Cum recunoști un viitor stareț

Se dă știrea

Un fost profesor de religie din Târgu Jiu, căruia Mitropolia Olteniei i-a retras dreptul de a mai preda după ce elevii l-au acuzat de comportament inadecvat, a fost arestat preventiv, vineri, pentru cămătărie şi șantaj, împotriva acestuia fiind depuse mai multe plângeri la Poliţie.

Ion Laurenţiu Bîcoi a fost reținut, inițial, joi, pentru 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 300 de lei de la o persoană, banii respectivi reprezentând dobânda la un împrumut de 1.500 de lei luat anterior de la fostul profesor de religie.

Flagrantul a fost organizat de polițiștii de la Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Judeţene Gorj.

Bîcoi nu a recunoscut faptele de care este acuzat, însă anchetatorii i-au arătat că pe o parte dintre bancnotele pe care le avea în buzunar era inscripționat cu cerneală fluorescentă cuvântul “camătă”.

Bărbatul a fost prezentat, vineri, Judecătoriei Târgu Jiu cu propunere de arestare preventivă, iar magistrații au emis ulterior mandat de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele fostului profesor de religie.

Surse judiciare au declarat că împotriva bărbatului au fost depuse mai multe plângeri, acesta fiind acuzat de cămătărie şi șantaj, iar anchetatorii se așteaptă ca după arestarea suspectului numărul sesizărilor să crească.

Ion Laurenţi Bîcoi a fost până în anul 2011 profesor de religie la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Târgu Jiu, unde a fost implicat într-un scandal. El a fost acuzat de elevi că le adresa cuvinte jignitoare, le vindea diferite bunuri aduse din străinătate şi nu avea un comportament adecvat meseriei de profesor.

În urma acuzațiilor, Consiliul Eparhial din cadrul Mitropoliei Olteniei i-a retras acestuia dreptul de a mai preda religia în școli. Ulterior, bărbatul a contestat în instantă această decizie.

Curtea de Apel Craiova a respins, în vara anului trecut, cererea formulată de fostul profesor de religie, decizia fiind reconfirmată anul acesta de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Directorul Colegiului Comercial “Virgil Madgearu” din Târgu Jiu, Petre Ciungu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că nu îl miră foarte mult arestarea fostului profesor de religie, în contextul în care îi cunoaște trecutul.

“La noi nu mai predă pentru că Mitropolia Olteniei i-a retras binecuvântarea în baza căreia putea fi profesor de religie. Această decizie ne-a şi ajutat ulterior să nu pierdem procesul prin care dumnealui contesta faptul că nu mai poate preda religia. Nu mă surprinde să aflu acum de la dumneavoastră că a făcut ce a făcut şi a ajuns unde a ajuns. Păcat că nu a învățat nimic din problemele pe care le-a avut în trecut”, a precizat directorul Petre Ciungu.

catedrala-neamului

Realitatea

Era în plină pregătire profesională. Legal, peste jumătate din preoții și profesorii din România ar trebui să intre în pușcărie. Fiecare este cu păcatele lui. Preoții ar trebui să intre în pușcărie pentru spălare de bani, evaziune fiscală și cam jumătate din codul penal.

Profesorii însă, se califică pentru infracțiunea de șantaj de fiecare dată când intră pe poarta școlii. Știu cazuri concrete când părinții erau șantajați să doneze din inimă bunuri de lux. Știu caz concret de reclamație la Inspectoratul Școlar și în 10 minute directoarea școlii respective deja fusese pusă în temă de cei care teoretic anchetau. În realitate achitau, nu anchetau. În RO nu se va schimba foarte mult în sistemul de învățământ și nici în biserici datorită unei singure probleme : mentalitatea de căcat a părinților și enoriașilor. Părinții cotizează sute de lei lunar în fundul profesorilor, că să fie bine. Enoriașii cotizează căruțe de bani în fundul preoților, ca să îi ajute Dzeu.

Rezolvarea

Pentru partea religioasă momentan nu există o rezolvare. Știm și noi, dar partea mișto e că știu și preoții că totul se va rezolva de la sine cam în următorii 15-20 de ani. Vor crăpa babele care cotizează și vor rămâne puțini zdruncinați mintal care vor dori Catedrala Mântuirii Neamului în condițiile în care salariul mediu pe economie este de 2-3 ori mai mic decât costul real al vieții.

Pentru partea de învățământ, totul are o rezolvare mai mult sau mai puțin așteptată. Inspectoare pe sectorul 5 este chiar pârâta Mariana Vizitiu, fosta directoare a grădiniței 178 “Flori de tei”, cea care acum un an suna părinții dintr-o clasă să îi convingă că este nociv un copil coleg cu ai lor. În realitate mândra făcuse dispăruți niște bani, mulți bani și părintele copilului vroia să o denunțe.

În școala 280 este o sifilitică de învățătoare care refuză să vorbească cu părinții în afara orelor de consiliere (vinerea timp de o oră). Deci îți trimiți plodul acolo să fie educat de o sifilitică care inventează probleme. Era un puști isteț acum vreo lună căruia îi reproșa că nu știe culorile. wtf? Ăla le recita ca pe poezie de la 2 ani și vaca căuta argumente de plâns și reproș. Soluția a venit imediat din partea casierei clasei : strângem niște bani pt dna învățătoare că se apropie sărbătorile. Își dorea enorm un televizor, un telefon și mai nu știu ce … Problema e alta : părinții cotizează. Elementul surpriză e că în inima oricărui tată se poate ascunde un criminal în serie în devenire. Nu se știe niciodată când se satură unul să mai fie șantajat de profesori și pune mâna pe pistol și rade de pe fața pământului o inspectoare și 2-3 profesori. Să vedem atunci cu cât curaj mai cer profesorii bani. Sau partea mișto e să le lași o surpriză cu ceas în cancelarie.

      Cristian Iosub