Problema ING

Va informam ca astazi, 10 septembrie, orele 13.00, sistemul de stocare a datelor a inceput sa genereze erori in operare. Ca urmare a acestei situatii tehnice neprevazute, atat reteaua de ATM-uri, sistemele de acceptare a cardurilor ING cat si serviciul Home’Bank au devenit indisponibile […]

Pe pagina de Facebook abia la ora 17:23 au anunțat că au probleme, timp în care deja încercasem o plată la fast food și o retragere de la bancomat. Norocul meu este că am permisul suspendat, că de regulă sâmbăta alimentam cu benzină. Îți dai seama ce situație penibilă trebuie să fie când știi că ai un rezervor de 270 lei deja umplut și numai 30 lei cash?

Dezavantajul unei bănci cu clienți preponderent tineri este că aceștia sunt mult mai activi online, au/aveau mult mai multă încredere în plățile cu cardul și o parte au cunoștințe tehnice. Asta cu cunoștințele tehnice este discutabilă, mai ales că românul are obiceiul de a se pricepe la toate.

  1. Nesiguranță. Totuși, mi se pare incredibil ca la ora 22:00 ING să spună că “Serviciile ING sunt inca afectate, dar avansam cu testarea solutiilor” . Deci ei abia acum testau soluții? Nu aveau soluție pregătită pentru disaster recovery? Business continuity plan făcut cu studenți în intership?
  2. Resurse limitate. ING spune că problema vine de la un server nefunctional. De la 1 server? Adica ășia au 1 server (unul) pe care țin tot?
  3. Indiferență. ING spune că atunci când se remediază întreaga situație vor trimite SMS-uri către toti clienții! Dacă remediază la 2 noaptea, degeaba mai trimite. SMS-ul trebuia trimis atunci când au sesizat că au o problemă!
  4. Fără alternative. Nu poți face check-out din hotel pentru că nu poți plăti sejurul și ești obligat să mai plătești o zi de cazare până va deveni ING funcțional. Nu poți cumpăra bilete de avion și va trebui să aștepți să crească prețul până când va fi prea scump.
  5. Merge, dar nu merge. Mulți clienți reclamă că nu apar tranzacțiile efectuate azi dimineață. Într-un final au pornit homebank dar fără folos că nu poți face tranzacții din el ci numai sa vezi rapoarte și extrase.

Dacă a fost atac cibernetic, dacă a fost cutremur (cauze naturale cum spuneau pe contul de Facebook),dacă le-a crăpat vreun HDD, o sa aflăm probabil mai târziu. Îngrijorător este faptul că pe rețelele sociale și pe bloguri a apărut știrea în 1-2 ore de la incident, presa abia în jurul orei 17:00 – 18:00 a scris, ING a reacționat dupa 5 ore de la incident. Cum spunea Tudor Galoș: “Mi se pare sincer inadmisibil. Presa și specialiștii spun să avem încredere în agențiile de știri dar și ele se aprovizionează (cu o inacceptabilă întârziere) tot de pe Facebook. Inacceptabil… Niciun jurnalist de investigație nu e la ușa băncii, nimeni nu sapă, toți așteaptă mură-n-gură“. Nu știu dacă așteaptă într-adevăr mură-n-gură sau le e teamă să scrie pentru a nu pierde publicitatea pe siteuri, dacă au avut profesor pe Horea Bădău, dar cu siguranță asta nu e coloană vertebrală.

Săptămâna viitoare voi analiza posibilitatea de a muta conturile firmei la o altă bancă. Cu ocazia asta mi-am adus aminte și sumele enorme plătite pe comisioanele ING în timp ce la BT pe fix aceleași operațiuni plătesc mai puțin de o treime.

mesaj950x300a

      Cristian Iosub