Reducerea tarifelor se va aplica de la 1 aprilie 2014

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat, în urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene, deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor. Începând cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor în România scad de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,14 eurocenţi/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut, pentru terminarea la puncte mobile.

Măsurile de reglementare adoptate de ANCOM pe piețele de gros pentru terminarea apelurilor concretizează demersurile iniţiate de Autoritate în anul 2012 şi continuate pe parcursul anului 2013, care au presupus o activitate complexă de colectare de date, analiză şi rulare a mai multor scenarii, precum şi serii succesive de consultări şi ajustări. ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizării serviciilor, utilizând ipoteze de lucru în conformitate cu legislaţia din România, informaţiile transmise de furnizorii de reţele, precum şi cele mai bune practici de modelare la nivelul Uniunii Europene.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile: 46 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).

Cu această ocazie, ANCOM a stabilit şi noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toţi furnizorii de reţele de comunicaţii, respectiv pentru serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile de linii închiriate segmente terminale şi serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Tariful de terminare se facturează exclusiv în cazul apelurilor în afara reţelei şi reprezintă preţul pe care reţeaua apelată îl solicită pentru acceptarea apelului. Întrucât acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei cu amănuntul şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor. Pentru a preîntâmpina astfel de distorsiuni concurenţiale, ANCOM a decis adoptarea unor măsuri de reglementare constând în reducerea nivelului maxim al tarifelor pentru serviciile de terminare practicate de operatori până la niveluri care reflectă în mod realist costurile reale ale serviciilor şi competitivitatea operatorilor din România.

Nu va bucurați foarte tare de aceste scăderi pentru că pe piața din RO nu se vor simți curând sub forma unor reduceri de tarif. Prețul convorbirilor in rețelele mobile oricum sunt extrem de mici în ultima perioadă comparativ cu fenomenul 2005 – 2006 dar asta în contextul achiziției pachetelor de tip bulk. In articolul de ieri făceam chiar o comparație între tarifele a trei operatori din RO in cazul in care as avea numai 5 euro credit. Așadar aceasta scădere de tarif pentru interconectare nu va avea impact pt end useri ca si reducere de cost a extra-opțiunilor ci cel mult ar reduce 2 eurocenți din tariful practicat per minut după terminarea minutelor din extra-opțiunile deținute. Îngrijorător este faptul că la un salariu minim pe economie de 4 ori mai mic decât în majoritatea țărilor europene, noi avem cam același tarif pe minut pentru convorbiri. Sunt țări excepție , Italia și Spania, unde ai și un tarif de interconectare ce îl plătești o singură dată la inițierea unui apel. De exemplu, dacă apelezi pe cineva doua minute, plătești 0.16€ – 0.18€ taxa de răspuns (cum o numesc ei) plus cele două minute de convorbire, deci dintr-un foc rămâi fără jumătate de euro. Diferența e că la ei TVA-ul intră în prețul convorbirilor. Nu se plătește X€ + TVA. Dar vorbind strict de situația din RO, m-aș bucura să văd că se investește pe partea de date un pic mai mult. Majoritatea operatorilor oferă în cadrul extra-opțiunilor 50 – 100 MB trafic de date. In cazul opțiunilor premium se poate ajunge la voce+sms+net undeva la 10 – 12€ (+TVA), iar partea de date nu sare de 1 GB, ceea ce mi se pare acceptabil pentru un utilizator de Smartphone care are și viață personală. Suntem însă atât de prinși de febra internetului și a comunicării pe telefonul mobil încât foarte mulți activează opțiuni suplimentare de date fiind insuficienți cei 1 GB de date. Eu de exemplu, din 19 februarie și până în prezent am consumat 1,2 GB. Deci până la finalul lunii de facturare voi sări lejer de 2.5 GB în condițiile în care m fost conectat mare parte din timp la rețele Wireless.

logo_ancom_ro

 1. Ai omis oferta Digi, unde tariful pe minut este de 1 cent. Deci se poate.

 2. 1) Nici acum nu sunt lamurit de ce la incarcare de credit, practic o tranzactie de schimb valutar, se percepe TVA…. Cumperi valuta, platesti in ron… Un favor acordat operatorilor cred.

  2) Ne bucuram din plin de scaderea tarifului la RDS.

  3) 46 de furnizori de reţele fixe supusi acestor reglemantari inseamna clar si VOIP-isti.
  Ma intreb oare cum ii va afecta in mod real pe cei mici si daca-si vor mai putea desfasura activitatea sau vom vedea usor usor cate-o inchidere de taraba….
  Singura solutie viabila pt. a sustine business-ul voip mi s-ar parea ceva extraoptiuni noi, cu plata la activare si nu direct plata pe minut.

  Cristi, cum vezi tu impactul scaderii tarifelor asupra micilor operatori voip?

  • 1. Nici acum nu m-am lamurit de ce operatorii solicita plata unui adaos comercial atunci cand cumperi de pe siteul lor. 🙂
   2. Si inca din plin
   3 Operatorii ficsi mari sunt sustinuti de partea mobila. Operatorii VoIP ar avea de suferit datorita scaderii tarifului de interconectare sau nu. Si Monica a punctat bine: depinde care este revenue mai mare. Un VoIP-ist mic se bazeaza mai mult pe incoming. Clientii sai achizitioneaza 10 euro credit o data la doua luni dar tin contul activ pt incoming calls mai ales in cazul in care au niste afaceri micute si in lipsa unui telefon fix clasic, prefera telefonia prin internet. Cei mari se lafaie pt ca au contracte si cu callcentere deci volumul de trafic este mult mai mare.
   Poate pe segmentul acesta vom vedea scaderi de tarife reale. Dar pe mobil nu prea cred

 3. Sunt curioasa sa stiu din ce castiga mai bine un operator. Din costul plătit de clientul ei sau din costul apelurilor terminate in rețeaua ei?

  Cristian Iosub