Publicitatea este sufletul comertului …

… dacă e făcută cu cap.
Blogul nu mai reprezintă pentru foarte mulți un jurnal de gânduri. Ideea mea de blog si a acestui site este pe de-o parte de a comunica mult mai ușor cu prietenii si familia si de cealaltă parte de a transmite informații ce consider ca sunt ajutatoare celorlalti cititori.

Fiecare si-a creat o identitate in spațiul virtual sub forma blogului din diverse motive, insa exista trei categorii de blog ce utilizează denumirea de blog fără sa aibă nici o legătura cu definitia acestuia:

 • Blogul anti-firma: este o moda sa îți faci blog pe platforme de genul blogspot sau wordpress prin care sa injuri sau sa denigrezi o firma concurenta. Din fericire metoda este destul de riscantă pentru ca WordPress, Google si alte platforme de genul asta, trimit fără nici cea mai mică reținere către serviciul de combatere a criminalitatii informatice absolut toate informațiile legate de acel blog/cont. Din punctul meu de vedere, manifestările de acest tip vin din partea unor frustrati cu puța mică si fără prea mult creier.
 • Blogul de advertoriale: de pe vremea războiului dintre Daci și Romani, de când s-a lansat konkurs.ro, au început sa apară bloguri (le-as numi totuși siteuri nu bloguri) fără opinii personale reale ci create doar pt a fi publicate articole promotionale. Sunt foarte mulți bloggeri ce participa la concursuri publicand articole exagerate pe siteurile proprii, sperând ca dacă ridica in slăvi o companie, vor avea un succes teribil. Din păcate am întâlnit si tinere dsoare fără personalitate proprie care sterg de pe blog toate articolele unde nu a câștigat. Pai, prost sa fie sponsorul ala care ii mai da vreodată premiu… Din moment ce scrie si sterge, articolele duc la o falsa indexare, penalizata in primul rând de motoarele de căutare cât si de sponsor.
 • Blogul falsului antreprenor:
  Am sa mă opresc asupra acestei categorii de bloguri un pic cu detalii ceva mai multe. Prezenta unui brand in mediul online este destul de importantă iar mentionarea pozitivă a brandului are un impact benefic in decizia potentialului client . Asta este o regula generală. Dar sunt si particularitati unde nu poți aplica aceeași strategie de marketing. Orice elev de liceu își face in prima faza un blog de advertoriale. După ce se lauda un pic ca are blog, colegii încep sa îl citească. Senzatia de superioritate se naște imediat cu primul comentariu din partea unei colege. E clar, deci poate avea succes si la copile.

  După scurt timp blogul lui a ajuns la 100 de vizitatori unici pe zi iar cu putina muzica piratata pe blog si doua trei mentiuni la radioul pirat din sat, deja are 150 de unici. Asta e momentul in care apare titulatura de antrenor sau consultant in pagina de contact a blogului .

  A scris pișcoturi cu plata prin credit pe telefon, este apreciat in sat, deci e antreprenor. Vine timpul sa scrie articolul vieții lui : “strategii de succes despre cum sa faci bani din blog”. Desigur, copy/paste sau eventual un Google Translator si e gata articolul. Acum poate spune ca este consultant.

  Cu banii din alocație cumpara 1000 de fani Facebook de pe fiverr chiar dacă niciunul nu este roman. Oricum sponsorul nu va observa. In orice afacere trebuie sa existe si profit așa ca micul antreprenor începe sa cerseasca prin spamuri mizerabile dar nu are succes. Așa ca se apuca sa sune pe la firme.

  Si uite așa ajunge micul muc sa mă sune propunandu-mi o afacere de nerefuzat : are 150 de unici pe zi plus 1400 de fani pe Facebook. Pentru 100€ poate scrie un advertorial despre firma mea de web-design. Ii explic eu micutului ca apreciez interesul fata de serviciile mele, insa, nu am nevoie momentan de o astfel de campanie publicitara. Domeniul meu de lucru este bazat pe contactul direct din partea potentialului client sau recomandări unde plătesc comision destul de frumos de 30%. Astfel, doar pt ca a recomandat echipa cu care lucrez, el poate lua din start 300€ ceea ce e mai mult decât cei 100€ ceruti pt un articol al cărui cititori nu intra in targetul firmei.

  După lupte seculare in care ii explic ca nu vreau campanie de articole ci lucrez in sistem profitshare (ca paranteza, micul muc nu stia ce este ProfitShare, 2Parale etc. Wtf?), ajunge sa își jigneasca potențialul client : “bine, hai, lăsăm la 7€ cu plata prin credit pe telefon. Asta așa , pt bugetul tau”.

  Ca sa înțelegeti ideea, e ca si cum as suna eu acum la o firma despre care nu cunosc nimic, as vorbi doar la persoana a doua si as cere un preț exagerat. Dacă mă refuza, dau lovitura de gratie : “de azi dimineața pana acum am sunat la peste 100 de firme si toți au acceptat”. Problema e ca interlocutorul vorbește in termeni care nu ii înțeleg despre online, deci tot el e prost așa ca mai încerc o data: “ok, deci iei la un proiect între 500€ – 1000€? Hai ca îți las articolul la 7€, așa pt bugetul tau”.

  Dacă sunteți curioși sa aflați ce a mai făcut micul muc in ultimul timp, iată o poza sub acest articol. Nu îmi dau seama dacă vrea sa propună companiei Nokia o campanie de publicitate sau aia chiar i-au dat 7€ pt asta. Dar aș râde cu lacrimi să aflu că au plătit mizeria aia de mesaj : Windows 8 mobile merge mai bine decât Android”. Sec, fără argumente, fără sa exprime ce “merge” mai bine. Exprimare ca pe uliță pe care o avem toți in viața de zi cu zi. Dar nu ai cum sa promovezi un OS doar spunând ca merge mai bine. Eu pot contra-argumenta spunând ca nu merge mai bine pt ca….x,y,z si tinem discuția pana mâine. Sa nu mai zic ca sunt mândrul posesor a un iPad 4, iPhone 4s si iPhone 5 dar nu am ieșit niciodată in public sa mă bucur ca un copil mic ca mă duc sa fac poze cu iPhone. Bravo mie, bravo tie, bravo tuturor care fac poze cu telefoanele in oglinda. Dezgustator mi se pare doar ca sunt firme care plătesc mizeria asta.

  Ieri era o discuție pe facebook chiar pe o tema similară idee cu care achiesez in totalitate : teoretic omuletii de genul asta trebuie felicitați pt arta negocierii avuta cu sponsorul. In practica, este trist ca sponsorul nu cunoaște piața sau nu a studiat-o suficient înainte de a face alegerea. Sunt bani aruncati aiurea pe geam si e păcat de ei, indiferent dacă vorbim de un SRL sau o companie.

Este o tara liberă si din fericire sunt Mega Biți pentru fiecare. Oricât de drăguț ar fi sa dau nume si linkuri, părerea mea este ca toți vor imbatrani la un moment dat si vor reveni cu picioarele pe pământ. Atâta timp cât fiecare are locul lui pe Hard si nu interferăm iar activitatea lui/lei nu mă afectează personal…ii urez multă fericire in activitate.

.image

 1. […] ca participarea ta chiar va conta si exista o mica șansa de a câștiga. Chiar acum câteva zile scriam despre campaniile de publicitate derulate online si despre categoriile de participanți. Konkurs.ro […]

  Cristian Iosub