Programului Pierre de Coubertin 2015 (Ashihara Karate)

Programului Pierre de Coubertin a adus pentru juniori, in editia 2015, o multitudine de oportunități de a participa la activități sportive prin intermediul cărora se poate crea punctul de interes al copilului față de sportul respectiv.

Tema de anul acesta este “educaţie prin sport – selecţie, pregătire şi realizare de competiţii sportive”. La școala unde învață juniorul se desfășoară cursuri de Ashihara Karate, conduse chiar de sensei Petrică Bulmagă (Director Departament Ashihara Karate la Federația Română de Arte Marțiale și manager al programului Pierre de Coubertin, centrura neagră 3 Dan și antrenor al lotului național).

Programul are ca obiectiv strategic sprijinirea şi dezvoltarea programelor sportive propuse de federaţiile sportive naţionale pentru acţiuni de selecţie, pregătire şi realizare de competiţii ale copiilor, juniorilor mici, precum şi ale persoanelor cu dizabilitaăţi, în vederea obţinerii de performeri. Scopul programului este valorificarea aptitudinilor individuale într-un sistem organizat de selecţie, pregătire şi competiţie a copiilor, juniorilor mici, precum şi a persoanelor cu dizabilităţi care să asigure formarea de performeri, precum şi îmbunătăţirea stării de sănătate publică prin crearea unui cadru social şi organizatoric favorizant.

Ministerul Tineretului si Sportului sprijină financiar activităţile privind selecţia, acţiuni de pregătire sportivă şi realizare de competiţii sportive pentru copii şi juniori mici (HG 311/2003, art 1) în baza unor proiecte şi programe ale federaţiilor sportive naţionale , aşa cum recomandă Comisia Europeană prin programul „Europa pentru cetăţeni”. Programul Pierre de Coubertin este dezvoltat de MTS cu ajutorul fondurilor din partea UE și face parte din strategia UE pentru perioada 2014 – 2020.

Strategia UE prevede masuri, dă asigurări si cere tarilor membre sa recunoasca necesitatea reintegrarii sportivilor profesionisti pe piata muncii la sfârșitul carierei sportive si dezvoltarea unei cariere duble prin obtinerea de cunostinte, aptitudini si competente privind invatarea nonformala, prin e learning, invatare la distanta. Comisia europeana recomanda ca sportivii sa fie incurajati de oferte de sponsorizare de catre mari companii la care sa aiba acces sportivii de inalta performanta, imbinind performanta, cu educatia si munca.

Sportivii de performanță care au obținut medalii de aur, argint sau bronz in probele individuale sau pe echipe din cadrul JO, CM, CE de seniori au dreptul la cerere si cu confirmarea MTS la o rentă viagera, echivalentul a 1.5 salarii medii brute pe economie, în funcție de nivelul performanței sportive.

Sportivii de performanță convocați la loturile naționale, beneficiază de prime de asigurare de accidente și se stipulează in contractul de asigurare în limita bugetului anual al structurilor sportive si al COR.

Romania trebuie sa adere la măsurile stipulate in Tratatul de la Lisabona prin planul de masuri Pierre de Coubertin în ceea ce priveste dubla carieră și să stabileasca strategia armonizată cu acquis ul comunitar.

Prin intermediul programului Pierre de Coubertin si a Federației Române de Arte Marțiale, juniorul participă la cursurile de Ashihara Karate (site-ul pare într-adevar de pe vremea când a luat naștere această disciplină), conduse de sensei Petrică Bulmagă, ceea ce ii oferă oportunitatea de a participa la un cantonament la Piatra Arsă sau Poiana Brașov, locații unde sunt cazate și se antrenează loturile naționale.

Acum, juniorul nu a fost niciodată plecat mai mult de 12 ore de lângă unul dintre noi, sau mai mult de 15km. Va fi un cantonament cu emoții, plânsete după jucăriile lui de pluș, fără confortul de acasă, se va îmbrăca singur și va asculta de sensei cu care nu va putea negocia programul sau activitatea. Cel mai mare dor îi va fi după tehnologie 🙂

Sugestii pentru micuț sau pentru părinții lui?

Recomandarea săptămânii
Gazduire web

Tags:

AmintiriBlog

  1. Să mai lase tehnologia. E bună deconectarea la vârsta lui.
    Abia vă luați și voi o “vacanță”.

  2. Sfatul meu pt junior e sa stea langa sensei. Am facut si eu cu el la scoala 139 si este o onoare sa il ai sensei.
    Pentru voi, ce sa va zic? Mai faceti unul 😛

  3. Să îl trimiți mai mult în tabere fără voi. Îi dezvolți spiritul independent, curajul, libera inițiativă etc. Gândește-te că noi nu am avut șansa asta.

    Cristian Iosub