OUG 62/2019 privind înregistrarea cartelelor PrePay a fost declarată neconstituțională

OUG 62/2019 privind înregistrarea cartelelor PrePay a fost declarată neconstituțională conform deciziei CCR din 18 februarie 2020. Orange România are în curs o campanie numită „Bucuria e mai mare cu cât premiul e mai tare” și conform regulamentului, una dintre condițiile de participare era ca utilizatorii să își înregistreze datele de identificare pe www.orange.ro/inregistrare conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019.

Am semnalat în mai multe rânduri nefuncționarea paginii din regulament și aseară a devenit disponibilă. O dată cu publicarea paginii, a fost publicat și un act adițional al regulamentului campaniei, unde obligația utilizatorilor să își înregistreze datele de identificare conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019 este înlocuită de „furnizarea serviciilor Orange PrePay nu va fi în niciun caz condiționată de declararea datelor de identificare în condițiile prevăzute de OUG 62/2019”.

OUG 62/2019 menționa (pe lângă o grămadă de lucruri bune) faptul că:

  • furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a pune la dispoziția administratorului Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și de a actualiza, până la data de 25 a fiecărei luni, în mod gratuit, în formatul stabilit de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, bazele de date proprii care conțin numerele de telefon, datele cu caracter personal ale utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicații electronice destinate publicului la puncte mobile, indiferent de modalitatea de plată anterioară sau ulterioară furnizării serviciilor, respectiv ale utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicații electronice destinate publicului la puncte fixe.
  • furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, se realizează, începând cu data de 1 ianuarie 2020, numai după ce furnizorul acestor servicii a colectat, prin intermediul unui formular în format fizic sau electronic, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanță, datele de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM.
orange
      Cristian Iosub