Remote control over mobile networks via 5G (video)

 

Dacă 4G a reprezentat o evoluție fireasca a standardelor de rețelistică, trecerea către 5G va necesita un plus de inovație și un nou mod de gândire în contextul tehnologiei mobile. De aceea, deși standardele 5G nu au fost încă definite, iar primele rețele comerciale sunt așteptate abia în 2020, Ericsson testează deja caracteristici de funcționalitate 5G si moduri de operare ce vor fi vitale pentru adoptarea la scara larga a acestui tip de comunicații.

Un exemplu în acest sens a fost demonstrația realizata de Ericsson în timpul Mobile World Congress prin care membrii echipei au putut controla, in timp real, prin intermediul unor conexiuni mobile 4G de mare viteza, un excavator aflat la sute de kilometri distanta.

Astfel, dintr-un scaun comod, cu ajutorul unui headset de realitate virtuala Oculus Rift, vizitatorii au fost „transportati” in Suedia si au putut controla cu un set de joystick-uri realiste bratul urias al unui excavator Volvo real. In viitor, datorita vitezelor sporite de transfer de date, dar si a stabilitatii retelelor 5G, astfel de moduri de a opera va deveni obisnuit, schimband industrii si aducand noi beneficii de cost si siguranta a personalului.

      Cristian Iosub