Povestea unui client

Era o zi extrem de călduroasă pe la sfârșitul lunii Iulie. Aveam ceva treaba in zona gării din Florența si am parcat mașina in parcarea subterană. Am rezolvat repede ce aveam de făcut si pt ca eram extrem de insetat m-am oprit la niște automate de sucuri plasate strategic lângă automatul de bilete pt parcare.

M-am scotocit in buzunare si aveam doua hartii de 50€ si doua monede de 1€. Zic : perfect, o cola e 1.8€. Mă holbez in vitrina si vad o sticla pe care scria Christian. Îmi era sortită 😉 Introduc monedele , primesc restul, spirala se invarte dar nu complet. Sticla a rămas in automatul de sucuri.

Înjur de toți dumnezeii si vad ca aparatul nu primea si bancnote. Cât de ghinionist sa fii? De schimbat bani in jur nu prea aveam unde, biletul de parcare il platisem deja si aveam doar 5 minute timp sa ies…

Notez numărul de telefon al firmei care se ocupa de mentenanta aparatelor si plec. Pe drum dau sa ii sun si numărul nu era alocat. Caut pe Google numele firmei, găsesc siteul si nr de contact actualizat. Ii sun si le spun ca au o problema cu aparatul cu atât mai mult cu cât după mine mai venise un client sa ia o apa si la fel a pățit. Tipa de firma m-a întrebat cum ar putea sa îmi returneze cei 1.8€ rămasi in aparat. Realy? 1.8€ consuma mașina doar cât îmi caut loc de parcare. In plus ideea apelului nu era sa îmi dea banii inapoi ci sa repare aparatul. Fiind independente, fără conexiune internet la subsol, automatele nu pot transmite eventualele erori firmei de mentenanta, așa ca mi se pare de bun simt sa ii anunțe clienții in caz ca se întâmpla ceva.

In fine, am râs o grămadă in perioada aia ca tipa ii tot dădea înainte ca îmi trimite banii prin ordin de plata sau cec :)) Cum ar fi sa intru in banca si sa le zic ca am de ridicat 1.8 €? ;))

Am uitat complet de caz. Până azi. Astăzi am găsit un plic in cutia de scrisori ce avea o scrisoare explicativa si … 1.8 € 😉 M-am uitat pe urma la timbrele postale : 3 x 0.7€. Adică au plătit 2.1€ plus drum la posta ca sa îmi trimită plicul.

Bun așa. Îmi aduce aminte de Alpha Bank când m-a vânat ca pe infractori pt 0.01€. Mi-au trimis scrisori acasă, m-au sunat de vreo doua ori … pt un cent! Când m-am dus in banca sa le plătesc , soc si groaza ! Nu lucrează cu valuta sub forma de monede. Aplicația de conversie valutară nu permite valori mai mici de 1€. După ce le-am arătat scrisoarea de la Banca si au înțeles ca nu făceam caterincă ci chiar aveam o datorie la rată de 1 cent, au fost de acord sa mi-l accepte. La sugestia lor le-am lăsat 2 centi, ca sa acopere eventualele penalitati 😉

Revenind la subiect, e ok ca fiecare firma sa își multumeasca clienții cum poate de bine. Dar dacă eram turist, in trecere? Mi-ar fi trimis plicul pana in RO?

Mă roade totuși o curiozitate : câte firme din RO ar proceda la fel?

O sa dau exemplu o firma al cărei nume nu il mai cunosc. In Auchan Militari, pe galerie, sunt niște scaune de masaj unde îți așezi fesele si te masează 1 minut cu 1 RON, 5 minute cu 5 RON. Asta se întâmpla acum vreo 3 ani. Juniorul avea chef de masaj așa ca l-am proptit in scaun si am băgat 5 RON. Pe display a scris timpul rămas apoi error. Perfect ! Sun la firma de mentenanta, mă învață tipul cum sa resetez calculatorul scaunului fac un test, dar tot dădea eroare. Pt ca eram doar in trecere, i-am zis ca vedem noi altădată cum facem cu banii, ca nu aveam cum sa mă întorc il alta zi pt doar 5 RON. Atunci i-a venit o idee : lângă scaun era un magazin Say (orange). A vorbit cu tipul de acolo si mi-a dat banii înapoi, urmând sa si-i recupereze a doua zi când venea cineva sa repare scaunul.

Așadar, se poate in IT. Se poate si in RO. Exemple sunt peste tot dar depinde doar de vointa firmei de a recunoaște si bineinteles de posibilitatea de a verifica o problema tehnica. Dacă tuturor ni s-ar da banii înapoi pe cuvânt, ne-am îmbogăți, ar fi deja un job full time sa reclami eventualele disfunctionalitati ale masinariilor 😉

  1. Foarte rar intanlesti asa ceva in Romania…mai mult tonomatele nici nu mai au sarmanele numar de mentenanta…

    Cristian Iosub