Patronul Dorel

Dorel a fost un copil problema. Nu era tipul sociabil prin școală fiind de multe ori luat drept marionetă. Dorel a crescut și a terminat liceul, apoi a intrat la o facultate de medicină. Visul lui era să aibă un cabinet particular și să maseze picioarele babelor cu bani.

Viața a luat o altă întorsătură și nu știe nimeni dacă Dorel a terminat facultatea până la urmă pentru că stătea mai mult pe acasă. Cert e că prin 2005-2006 Dorel alege să fie “brutar”. E un cuvânt mișto, nou și dă bine la gagici. Păcat că a lui mândră e ocupată cu un vecin 🙂

E primăvara lui 2011 și Dorel a făcut treabă bună, are fani, oamenii îl consideră un fel de guru al panificației. Într-un alt oraș, un Gigel vede modelul de business al lui Dorel și deja rotițele se învârt, prinde contur afacerea și ar vrea să investească alături de Dorel. Vine cu idei bune în domeniu dar din păcate Dorel e leneș așa că Gigel bagă niște bani în echipamente moderne de panificație, angajează doi-trei brutari și dă drumul la business. Desigur, pâinea lui Gigel costă 2 lei iar pâinea lui Dorel 0,5 lei, dar asta e datorită gustului pâinii , prospețimii …calității.

Timpul trece, Gigel prosperă și știe că ceea ce livrează clienților este exact ceea ce își doreau. Vinde pâine numai în cartiere selecte din București. Dorel în schimb se mulțumește cu pâine vândută în scara blocului printr-un cartier mărginaș. În final, apare un turcalete care îi explică lui Dorel de ce Gigel are succes. Se oferă chiar să îl și ajute cu know how, ceva echipamente … Turcul știe că nu poți ține o brutărie singur așa că punctează necesitatea unor investiții financiare în firmă. Dorel însă nu vrea. El vrea totul gratis. Dacă s-ar putea să ude o pâine și să se înmulțească, ar fi perfect. Turcul insistă iar. Dorel nu vrea să cheltuie nici un leu pentru că are o mândră de domniță care trebuie întreținută, are părinți și frați de întreținut.. Dorel este copilul trimis la muncă să producă pentru ceilalți și este normal să nu aibă bani de malaxor.

Turcul a insistat o perioadă, a băgat și bani dar până la urmă s-a decis să investească bani în propria brutărie. Uite așa a rămas Dorel singur pe plantație. El și un malaxor donat de turc, dar în același cartier mărginaș, cu același preț la pâine și clienți asistați social.

Anul trecut, Gigel a montat în fața brutăriei o mașină de înghețată cu ajutorul căreia și-a dublat vânzările pe timpul verii. Dorel a preluat și el modelul dar era deja toamnă și clienții nu se mai îngrămădeau. Mai mult, șervețelele în care erau ambalate cornetele erau mototolite, dintr-alea ieftine din Metro. Gigel în schimb avusese toată vara niște șervețele personalizate.

Turcul mai face o încercare și se chinuie să îi explice amărâtului care ar trebui să fie modelul de business ce să îi aducă profit satisfăcător. În loc de pâine de 140 grame la 0,5 ron, mai bine ar face pâine normală de 280 grame la 1 ron. Ar fi aceeași bani dar cu un volum scăzut de transport marfă. Clienții ar fi mulțumiți și ar veni mai multă lume să cumpere pâine. Da, ar cumpăra numai 3 pâini în loc de 6, dar banii ar fi aceeași. Dorel nu vrea să înțeleagă. El are altă viziune: lasă să investească alții în research și development, îi lasă să implementeze și apoi vine el din spate cu aceleași idei dar implementate mai ieftin, mai prost și suspină ca o virgină că alții își fac concediul pe plajele Greciei iar el abia se duce o dată pe lună în mall cu mândra. O parte din clienți deja preferă să cumpere din altă parte pâine de calitate, fără ațe de la sacii de făină, sătui de câte reclamații îi făcuseră lui Dorel.

Turcul mai încearcă o dată să îi arate calea ce bună înainte de a își lansa propria brutărie. Last chance. Atunci vine argumentul suprem a lui Dorel: sunt patron (în realitate e PFA). Dorel acceptă numai donații, nu și sfaturi. Dacă sfatul e însoțit de bani, e perfect. Altfel, nu are cum să investească. Trebuie să producă bani dar cu investiție zero. Prostănac fiind, Dorel se luptă cu sacii de făină în timp ce mândra se luptă în pat cu altul iar frații lui (wtf?) se luptă pe telecomanda televizorului ducând adevărate lupte de gherilă pe programele TV și telenovelele de pe Acasă TV, Euforia & stuff.

A venit vara.  Gigel va scoate iar mașina de înghețată și deja a pus afiș la intrare. Turcul, milos din fire, îi zice lui Dorel că ar fi cazul să scoată și el mașina de înghețată afară cel puțin cu o săptămână înaintea lui Gigel, în felul ăsta câștigând o parte clienții concurenței.

Credeți că Dorel a acceptat? Nu. Iată că va mai trece un an. Un an în care Dorel nu a făcut altceva decât să se uite cum concurența se extinde, face bani, face real business iar el a plâns în batistă căutând mila clienților. Clienții i-au spus că nu vor mai cumpăra ever de la el dacă nu schimbă gramajul pâinii, dar Dorel este patron.

Ei bine, Dorel poate fi oricare dintre noi. Dorel este un personaj fictiv în rândurile de mai sus, dar Dorel și Gigel există în fiecare dintre noi. Sunt oameni (Gigei) care sunt educați de tineri să facă o afacere profitabilă, să învețe o meserie care să le poată oferi un trai decent. Dar sunt și Dorei, fără prea multă materie cenușie care cu 500 ron s-au făcut PFA și sunt dumnezeii pe pământ. Nu sunt sigur dacă ar putea fi o afecțiune dpdv medical, dar doreii sunt cei mai periculoși. Sunt genul de oameni care nu vor să accepte părerea altora pentru că ei sunt patronii, ei sunt șefii. De regulă, un om ce are parte de o realizare în viață, o trecere la treapta superioară dpdv profesional sau financiar, tinde să spună tuturor acest lucru timp de o zi, o săptămână, o lună maxim. Dar când trec anii și tu tot mândru și umflat ești doar pt că ești un amărât de PFA, atunci cred că sunt ceva probleme de natură psihiatrică. Cunosc manageri de companie multinațională care vin la muncă cu Dacia Solenza, patroni de SRL cu 600 de angajați care merg cu metroul. Cunosc mulți Gigei. Dar din păcate vocea Doreilor se aude cel mai tare….

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X-Q764w9gSQ[/youtube]

 

 

 

 

  1. Hai ca de inteles am inteles .. dar de ce Dorel & Gigel si nu Vasile & Ion? 😀

  2. Foarte misto articolul. felicitari!

  3. Deja am văzut in articolul tau câțiva Gigei si Dorei care trăiesc printre noi. Eu am un Gigel șef, dar am avut înainte un Dorel

  4. Asemanarea cu personaje reale este pur intamplatoare …

  5. Ba, tu-ti bati joc de mine ? Tocmai recent mi-a dat teapa un patron Dorel, in…constructii sa zicem. Mai romanesc de atat nu se putea, nu ?

    Cristian Iosub