Repetitia este mama invataturii

Am asistat astăzi la o discuţie dintre doi români care spuneau că ei au facut şcoala de şoferi acum 20 de ani. Pe vremea aceea nu ar fi fost atâtea semne de circulaţie iar drumurile erau mai libere. Bineînţeles, acum 20 de ani considerau Dacia 1310 drept limuzină. Din vorbă în vorbă, unul din ei a spus că nu este la curent cu schimbările legislative pentru posesorii de permis auto şi regulile de circulaţie pentru că a uitat de acum 20 de ani de când a făcut şcoala şi până acum majoritatea regulilor şi indicatoarelor.

Trist, dar are dreptate. Am să vă spun o mică povestioară :

Era o dată o fetiţă. În fiecare dimineaţă o ducea tatăl ei la şcoală cu maşina. În timpul acesta, fetiţa nu era conştientă de procesul de conducere a unui automobil şi nici nu era competentă să îl conducă singură. Deci era inconştientă incompetentă.

Timpul a trecut, fetiţa a crescut şi a devenit conştientă asupra a ceea ce înseamnă conducerea unei maşini, dar nu ştia cum să o comducă deoarece încă nu facuse şcoala de şoferi. Deci era conştientăincompetentă.

La 18 ani, pentru că a fost fată silitoare, tatăl ei o înscrie la şcoala de şoferi. Învaţă legislaţia, face multe chestionare şi reuşeşte să ia permisul auto. Este momentul în care este conştientă asupra ceea ce înseamnă conducerea unei maşini şi a devenit şi competentă să conducă o maşină.

După 3-4 ani de când a obţinut permisul de conducere, fetiţa noastră din poveste era la facultate. Într-o zi a plecat de la facultate cu maşina , s-a dus acasă vorbind tot drumul la telefonul mobil, a parcat maşina şi abia apoi a realizat că făcuse tot drumul de la facultate până acasă fără comande ea volanul, pedalele şi schimbătorul de viteze. Ea fusese atentă la conversaţia telefonică, la drum, la ceilalţi paticipanţi din trafic. Acesta este momentul în care a devenit inconştientă asupra acţiunilor pe care le face dar competentă. Nu stă să se mai gândească în ce viteză trebuie să schimbe, nu stă să se mai gândească dacă trebuie apăsată pedala de frână sau cea de acceleraţie. Acţiunile sale sunt executate în mod mecanic (inconştient) dar într-o modalitate competentă.

În NLP, acestea sunt cele 4 stagii ale competenţei. Cum învaţă individul? Modurile, formele şi tipurile de învăţare umană sunt foarte variate, taxonomia lor presupunând stabilirea, în prealabil, a unor criterii clare. Dintre modalităţile de învăţare, cel mai eficient proces de învăţare este prin: repetiţie (repetitio est mater studiorum).

Aşadar, nu cere nimeni să reciteşti legislaţia în fiecare an. Dar un chestionar auto dacă faci o dată pe lună, sunt sigur că rămân informaţiile proaspete, actualizate şi conduita în trafic se va schimba. În plus, chestionarele auto de pe acest site se regăsesc la examenul auto oficial DRPCIV şi sunt actualizate conform ultimelor modificări ale Codului Rutier din ianuarie 2013.

Chestionare drpciv si teste auto
Daca doresti sa te familiarizezi cu legislatia rutiera, poti descoperi intrebarile din chestionarele grupate pe categorii.

Chestionarele auto de pe noul site http://www.pdc.ro se regasesc la examenul auto oficial DRPCIV si sunt actualizate conform ultimelor modificari ale Codului Rutier din ianuarie 2013. Testele auto te vor ajuta sa iei permisul de conducere din prima. Vezi toate chestionarele auto pentru categoria B aici.

      Cristian Iosub