Poveste de iubire cu asiguratorii auto din Italia

Short story

Pe la începutul anului a depus avocatul o reclamație la firma de asigurări auto Sara (Italia) pt ca o baba nebuna a parcat fix in bara mea de protecție din spate si nu vroia nici moarta sa semneze CID (intelegerea amiabila).

După o lună a venit un agent constatator să ia declarația martorului, după 6 luni de la accident mi-au trimis scrisoare că voi fi contactat să vadă mașina și acum vreo două săptămâni a venit un individ să constate daunele și să evalueze despăgubirile.

Astăzi m-am întâlnit din nou cu avocatul să ridic cec-ul de despăgubire : 866€

IMG_1123

Long story

O babă care avea 3 locuri de parcare s-a proptit în mine. Bara spate zgâriată și ușor înfundată. Baba nu a vrut să semneze constatarea amiabilă spunând că am dat eu cu spatele. Exista martor care a văzut-o parcând iar eu dormeam buștean acasă.  Am depus sesizare la firma ei de asigurări dar nu se mișcă nimic pe cont propriu pe la talibanii ăștia. Pentru orice ai nevoie de avocat. Așa că am vorbit cu avocatul meu și a trimis el scrisoarea. După vreo lună a venit cineva să ia declarația martorului. După ce deja uitasem de caz, am primit o scrisoare că mă va contacta un anume individ să vadă mașina (când…nu se știe). După vreo lună a venit și a găsit bara multicoloră. Am albastru, roșu, negru și gri pe bara din spate. I-am explicat că în ultimele 7-8 luni mașina a fost teren de golf pt parcările celorlalți , dar a spus că nu e problemă, el constată cum e acum și atașează toate daunele la cazul deschis acum nșpe luni.

Azi am fost să îmi iau cec-ul pt plata daunelor : 866 € din care 116 € sunt onorariul avocatului. Reparația costă vreo 450€ dacă vreau să schimbe bara sau vreo 200€ dacă vreau autocolant (car wrapping).

Morala

În Italia se fură în stil mafiot în orice regiune te-ai duce. Mafia nu este în sud ci este în monitorul oficial. Legal, dacă am un amic martor pot să iau la rând toate firmele de asigurări din Italia. Astăzi mă dau lovit de o mașină asigurată la firma x, luna viitoare la firma y. Treburile se mișcă greu de tot iar agenții constatatori vin după minim 2 luni. Depinde de gravitatea daunelor. Sunt sute de cazuri anuale de fraudă și nu se dorește stoparea lor. Cazul meu a fost unul cât se poate de solid iar martorul era unul incontestabil . Peste toate astea, cazul meu a fost real. Dar, sunt sute de cazuri anual de fraudare a societăților de asigurare. Tocmai de aceea o asigurare în Italia pentru un aveo 1.4 din 2011 pleacă de la 1600€ / an. Sunt mulți factori care influențează costul unei asigurări : localitatea în care ai rezidența (dacă reprezintă un risc sau nu), numărul de accidente din ultimii ani, clasa de merit (sunt 15 clase), de cât timp ai carnetul și multe altele. Un străin când își asigură mașina în Italia, poate avea și 50 de ani de condus în RO fără accidente. În Italia va pleca de la clasa de merit 15 și în fiecare an va scade o treaptă.

Comparații

  • În Italia ești despăgubit în bani. În RO este plătit service-ul pentru costul reparației. Nimic mai mult sau mai puțin (eu spun legal și cum s-ar face). În stilul italian primești mai mulți bani decât costul reparației și în 99% din cazuri nu o repari. În stilul românesc, nu vezi fizic nici un leu și este plătit service-ul pentru costul reparației deci interesul acestuia este să factureze cât mai mult.
  • În Italia nu ai voie în service în timpul reparației. Oricum ți-o ține cu zilele și nu poți sta o săptămână zi de zi în service doar din ambiție. În RO ai zonă de vizionare a mașinii, stai pe scăunel și te uiți. În stilul italian de multe ori nici nu schimbă piesele sau le schimbă cu unele luate de pe mașini dezmembrate. În stilul românesc îi arunci cu cheia franceză în cap mecanicului dacă încearcă să te țepuiască.
      Cristian Iosub