Patron vs Angajat

În scara blocului, amenajat în interiorul unui apartament, aveam un mini market. Produsele erau cumparate din Metro, Selgros, Billa și revândute cu un adaos de bun simț. Era bun pentru că puteam să iau pâine, suc, apa, vin, cafea, fără să ies din bloc până la Mega Image (care e la o scară distanță 🙂 ). La magazinul din scara blocului se mai strângeau seara tot felul de puști și domnișoare aflate la prima bere, cântau și plângeau până la 2 noaptea, dar se calmau instant când îi mai saluta de mamă vreun vecin.

Vânzători erau un cuplu trecuți de 50 de ani, drăguți dar care erau 7/7 de la 08:00 la 22:00. Teoretic ar fi avut program “o zi cu o zi”, dar erau împreună tot timpul și mai făceau cu schimbul la prânz când se culcau.

Săptămâna trecută, după o dispută cu patronul magazinului, au pus lacătul pe ușă și au plecat. Fără preaviz, fără predarea banilor din casă. Motivul ar fi fost legat de salariu rămas același ca la angajare. S-au umflat mușchii pe patron spunând că are încă 20 de candidați la ușă, s-au umflat mușchii și pe angajați și până la urmă s-a închis de tot magazinul.

A căutat timp de o săptămână două persoane dispuse să lucreze o zi cu o zi, pe 1200 lei salariu, să lucreze cu gestiune, cu zone descoperite din care putea fi sustrasă ușor marfa, fără pauze de masă. Timp de o săptămână a vândut câteva ore pe zi împreună cu fiica lui dar până la urmă a închis magazinul. Da, e de porc să pleci lăsând magazinul închis, fără să predai banii din casă, fără preaviz. Dar acesta este efectul. Cauza e o managementul defectuos, frecvent întâlnit în rândul patornilor români. Sunt mici atenții ce pot motiva angajatul să performeze de la o luna la alta tot mai mult, sunt gesturi ce pot fideliza angajatul și îl pot motiva să vină cu plăcere la muncă. Dacă spui că la ușă mai ai încă 20 de oameni care își caută de muncă, angajatul va căuta oportunități de a îți face viața grea în cazul în care pleacă, astfel încât preluarea postului de către un nou angajat să fie tot mai dificilă. Dacă de doi ani banii sunt la fel de mizerabili și nu recompensezi angajatul nici în lunile în care a preformat dublu față de lunile precedente, fii sigur că își va băga picioarele și îl va durea în fund de vânzările tale. O gândire sănătoasă am întâlnit anul trecut într-o companie de software unde patronul oferea prin contract salariul de x lei în prima lună iar din a doua lună, pe termen nelimitat, oferea +5%. În cazul angajatilor din comerț poate fi extinsă ideea printr-o multitudine de beneficii si servicii adiționale contractului de muncă. La un calcul simplu, din 1200 lei, să primești în fiecare lună câte 50 lei în plus, ajungi în doi ani să dublezi salariul. Ceea ce mi se pare cea mai bună metodă de stimulare.

butic_patron

      Cristian Iosub