Romanii au cel mai mare buget alocat pentru Craciun dintre toti europenii

Luna decembrie va aduce pentru banci nu numai reducerea comisioanelor de intechange ci si cea mai buna perioada de consum pe card, cand se vor inregistra cele mai mari volume tranzactionate. Studiul ING privind cheltuielile de Craciun si Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane, releva faptul ca, raportat la venituri, romanii sunt cei care intentioneaza sa cheltuiasca cel mai mare procent din veniturile lunare nete, respectiv 32%. Republica Ceha (25%) si Marea Britanie (15%) ii urmeaza in ceea ce priveste cheltuielile de Craciun in raport cu venitul net.

Din perspectiva sumelor nominale cheltuite, britanicii sunt in topul celor mai mari cheltuitori din Europa in perioada sarbatorilor, acestia intentionand sa cumpere cadouri de 420 de euro de persoana, cu 17% mai mult decat in SUA.

Urmatorii mari cheltuitori sunt cei din Statele Unite ale Americii (360 euro) si Luxemburg (300 euro), in timp ce Australia (200 euro) se plaseaza la jumatatea clasamentului alaturi de Germania, Spania si Italia (200 euro).

“Desi locuitorii Marii Britanii sunt dispusi sa cheltuiasca cel mai mult, studiul arata ca romanii sunt cei care intentioneaza sa aloce pe cheltuielile de Craciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Acestia intentioneaza sa investeasca 110 euro pe cadourile de Craciun, chiar daca suma se ridica la aproximativ 32% din venitul lunar net”, sustin autorii studiului.

Conform studiului ING ‘Liga cheltuielilor de Craciun’, in Europa, cheltuielile de Craciun raman constante, in pofida imbunatatirii situatiei economice in multe tari europene. Cetatenii din Marea Britanie se pregatesc sa cheltuiasca cel mai mult pe cadourile de Craciun din acest an, comparativ cu cei din restul Europei, SUA si Australia.

Cu toate ca situatia economica s-a imbunatatit in cea mai mare parte a Europei, studiul releva ca majoritatea europenilor isi mentin in acest an o abordare prudenta privind cheltuielile de Craciun si intentioneaza sa investeasca o suma similara cu cea cheltuita in 2014. Doar unul din sase europeni (16%) intentioneaza sa cheltuiasca mai mult in 2015.

Sursa: nocash.info.ro

      Cristian Iosub