Romtelecom, iar te mănâncă coaja?

In urma cu doar 4 ani Romtelecom era in mijlocul unui scandal legat de încheierea ilegala, abuziva (cu japca in termeni populari) a unor asigurări de locuințe. Putem spune ca întreg managementul RTC si-a făcut vacantele pe banii Astra, dar nu avem nici o dovada deci ne vom rezuma doar la comunicate de presa si declarații oficiale:

Ilegalitatea din 2010

Mai multi bucuresteni acuza Romtelecom ca le-a incheiat o polita de asigurare a casei fara a le solicita acordul.
„Impreuna cu ultima factura de la Romtelecom am primit si o asigurare a locuintei, incheiata la ASTRA. Insa aceasta a fost facuta fara voia mea.”, considera una dintre abonatele care a primit oferta. 

Reprezentantii Romtelecom afirma ca au facut aceasta oferta avand in vedere faptul ca, in curand, acest tip de asigurare va deveni obligatoriu pentru toti proprietarii de locuinte.
„Clientii au posibilitatea de a beneficia gratuit de o polita de asigurare pentru trei luni si, in cazul in care opteaza pentru prelungirea acesteia, de o reducere de 50% a pretului asigurarii pe un an. Actionam conform prevederilor legale in vigoare in materie de protectia datelor personale ale clientilor”, sustine Cristina Popescu, ofiter de presa al Romtelecom. Sursa.

 

Ilegalitatea din 2014

Anul trecut un prieten s-a gândit ca ar o alegerea înțeleapta sa facă contract pt televiziune cu Romtelecom. In zona nu prea erau alți provideri deci era oarecum forțat sa accepte oferta RTC. Partea mișto e ca acum ii bat la ușă încă vreo 2 provideri deci are balta peste. Contractul prevedea la punctul 11 următoarea clauză :

RT poate modifica unilateral contratul privind pachetul de servicii (ex. tarife, penalități, caracteristici), cu notificarea in scris a clientului cu cel putin 30 zile înainte. Modificarea se aplica de drept, fără act adițional. Daca clientul nu este de acord cu modificarea, poate denunța unilateral contractul fără despăgubiri, printr-o notificare scrisa ce trebuie sa ajungă la RT în cele 30 zile

Când faci un contract, chiar dacă vezi clauze de genul acesta, te gândești ca nu or fi chiar atâta de masochiști încât sa se apuce sa modifice tarifele iar metodele de înștiințare sunt rudimentare. Prin SMS nu exista o confirmare ca utilizatorul chiar ar fi primit acel SMS. Poate nu mai are nr respectiv de telefon. Poate nu are deloc telefon. Prin scrisoare nefiind trimisa recomandata, nu exista nici o dovada ca end-userul  ar fi primit-o.

Așadar, conform contractului, RTC poate modifica pachetul de servicii după bunul plac iar dacă nu ești de acord poți pleca. Aceeași gândire băsistă am mai întâlnit-o de câteva ori: dacă nu îți convine în România, ești liber să pleci în afară. La fel procedează si RTC. Dacă nu ești de acord să ne plătești cât dorim, poți pleca. Așa o fi pe ulițele lor grecești, dar în RO ar trebui să respectăm legislația în mod egal.

Dar hai să nu facem speculații ci să vorbim pe date concrete. Mai ales că acum bloggerii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce spun, fiind reintrodusă calomnia în codul penal. Nu o să găsiți subiectul acesta dezbătut pe rețelele unde RTC si CST își fac publicitate pentru că nu vrea nimeni să renunțe la pișcot mai ales acum în 2014 când CST a bugetat advertorialele mai mult decât în anii precedenți.

Concret, azi dimineață ajunge o surpriză la cutia de scrisori (vezi foto). Este o simplă scrisoare ce putea fi furată de la cutia de scrisori de oricine. Da, violarea corespondenței este o infracțiune, dar asta nu îi împiedică pe kinderi să facă periodic razii prin cutiile de scrisori din cartier. Așadar putem spune că nu a fost înștiințat clientul pentru că RTC nu are nici o dovadă în acest sens.

SCRISOARE_ROMTELECOM

Începând cu 24 februarie 2014, timp de o luna, te bucuri de următoarele canale TV HD cu tarif redus 100%: Dolce Sport HD, Nat Geo HD, Nat Geo Wild HD, Sundance HD […]

După prima luna […] are un tarif special de numai 1,24 Euro / lună cu TVA în primul an si 2,48 Euro / lună cu TVA începând cu al doilea an.

