Publicitate prin Facebook vs Google Adwords

Facebook si Google sunt doua companii ce au in portofoliu o sumedenie de instrumente putin folosite la capaciatea maxima a acestora. Astazi am avut plăcerea de a asista la un demo din partea unei companii de advertising (SRL cu doi angajati dar se autointituleaza companie) si pot sa spun că m-am distrat de minune. Așa că nu vă așteptați la un tutorial ci o povestire.

Principiul de creare a unei campanii pare destul de simplu. Cream un banner publicitar, scriem doua randuri, punem un buget de 5 € pentru doua zile si am dat publish. Care credeti ca va fi impactul unui post sponsorizat pe facebook sau a unui banner pe adwords in maniera aceasta? Din vreo 5.000 de afisari probabil vor fi 10-20 de click-uri cu zero vanzari.

Aici vine problema multora in crearea eficienta a unei campanii sau a unei oferte. Atat facebook cat si Google iti ofera posibilitatea să ai trackingul conversiilor din shop, oferă posibilitatea targetarii unei oferte pe baza unor criterii la care nici nu te-ai fi gandit: sex, locatie la nivel de oras/tara, varsta, interese, pagini similare accesate, lista de clienti existenti, etnie (numai pt SUA), profesie, statut civil, daca sunt parinti sau nu, in functie de evenimentele recente din viata si multe alte optiuni.

Practic este imposibil să creezi publicitate targetata si sa nu ai conversii indiferent ce ai vinde. Poti să vinzi si canabis. Dacă este publicitate targetată unui grup de interese de fumatori de canabis, mesajul tau ajunge la destinatie. Mai departe depinde de tipul de mesaj transmis.

De exemplu, mi-am actualizat statusul la facebook ca as avea un copil. O firma care vinde imbracaminte sau obiecte pt bebelusi, targeteaza oferta publicitara numai proapeților tătici. Pe de-o parte economiseste afisarea mesajelor publicitare fata de un target de persoane neinteresate si pe de alta parte mesajul ajunge si este vazut strict de proaspetii tatici

Deh, e greu, stiu. E criza si clientii vin pe banda rulanta. Dar de ce as risca sa fac praf, țăndări o campanie publicitară iar clientul să își dea seama abia târziu că m-a plătit degeaba, în loc să fac o campanie eficientă iar clientul data viitoare să se întoarcă cu drag. Interacționând zilnic cu diverse personaje, am impresia că undeva pe drum s-a pierdut firmelor de publicitate față de clienții săi. Totul se măsoară în cifre, dar nu și în calitate.

Trist…

google-adwords-vs-facebook-ads

  1. Așa este, calitatea s-a pierdut pe drum în fața cifrelor. Nu ai ce să faci, este datorat sistemului comunist care încă mai trăiește în mintea generației anterioare. Cifrele primează, avem rezultate avem și bani.

    Încă puțin cred că o să mai țină treaba asta. Astăzi am văzut la televizor un reportaj despre generația Y. Cea care vine după generația X.

    Cristian Iosub