Cum ramân profesorii fără loc de muncă

Probabil știți cazul pițipoancei care a copiat la BAC și țipa ta-su că e făcătură politică, că fata lui e nevinovată. Iată din primele declarații că nu pare așa nevinovată.

A avut un telefon mobil asupra sa eleva respectivă, a refuzat să îl predea, a refuzat să fie percheziţionată. De fapt, de la acest telefon mobil a şi plecat incidentul ulterior. Procurorul şi echipa de poliţişti au aşteptat să se termine proba ca să nu împiedice ancheta desfăşurarea examenului de bacalaureat. La terminarea probei, eleva a fost condusă în Cancelarie de către poliţişti, unde aştepta procurorul de caz. Procurorul de caz s-a prezentat, s-a legitimat, i-a spus elevei că urmează să fie percheziţionată corporal dacă nu predă de bunăvoie obiectele pe care le are asupra sa. Eleva a refuzat şi a solicitat să fie asistată de un avocat în timp ce este percheziţionată corporal.

Deşi nu era obligatorie asistenţa în cazul respectiv, tocmai pentru a evita orice suspiciuni, procurorul a fost de acord, a fost întrebată dacă are vreo rudă în proximitatea liceului ca să anunţe un avocat, a susţinut că nu, deşi ulterior s-a dovedit că avea mai multe rude. Era vizibil că sub tricou, la brâu, avea un obiect care putea să fie un telefon, dar ea a susţinut că avea telefonul în maşină. I s-a propus să dea unui ofiţer de poliţie cheile maşinii să i se aducă telefonul, a refuzat pe motivul că nu umblă nimeni în maşina ei fără consimţământul său, situaţie în care a fost condusă la maşină să îşi ia telefonul. Când a ajuns în apropierea maşinii, au venit rudele. Când s-a apropiat de maşină, a scos telefonul de la brâu şi i l-a dat mamei sale, moment în care poliţistul a intervenit şi a luat telefonul de la persoana respectivă. Persoana respectivă (n.r. – mama Adinei Duicu) l-a muşcat pe poliţist de mână, l-a zgârâiat pe ochi. A fost nevoie să o imobilizeze pentru a înceta agresiunea, a intervenit şi sora fetei suspectate de fraudă şi l-a pălmuit pe poliţistul respectiv – purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Gagica avea instructajul făcut de acasă, drept pentru care a cerut avocat și a mințit că nu ar avea rude care să o aștepte. Ea a sperat până în ultima clipă că face o scamatorie și scapă de telefon, lucru care se putea întâmpla dacă nu vedea polițistul mișcarea. Ceea ce nu mai este de mult o noutate este faptul că tot traficul mobil este stocat pe o perioadă destul de lungă de timp (vreo 6 luni) și se pot solicita operatorului de telefonie mobilă. Până aici e simplu: gagica și persoana cu care discuta la telefon (o fosta directoare se pare) vor suporta consecințele impuse de lege. Problema e că pe lângă ele se vor duce la vale și alții pentru săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat şi abuz în serviciu şi vizează elevi, profesori examinatori și comisia de examen.

Cum o fi să ai copii de crescut acasă, să fii profesor de 20 de ani și respectat în comunitate dar să rămâi fără loc de muncă pentru că ai ascultat de ordine venite de la partid? Are grijă tăticul să reintegreze profesorii respectivi în câmpul muncii, dar totuși un profesor trecut de 40 de ani se poate reintegra în societate în vederea recalificării mult mai greu, fiind obișnuit cu un trai, un stil de viață în care el era comandantul suprem.  E nasoală viața. Vor trebui să învețe cum se prepara un McPuișor.

adina-si-adrian-duicu-justin-stavaru

Adina şi Adrian Duicu (Imagine: Justin Stavaru/Mediafax Foto)

      Cristian Iosub