Quad-Core processor mitul unui Samsung Galaxy S3

Trăim in era consumului. Nimic din jurul nostru nu este creat pentru a fi utilizat pe termen lung. Chiar in încheierea articolului, voi însemna un documentar interesant pe tema asta, găsit pe youtube
Din păcate sunt trei mari probleme asupra modului nostru de gândire care s-a schimbat dramatic in ultimii 15-20 ani.

  • Producătorii folosesc materii prime din cele mai ieftine si mai proaste posibile, doar pentru a creste profitul. Cu alte cuvinte, folosesc ceea ce numim noi : chinezării .
  • Tehnologia este într-o continua schimbare iar in fiecare an vedem noi deviceuri StarTrek pe piețele japoneze sau americane. Aici o sa vin cu doua exemple : in urma cu 10 ani mi se părea imposibil sa ai in locul unui desktop, o bucata de sticla cu puțin metal pe care sa scrii. Mi se părea ceva ireal in a reduce dimensiunea unui computer pana la nivelul tabletei, precum avea Spok in StarTrek. Credeam ca vom avea tehnologia asta cel mai devreme in 100-150 ani. Articolul asta il scriu in schimb de pe un iPad 4th Generation. Acum doi ani mi se părea ireal un telefon de tipul proiectului Nokia Morph. Astăzi insa, Samsung pregătește lansarea in producție comercială a noilor display-uri flexibile.
  • Plecând de la aceste idei, vedem pe zi ce trece ca utilizatorii finali întâmpină dificultăți în a se adapta progresului tehnologic, noilor deviceuri, noilor prețuri versus rata de amortizare a costurilor etc. Clientul cumpără doar pentru că telefonul lui este depreciat dpdv moral dar și tehnologic. Din punctul său de vedere. Un iPhone 4 de exemplu este privit ca un basic phone, chiar dacă are caracteristici tehnice de actualitate pentru mulți dintre noi. Motivul este simplu : are deja doi ani de la apariție, după el a venit 4s, 5 iar anul acesta se zvonește că un 5s și poate chiar și un 6. Vedem. Așa se face că fiecare cumpără un telefon pentru un an, maxim doi. Nu mai sunt păstrate telefoanele un timp îndelungat cum făceam acum 12-14 ani. Eu am fost un caz mai special pentru că schimbam lunar telefonul, dar majoritatea cumpărau un telefon pe care îl țineau 3-4 ani. Jucam fotbal în pantaloni scurți, mergeam prin ploaie câte 2-3 ore, stăteam în zăpadă o noapte întreagă… și toate acestea cu telefonul în buzunar fără a îmi fi teamă că s-ar strica ceva. Astăzi, în schimb, nu mă risc să fac așa ceva cu iPhone5 pentru că nu rezistă săracul la ploaie, căldură, nisip, căzături…la nimic.

Deși sunt Apple Fan Boy, am puterea să recunosc faptul că Apple nu a inventat absolut nimic. Mă mai zis-o cred că în vreo patru articole deci nu mă repet. Dar mor când văd Android Boys că își ridică fierătaniile în slăvi parcă ar avea cine știe ce tehnologie marțiană.

Astăzi m-am jucat vreo 12 ore pe un Samsung Galaxy S3. Prima dar cu siguranță și ultma dată când îl butonez. M-am mai jucat pe S2 si S3 dar la modul basic, nu reinstalări, updateuri, configurări etc.

Părera mea umilă este că Android vs iOS este egal cu Ubuntu  vs Windows 7. Nu doar că nu este user friendly Androidul dar dă atât d emulte crash-uri încât am crezut că e de la telefon, o problemă fizică. Dar am schimbat telefonul cu altul sigilat iar crash-urile parcă s-au inmulțit. Nu am să fac un review la acest telefon pentru că pe urmă iar zceți că sunt eu negativist și am ceva cu săracul Androidian.

În fine, ideea e că tipul care era mândru de noua achiziție, mi-a explicat de vreo 10 ori că el și-a luat Galaxy S3 din două motive : este ultimul apărut și are patru procesoare.

