Netograf. ├Än cazul ├«n care constat─â o diferen╚Ť─â important─â, permanent─â sau care se repet─â la intervale regulate, ├«ntre performan╚Ťa real─â ╚Öi cea prev─âzut─â de furnizor ├«n contract, consumatorii pot beneficia de anumite remedii. Trebuie precizat faptul c─â aceste remedii se pot ob╚Ťine doar dac─â m─âsur─âtorile vitezei sunt f─âcute conform procedurii pe care fiecare furnizor este obligat prin decizia ANCOM s─â o ├«ntocmeasc─â, s─â o pun─â la dispozi╚Ťia utilizatorilor prin contract ╚Öi s─â o publice pe site-urile proprii. Aceasta trebuie citit─â ╚Öi cunoscut─â de c─âtre abonat! Pentru c─â, ├«ntr-o prim─â faz─â, fiecare furnizor de internet ╚Öi-a conceput propria procedur─â, c├ót de cur├ónd vom emite un ghid de ├«ntocmire a acestor proceduri astfel ├«nc├ót, indiferent de operator, condi╚Ťiile ├«n care se valideaz─â m─âsur─âtorile s─â fie comparabileÔÇŁ, spunea Eduard Lovin, vicepre╚Öedinte ANCOM ieri ├«n cadrul conferin╚Ťei RONOG .

Varianta lansat─â ast─âzi de ANCOM permite utilizatorilor s─â ├«╚Öi instaleze aplica╚Ťia pe echipamentul pentru care doresc s─â verifice calitatea serviciului de internet, f─âr─â a necesita crearea unui cont de utilizator. ├Äns─â, ├«n baza unui cont de utilizator, aplica╚Ťia pune la dispozi╚Ťie o serie de func╚Ťii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a dispune de grafice ╚Öi tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, dar ╚Öi de a programa teste care s─â se desf─â╚Öoare la intervale de timp periodice, pe parcursul uneia sau mai multor zile.

Traficul de date consumat de utilizatorii finali dinspre și înspre Netograf nu va fi taxat, dedus din traficul aferent planului tarifar, limitat sau blocat de către furnizori!

Despre Netograf

De la lansarea aplica╚Ťiei Netograf, ├«n 2014, ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, utilizatorii au efectuat peste 1,4 milioane de teste pentru a verifica calitatea serviciului de acces la internet.

Conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare, furnizorii au obliga╚Ťia de a include ├«n contracte valorile parametrilor tehnici de calitate asocia╚Ťi furniz─ârii serviciului de acces la internet, respectiv valorile vitezelor minime ┼či maxime, pe cele ale vitezei disponibile ├«n mod normal, pe cea promovat─â prin reclame (pentru internet fix), valorile vitezei maxime estimate ╚Öi pe cele ale vitezei promovate (pentru internet mobil), precum ╚Öi procedura prin care utilizatorii ├«┼či pot m─âsura performan╚Ťa real─â a serviciului de acces la internet ┼či remediile ├«n cazul apari┼úiei unor diferen╚Ťe permanente sau care se repet─â la intervale regulate, ├«ntre performan╚Ťa real─â ┼či cea indicat─â ├«n contract.

Rezultatele testelor pot fi influen╚Ťate de anumi╚Ťi factori, cum ar fi, spre exemplu, caracteristicile terminalului, existen╚Ťa mai multor utilizatori conecta╚Ťi, utilizarea unui router WiFi, limit─âri datorate sistemului de operare, browser-ului ├«n cazul serviciului de acces la internet prin re╚Ťele fixe.

├Än cazul serviciului de acces la internet prin re╚Ťele mobile, rezultatele testelor pot fi influen╚Ťate de factori precum caracteristicile terminalului, configurarea acestuia, calitatea slab─â a semnalului radio, supraaglomerarea/congestionarea traficului sau limit─âri comerciale.

Pentru a verifica dac─â m─âsur─âtorile se desf─â╚Öoar─â ├«n condi╚Ťii optime ╚Öi rezultatele nu sunt influen╚Ťate de factori externi, aplica╚Ťiile pentru terminale fixe ╚Öi mobile implementeaz─â o serie de verific─âri pentru detectarea eventualelor probleme, eviden╚Ťiind factorii care pot influen╚Ťa m─âsur─âtorile.

netograf

Subiecte:

Blog
Lansare

      Cristian Iosub