De ce relațiile noastre cu ANAF sunt homosexuale ?

Am de scos o amărâtă de adeverință precum că în anul 2013 nu am înregistrat venituri pe teritoriul României. Cât de greu poate să fie? Ei bine, ai nevoie de un pachet de țigări, 3-4 cafele, un energizant, o minge anti-stres și să repeți mecanic : Cristi, astăzi nu bați niciun funcționar. Cristi, astăzi trebuie să dormi acasă, nu la secția de poliție …

Într-o rază de 2 km am trei oficii ale ANAF. Mă îndrept vertiginos spre prima și constat că la ei doar se plătește, nu se și eliberează. Ok, mergem la a doua. Nu, nici aici nu se poate elibera, ei ocupându-se cu alte minuni de taxe de mediu, eliberări de certificate etc. Atunci ne încercăm norocul la a treia. Când intru pe ușă văd un anunț cu font de 72 conform căruia îmi trebuie : copie CI, Cerere Tip și un timbru fiscal de 2 RON.

Aici începe distracția:

  • Timbre fiscale de 2 RON nu se mai găsesc iar de 1 RON găsesc doar la poștă. Altă coadă, altă oră pierdută.
  • Copie CI se face la XEROX-ul de lângă ANAF
  • Cererea tip se poate achiziționa doar de la XEROX-urile de pe lângă ANAF

Deci ANAF nu are cereri, formulare, pentru obiectul activității sale. Dar noi, contribuabilii suntem norocoși pentru că întâmplător exact lângă ANAF este un XEROX care tot întâmplător are formularele de care am nevoie. Dar nu gratis. Contra cost !

Asta îmi aduce aminte de scârba cu care mă duc de fiecare dată în pipera la DRPCIV. Tot bugetari și aia. Nici ăia nu au formulare iar contribuabilul este din nou norocos pt că afară este o șatră de negustori care din întâmplare au formulare.

Să îmi explice și mie cineva firul logic. Ăștia sunt oamenii care ies la proteste și urlau ca din gură de șarpe atunci când s-a dezbătut proiectul de lege conform căruia primele trebuie acordate numai angajaților productivi. Productivi, care au rezultate măsurabile. Aceeași oameni în frunte cu managementul unităților ANAF dorm liniștiți știind că nu au formulare pt că oricum alături verișorul soției domnului director tocmai a deschis un XEROX unde se vând formularele lor.

La poștă, aceeași scârbă totală și zece întrebări pentru un timbru amărât. Ce naiba o freacă grija pe funcționară la ce îmi trebuie mie timbrul, nu știu.

Osama cu siguranță a greșit . Trebuia să treacă o dată pe la ghișeele ANAF și poate ne ajuta să mai scăpăm un pic de frunze uscate.

Tare aș vrea să văd un reportaj TV făcut pe tema asta, nu pe tema țâțelor lui Drăgușanca. Din păcate, singura care are sânge în instalație ar fi Carmen Avram. Restul sunt reportaje la comandă.

anaf_logo

 

      Cristian Iosub