În cazul in care nu dorești păstrarea pachetului suplimentar HD si după 29 martie 2014, poți suna pentru dezactivarea acestuia la 0800.800.182 sau poți solicita denunțarea unilaterala a contractului in 40 de zile de la primirea prezentei notificări.

Regăsim aceeași gândire cu influențe băsisco-grecești până și în scrisoarea primită astăzi (dar cu începere din 28 februarie). Dacă nu ești mulțumit, poți pleca. Păi stai măi prietene, că nu ești pe tarlaua ta, nici pe tarlaua mea. Suntem pe o tarla reglementată de legislația României și ceea ce faci matale este japcă.

Cum pușca măgarului poți să activezi servicii contra cost și să nu îți notifici clienții? Cum? Am discutat după-amiază cu un alt client IP TV si acesta NU a primit scrisoarea. La modul serios și fără victimizare, ăsta chiar nu a primit-o. El cu cine se ia de gât? Cu poștașul, cu ANPC, cu RTC?

Știu că pe aici mai se intră și cu IP intern RTC așa că poate își face cineva un pustiu de bine să forwardeze această întrebare către Legal-ul de la RTC: cum îți permiți să activezi servicii contra cost și să notifici o parte de clienți după activarea serviciului iar pe alții deloc?

 

#OpRTC04

 

 1. Așa fac și măgarii de la UPC, citez de pe facebook:
  “Pentru ca sunt client fidel UPC voi beneficia gratuit in luna februarie de o viteza a internetului de 150Mbps, iar din martie imi ofera o reducere la jumatate la optiunea asta, urmand sa platesc doar 5 lei in plus.
  Nu ca le-as fi cerut eu ceva de genul asta, dar ei mi-o baga pe gat. Noroc ca am ochii buni si vad si scrisul marunt din josul paginii in care mi se spune ca pot renunta la oferta in 30 de zile de la primirea scrisorii, sunand la un numar de telefon.
  Sa mai dea net si altora de afara ca mie imi ajung 60Mbps.”

 2. Amândoi aveți o problemă: Romtelecom una de moralitate, iar tu una de logică. Ce pușca măgarului (ca să te citez exact) are Băsescu în acest caz? La modul general, ce treabă are un anumit politician ÎN CAZUL DE FAȚĂ?
  Altfel sunt de acord cu tine.

  • Daca iti aduci aminte el era cu vorba :” daca nu iti convine, poti emigra”. Are aceeasi legatura in context ca si pusca unui magarus 🙂

 3. numai amintiri rele am cu ei .. cea mai naspa retea doar e romaneasca :))

 4. In primul rand Romtelecom e o companie nemteasca nicidecum greceasca..deci prost informat din prima..mai si accentuezi asta! In al doilea rand orice companie trage sa se ridice evident..deci clar esti un utilizator frustrat de rds sau upc! Care bineinteles nu vor ajunge vreodata sa dea FTTH unui client..sau poate nu in urmatorii ani.asa ca..Romtelecom e doar o companie ce furnizeaza servicii devtv net si telefonie ca si celelalte companii..doar ca au mult mai multe avantaje! Cat despre reziliere sau scrisori de acceptanta..oricum o primesti degeaba..exista din 2010 o lege clara care iti permite fara nici o problema sa iti schimbi furnizorul dupa bunul plac oricand consideri ca e cazul sa faci asta bineinteles fara penalitati. Numai ca oamenii in general nu stiu sa foloseasca legea in favoarea lor si fug de contracte care oricum se fac degeaba. Traim in epoca in care fiecare e liber sa face ce e mai bun pentru el!

  • Alexandra, nu stiu ce va învață la master in dreptul afacerilor dar gresesti. RTC nu e nemțească.
   In 2005 OTE avea 70% din RTC si statul roman avea 30. Nemtii acum au preluat 25% din OTE. Deci au 25% din 70%. Fa calculele tu.

   Fuziunea nu are rol de replacement. Din cate cred ca știi tot acest rebranding va putea fi facut abia dupa Q1 2015 iar ce este acum este doar acomodarea boardingului in marketing. Nu e nici un picior de neamt ceo, cio, coo etc.

   Da, sunt un utilizator de rds (ca tine), upc si multe altele. E o Rușine? Mi-ar place sa fii clienta mea vreo luna si apoi sa iti pun sub nas o clauza conform căreia esti liberă sa pleci daca nu esti de acord cu ea.

   Sper din toată inima, Anca, ca nu Învățați strategia asta la master!

  Cristian Iosub