Sa facă domne’ cineva ceva ​

Auzim expresia aceasta aproape zilnic in jurul nostru, dar cine ar trebui sa facă de fapt? In același timp discursurile inspiraționale de forma “schimbarea începe cu tine” merg in comunitățile in care într-adevăr toată lumea trage pentru toată lumea dar in cultura Europeană nu prea se aplică. Sunt puține tari precum Suedia, Norvegia sau Luxemburg, unde schimbările sunt produse de mase întregi de oameni având ca scop un trai mai bun la nivel de comunitate și nu de individ.
Câteva gânduri și exemple:
  • în Polonia niște fete au ars într-un escape room ca urmare a unui scenariu cretin pus la dispoziție de către administratorul sălii. Oamenii au reclamat in trecut problemele de organizare și condițiile periculoase ale sălii…pe Facebook. La poliție nu s-a dus nici măcar unul. Asta este generația Facebook Hero, unde oamenii reclama pe Facebook sperând ca alții vor face ceea ce trebuia sa facă ei de la început.
  • Pe grupul de Facebook “Noul Popesti Leordeni” apar frecvent reclamații sau alerte de multe ori din sfera penalului. Cineva a văzut un hoț de buzunare, dar nu se bagă nici sa sune la 112 și să anunțe pt ca e femeie gravida și nu vrea sa aibă probleme cu țiganii din zona. Așa ca pune pe Facebook. Aceeași generație de oameni care așteaptă probabil ca cineva sa vadă mesajul pe Facebook, sa ia bâta de baseball și sa se ducă la vânătoare in zona metroului sperând sa găsească un țigan cu șapcă care fura portofele din geanta.
  • La nivel corporatist lucrurile sunt mult mai diplomate și de multe ori pot fi confundate cu parșivitatea. S-a defectat liftul? Pun pe Whatsapp dar nu reclama nimeni la administratorul clădirii și uite cum se stă o săptămâna in mijlocul pieței Victoriei fără lift. Aici e mult mai complicata treaba pt că practica asta este atât de frecventă încât e greu sa îți dai seama dacă e vorba de incompetență sau rea voință. În corporații, în general, factorii de decizie evită să ia decizia, sperând că ori trece de la sine problema, ori se uită, ori face altcineva.
  • Pe un alt grup de locatari ai unui cartier făcut de Negoiță (primarul de la sectorul 3, cercetat penal in mai multe dosare la DNA), apar zilnic clipulețe cu starea deplorabilă a drumurilor, cum se pișă câinii în lift, lucruri pe care le-am mai scris și aici. Când au avut ședințe de bloc și au fost propuse camere video, și-au adus aminte de GDPR, dreptul tânărului corporatist frumos, liber și european, așadar au renunțat rapid la idee. Câteva zile mai târziu țipau în spațiul public că să facă domne’ cineva, ceva.

      Cristian Iosub