Programatorii chinezi

China este tara in care avem impresia ca stau sute de mici workeri intr-o hală și lucrează de zor. Așa am văzut la televizor că se întâmplă în fabricile Apple, așa am văzut în zecile de documentare depre muncitorii chinezi și abuzurile la care sunt supuși.

Dar nu am văzut nicăieri o emisiune despre calitatea codului scris de către chinezi. Obiectele știm că sunt de slabă calitate, de aceea li se spune chinezării. Dar codul…of…codul. Sper să nu aveți de-a face cu software scris de către chinezi. Ăștia ar fi in stare să bage întreg php.net-ul într-un plugin wordpress, ca poate e nevoie vreodată de vreo funcție de acolo. Cod redundant, depreciat, repetitiv.

Îmi place ideea că asiaticii și indienii scriu cod mai repede decât noi și mai ieftin pentru că în felul acesta se poate observa și diferența de calitate. Chiar zilele trecute discutam cu cineva contrariată că ce … “programatorii noștri sunt dumnezei si nu pot scrie 8 ore pe zi cod?” . Un programator nu poate scrie fizic cod mai mult de 4 ore pe zi. Hai 6-7 în condiții de deadline și motivare. Dar să scrii cod 8 ore pe zi cred că doar în China sau India e posibil. Te lasă neuronii, nu mai judeci, nu mai citești, nu mai interpretezi datele corect după 6 ore de scris.

Asta este diferența dintre noi și ei. Noi putem să scriem cod curat și sigur în ritmul nostru. Cele 12 ore petrecute la birou nu sunt egale cu 12 ore de scris. Exact cum o piarizdă nu sta 12 ore sa trimită mailuri sau să facă exceluri, ci mai și citește dintre ele, caută, se informează etc.

Uitându-mă azi peste o aplicație made in China mi-am dat seama că aplicațiile ăstora sunt ca un trabant tunat. Arată mișto, are spoilere, praguri cromate, geamuri fumurii, dar dacă pornesc muzica mai tare se dezmembrează jumate din trabant. Cealaltă jumătate o pierd pe drum dacă plec cu scârț de la semafor.

 

  1. Gigele, ăia fac pe bucăți. Nu stă unul 8 ore să facă un cod de 15 mii de linii. Unul face primele 200, altul următiarele 200 si tot asa.
    Cel putin, asa se furau acum 30-40 de ani secretele. venea echipa de chinezi sa vada tehnologia altei tari. unul tinea minte un sfert de panou, al doilea al doilea sfert si tot asa.
    si acasa, in Ciuciunghezia, se puneau pe desenat toti 4. si la final aveau schema completa si-o puneau in productie.

    Cristian Iosub