Procedura urmată la încetarea contractului de munca

Pe sistemul Radio Erevan, cititorii întreabă iar eu răspund. O tânără dsoara si-a înaintat astăzi demisia cu preaviz de 20 de zile si ar vrea sa știe cum poate obține toate drepturile financiare si care este procedura ce trebui urmată. Salariul se primește pe data de 10 ale fiecărei luni iar concediu de odihna nu a mai avut din 1900 toamna. Hai sa vedem câteva puncte de lege :

Biblia angajatului

De a lungul timpului am susținut cu tărie dreptul de a își cunoaște obligatiile salariatului dar si ale angajatorului. In orice raport sănătos de munca trebuie sa existe respect reciproc bazat pe un set de legi bine definit. De aceea sunt in totalitate de acord cu respectarea codului muncii atât ca obligații cat si ca drepturi. Angajatul este influentabil. Majoritatea semnează ca directorii contracte de 3-4 pagini fara sa le citească sau fara sa li se explice ce conține acel contract. A văzut o faza super frumoasa acum câțiva ani in care recruterița venise cu un contract sa il semneze candidatul de la interviu. Acesta a pus câteva întrebări, tipa era pe din’afara. Asa ca s-a ridicat omul si a plecat. Atâta timp cat compania pentru care urmează sa lucrezi nu te poate satisface cu privire la necesitatile tale de informare stipulate in lege, mi se pare normal sa te ridici si sa pleci. Cu toate ca îngreunarea dreptului la informare ar trebui pedepsita.
Spuneam ca angajatul este influentabil pentru ca exista un caz la 1000 de angajați când are cineva tupeul sa se ridice in picioare in timpul contractului de munca. Fie ca e ploaie, fie ca e vânt, angajatul tace si executa. Nu prea are tupeul de a își cere drepturile, de a depune o reclamație la ITM pt ca ii e frica de razbunarea angajatorului. Va spun sincer, razbunarea angajatorului este cea mai grea in corporatii pentru ca acolo te va freca la bani, sisteme de bonusare, orar flexibil etc.
Discutam o data cu un HR Manager dintr-o multinationala si ii explicam ca este obligat de lege sa plătească consulatatiile oftalmologice si ochelarii angajaților care s-au angajat sănătos dar si-au stricat vederea datorita echipamentelor antice folosite si orașului de 10-12 ore numai in fata monitorului. Am scris pe vremea aia si pe Facebook, ulterior luând articolul si e blog (link). Au trecut ani, m-am facut auzit. Dar cu toate acestea nimeni nu a avut tupeul sa își ceara dreptul dupa un refuz categoric al managerului HR.

Biblia oricărui angajat ar trebui sa fie asta : http://www.rubinian.com/codul-muncii_6_0_0.php

ITM, SANEPID

Este destul de greu pentru un angajat entry/middle level sa depună o reclamație la “Garda Financiară”. Pentru a depune o reclamație, trebuie sa ai elementele ce constituie infractiunea. Un simplu angajat nu poate deține aceste informații financiare iar in companiile de 500+ angajați este aproape imposibil. Da, stiu si eu firme care cumpărau cablu UTP de la firma unui prieten al unui angajat cu vreo 100 RON metru, iar in Praktiker era 0,7 RON. Dar de la a zice pana la a cunoaște exact este cale lunga. Stiu firme unde se fac reviziile la mașini la prețuri astronomice. Un set de 4 anvelope de iarna de exemplu, pt un Spark erau vreo 600€. Dar nu poți face multe lucruri atâta timp cat nu ai dovada .

In schimb, ITM si SANEPID sunt instituții unde poți depune reclamații intermediate pe baza unor dovezi ușor de probat.

SANEPID de exemplu poate primi o reclamație in cazul in care o angajata McDrive sesizeaza in scris compania asupra faptului ca acele câștigat wireless, folosite pentru a prelua comenzile, sunt folosite de nșpe persoane ce pot transmite viruși pe buretele microfonului , pe casca etc. La fel de bine, in firmele unde se lucrează la birou, este o moda sa fie tapițați pereții de deasupra biroului. Nu sta nimeni sa schimbe husele din material textil, sa le spele sau sa verifice buretii de sub huse. La un simplu control, ati fi surprinsi sa vedeți cate boli se pot ascunde in simpla tapiterie. La doua străzi de mine este un call center micuț, de vreo 30 work stationuri. Vorbeam intr-o zi cu un Supervisor de acolo si din vorba in vorba am ajuns si la capitolul asta. Dupa vreo luna, ne-am reintalnit si mi-a povestit ca a dus la analize doar husele care invelesc pereții biroului. Au gasit la analize pe lângă nșpe germeni ce provoacă boli ale căror nume nici nu le poți pronunța, urme de cafe, cola, ruj, rimel, farduri, saliva, mâncare etc. Au spus ca daca nu le spală o data la 6 luni, ii închid call centerul.