Am încercat să combat ideile explicându-i ca tot ce e nou costă mult iar după un an îl poate cumpăra chiar și cu 30% mai ieftin. Nu trebuie să sari în față să fii ca la țară, primul sătean cu Dacia și restul cu căruța. Din punct de vedere al procesoarelor a fost cel mai greu și am descoperit o altă problemă : majoritatea băștinașilor de pe aici cu care am vorbit, chiar și consultanți din magazinele de telefonie, știu că Samsung Galaxy S 3 are patru procesoare deci va merge de 4 ori mai repede totul :  browsing, streaming, email etc. În cazuri extrem, dar extrem de rare își instalează aplicații “grele” pe telefon, care să necesite resurse. În rest, cei cu care am discutat și am făcut sondajul ăsta de opinie zilnic în ultimele două luni, folosesc doar Browsing, Email, Meteo, Solitaire, Temple Run și aplicația de YouTube. Atat !  Ca să sar direct la concluzie, nu am reușit să conving pe nimeni că nu are dreptate și e doar marketing de calitate făcut de Samsung pe prosteala lor.

Deci, întrebare : Dacă telefonul meu are procesor Quad-Core, inseamnă ca voi avea viteza (!) de internet de 4 ori mai mare ca un telefon cu un singur Core, voi trimite mailuri de 4 ori mai repede si voi vedea filmele pe youtube încarcate de 4 ori mai repede?

Răspuns : Da, pentru că Samsung Galaxy S3 are Quad-core de 1.4 GHz, deci fiecare procesor are 1.4GHz, deci în total telefonul are 5.8 GHz CPU

Greștit ! Total. Am să explic în termeni cât e poate de populari, evitând definițiile tehnice :

Cei 1.4 GHz sunt în total iar acel Quad înseamnă câte nuclee are procesorul. Nu sunt patru procesoare separate. Nu sunt patru CIP-uri montate separat pe placă. Este un singur CIP cu patru nuclee. Practic fiecare miez al acestui CIP (procesor) analizează separat informația optimiând multi-tasking-ul. Într-adevăr, un telefon single Core de 1.4 GHz (nici nu știu dacă există cu unul singur) va avea o viteză mai mică de răspuns față de unul Quad-Core, dar foarte foarte mică, nici decum de patru ori. Internetul se va mișca la fel depinzând de banda providerului, streaming-ul pe youtube la fel. Quad Core ajută doar la împărțirea sarcinilor în procesarea informațiilor pentru fiecare aplicație deschisă.Un procesor multi-core este o componentă de calcul cu două sau mai multe unități centrale de procesare, numite nuclee, care citesc și execută instructiunile unui program. Ele sunt instrucțiuni obișnuite pentru un procesor, cum ar fi adăugarea mai multor date, mutarea datelor, dar mai multe nuclee pot rula mai multe instrucțiuni în același timp, crescând viteza pentru programele care utilizează calculul paralel, în special fiind vorba la nivelul telefoanelor mobile de jocuri.  Wikipedia este sfântă atunci când vine vorba de explicații logice. Dar mai depinde și de cine citește…

 [youtube]http://youtu.be/R2bk4WF8nJM[/youtube]

  1. Salut! Nu stiu unde ai vazut tu ca un s3 sa dea erori, in fine nu te contrazis:)):)):))…in ceea ce priveste apple, recunoaste, de la 4s pana la 5s si c, totul este identic, nimic mai mult ca sa nu mai zic ca pe ios nu poti personaliza nimic, am avut si iphone si acum am s3, nu ridic s3 in slavi, dar totusi nu il compara cu iphone, e ca si cum ai compara nokia 3310 cu lumia 1020, pe bune…repet am trecut de la iphone la android din simplu fapt ca este mult mai bun si mai solid si se poate personaliza, in ceea ce priveste iphone, da, IOS functioneaza perfect si pe iphone 2 cu procesor de 600mhz si 128 mb ram sau chiar mai putin, pe android se misca excelent incepand cu dual core exynoss, acesta este singurul forte al IOS…repet 4s sau 5s sau 5c, tot aia e,( upgrade la ios 7) nici macar nu sunt atatea aplicatii in app store cate sunt pt android atat gratis cat si cu bani,atat, daca observi ca, in ultimile luni compania Apple a inregistrat pierderi colosale si din cauza aceasta, cum sa anunti tu ca 5c este bun doar 400 de incarcari la bsterie, macar nu au facut-o removable sa poti sa o inlocuiesti, o foarte mare porcarie, spun aceste lucruri pt ca am avut ocazia sa trec de la ios la android, deci, normal, cunosc toate chestiile despre ios si android incat sa spun despre ele, android este si va ramne un sistem de operare foarte bun urmat de ios la egalitate cu windows phone si celelalte. Salut!

    Cristian Iosub