PRISM Romania

Probabil ați auzit in ultimele zile de “scandalul” programului PRISM din Statele Unite. Una dintre cel mai bine conspirate agenţii secrete din SUA, National Security Agency (NSA), derulează de aproape 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a căpătat treptat acces direct la serverele celor mai mari 9 reţele sociale şi servicii de email şi date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple, conform unei prezentări secrete de 41 de pagini, dezvăluită vineri de The Guardian şi The Washington Post. Astfel, clienţii acestor servicii de pe internet pot fi spionaţi. Reprezentanţii NSA au recunoscut programul, dar au explicat că totul se face legal, cu mandat de la judecător, şi că operaţiunea nu îi vizează pe americani, ci doar pe cetăţenii străini. Cu toate acestea, americanii sunt la fel de spionaţi ca şi străinii, din câte am citit.

Eu totuși nu înțeleg unde este nedumerirea. De unde e panica si frica acestor interceptări. Avea cineva vreo îndoiala ca nu se poate? Arată timp cât tehnic se poate, se va si face.

De ce credeți ca in România nu avem si noi atentate ca in toate celelalte tari din lume? Englezii au atentate, americanii la fel, arabii explodează peste tot in lume dar in Romania nu am avut niciodată așa ceva. Răspunsul este simplu si l-am mai menționat de câteva ori pe blog : avem oameni pregătiți in serviciile de informații si spionaj. Nu toți polițiștii stau la pândă noaptea la fântâna Miorița si opresc mașinile care au 62km/h.

Avem servicii de informații extrem de bune care sunt sigur ca au oprit multe posibile atentate. Din atâtea proteste împotriva guvernului si a lui Basescu, mi-e greu sa cred ca toți au fost lași și nu au încercat măcar o mașina capcana pe București – Ploiești când trece seara președintele.

Una din companiile GSM de la noi, portocalie ca partidul, avea încă de acum mulți ani filtru pe convorbirile telefonice efectuate de echipa de pe Sales. In felul asta se monitoriza dacă sunt folosite cuvinte inadecvate, nume de companii concurente, in timpul apelului. Dacă se pronunța cuvântul “vodafone”, atunci se genera email către Quality Control care verifica apelul. Intr-o perioada de restructurare știu ca scoseseră jucăria asta pt ca nu aveau oameni destui iar aspectul asta calitativ nu era important. Așadar, dacă o mica companie poate face așa ceva, gândiți-vă la nivel național ce se poate face. Nu sta nimeni sa stocheze si sa asculte 19 milioane de romani. Dar pe baza tehnologiei se poate stabili cine sa fie ascultat si monitorizat.

Da, nu ma deranjează cu absolut nimic sa mi se asculte apelurile sau sa mi se verifice traficul. Ceea ce vedeți la TV legat de oameni/politicieni ajunși la pușcărie pe baza interceptărilor, este din doua motive: ori așa au vrut, ori așa s-a primit ordin. Toate interceptările apărute in presa par a fi regizate. Nu ai cum sa fii judecătoare si sa fii atât de retarda încât sa vorbești la telefon chestiuni ilegale. Acum vreo luna-doua parca era un caz dintr-asta. Judecatoarea a căzut ori pt ca pe bune era retarda, ori pt ca a făcut suma propusă la început de mandat si trebuie sa facă loc si altora.

Va mai aduceti aminte de polițiștii sub acoperire care au zugrăvit barăcile vameșilor și au plantat microfoane ? Imaginatie este din plin!

Zilele trecute (chiar am sa scriu un articol despre asta), o echipa bine pregătită a jefuit o mașina de transport valori pe autostrada in Italia. Scenariu copiat in detaliu după Fast and Furious. Fără gluma. Când ajung acasă ma uit după articolele din ziare. Au blocat autostrada, au pus un camion ca baraj, au avut mașini de fuga si mașini de lucru… Ca in filme. In România s-ar putea face oricând așa ceva mai ales ca Group4Securicor este pus intr-o zona ușoară pt astfel de manevre. Dar întotdeauna va fi un Big Brother. Cine scapă, scapă doar pt ca e lăsat sa scape…

Apropo, știați ca Edward Snowden, tipul care s-a apucat sa dea detalii despre PRISM a dispărut ? Doar zic…

20130612-010727.jpg

  1. […] transport valori din Italia (Link) in urma căruia hoții au plecat cu 10 milioane de euro. Chiar ieri scriam despre teoriile conspiratiei si motivul pt care in România nu avem incidente de acest gen […]

    Cristian Iosub