ITM, ca si in cazul SANEPID , este format din bugetari șpăgari. Dar unde e lege, nu e tocmeala. Acum vreo doi ani am depus o reclamație la ITM pt ca nu primisem drepturile salariale conform reglementărilor legislative in vigoare la data respectiva. In zece minute de când am trimis emailul, firma deja era inștiințată. Problema e ca atunci când au avut scăpări in sistem si a fost forwardat emailu meu, chiar daca l-au șters din Send Box, a rămas sageata precum ca a fost dat mai departe. M-a sunat un amic sa imi spună ca emailul meu s-a dus la departe dar nu mai poate vedea cui. Singurul lucru pe care il pot face prieteniile dintre manageri si angajații ITM este sa câștige doua-trei zile. Pentru ca o data ce am depus o reclamație pe email la ITM, sunt obligați de lege sa verifice. In timpul asta, firma poate îndrepta erori sau poate ajunge la un consens cu reclamantul. Dar daca nu se întâmpla asta pana ajunge controlul in firma, e nasol.
La ITM puteți depune reclamații in cazul in care unul din articolele precizate in Biblia Angajatului nu sunt respectate.

Atenție, înainte de a depune o reclamație, asigurați-va ca este intemeiata. Nu depuneri doar de amorul artei, sa vedeți comisie ITM controlând acte, pentru ca dacă reclamația este nefondata puteți primi amenda !

Legislatie

 • Articolul 166, punctul 4 spune ca : ” Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului. ” Este destul de greu de probat prejudiciul adus dar se poate câștiga in instanța. Practica asta este folosită de angajatori fata de foștii angajați.
 • Articolul 171 spune ca : ”
  (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
  (2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
 • Procedura de solutionare a conflictelor de munca se stabileste prin lege speciala.
 • Despre concediul de odihna este un întreg capitol care merita citit in întregime. Ca si in cazul dsoarei de la începutul articolului, sunt mult firme in România care refuză acordarea concediului de odihna. Ea de exemplu spune ca lucrează din 2004 la firma respectiva, a luat de vreo trei ori concediu cate o săptămâna . In rest, primea o data pe an banii pe concediu care nu il luase in urma cu doi ani. Spun doi ani pentru ca vedeți imediat de ce. Firma este obligată sa acorde concediul pe anul 2011 în totalitate pana maxim pe 31 Decembrie 2012. Mute firme il acorda. Altele, la începutul anului 2013 ar trebui sa recompenseze angajatul pentru concediul care nu si l-a luat. Daca eu intr-un an am muncit efectiv timp de 12 luni, ar trebui sa iau 13 salarii. Legal , pot sa muncesc 11 luni si al doișpelea salariu sa fie perioada de concediu de odihna cat am stat acasă dar am fost plătit. Alte firme duc cu vorba angajații si nu le mai ofera nici concediul de odihna si nici banii pe perioada care ar fi trebuit sa o stea acasă in concediu.
  Legal, firma este obligată sa ofere concediu. Nu este precizat nicăieri ca ar trebui sa plătească la începutul lui 2013 concediul din 2011. Este obligată de lege sa il acorde pana maxim pe 31 Decembrie 2012 (Articolul 146, punctul 3)
 • Demisia: Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Demisie nu este atunci când vine superiorul tau cu un formular drăguț, cu antet si cere sa semnezi. Demisia este atunci când vrei tu, in calitate de angajat. Daca vrea angajatorul, atunci este concediere (Articolul 61 – Cazuri de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului, Articolul 65 – Definirea concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului si Articolul 68 – Definirea concedierii colective).
  Atenție, demisa nu trebuie sa fie justificata. In cererea de demisie, toate firmele au si câmpul de motivare. Puteți scrie ca motivare absolut orice sau preferabil deloc. Sa vedeți ce misto creste tensiunea intr-un superior atunci când ii prezentări cererea de demisie nejustificată si nici nu vreți sa i-o explicați ulterior 🙂
  Punctul (8) zice : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Sper ca nu a fost articolul prea lung iar informațiile sunt ajutatoare. Ideea este ca dupa finalizarea perioadei de preaviz sa te duci la departamentul de resurse umane si sa ceri adeverinta de vechime si fisa de lichidare. Ca sa fiu scurt si pe caz, pe 10 Iulie când vei lua salariul, trebuie sa iei banii pt munca depusă in perioda 01-30 Iunie 2013 si banii pe concediul neluat din 2012 si jumate din 2013.

Tags:

BanciBlog

   Cristian Iosub