Salveaza un ficat !

Știați că există o asociație numită Berarii României? Aparent, niște omuleți cu nume românești (or not : Onno Rombouts) au pus de o asociație care are preocupări cel puțin bizare: să salveze berea prin scăderea prețului.

Scurtez toată poezia lacrimogenă legată de bieții angajați care si-au pierdut locul de muncă pentru că nu a mai fost cerere suficientă pe piața din RO și trecem direct la lucruri serioase

  • “Acciza la bere a crescut cu 5o% din 2008 până în prezent.” – adevărul e că o perioadă de 6 ani este extrem de relevantă. Dar poate ne spune dl Onno și care a fost creșterea salarială a dânsului față de perioada când lucra în Republica Dominicană
  • “De fiecrae dată când bei o bere, cam jumătate din fiecare pahar merge la bugetul statului.” – foarte bine ! Dintr-o pâine de un leu, cât credeți că se duce la bugetul statului? Taxe și impozite sunt la toate produsele și serviciile fiind afectate multiplu cele care folosesc materii prime pentru prelucrare. Mi se pare absurd să cumpăr Cola cu 5 lei / 2 litri și alcool cu 4 lei / 3 litri (cum era promotia Noroc). A ajuns berea să concureze puternic la pret cu apa minerală, cât despre băuturile energizante sau sucuri, deja berea costă mult mai puțin.
  • “Ca urmare a creșterii accizei, numărul locurilor de muncă s-a diminuat cu 25% din 2008 până în prezent.” – poate nu ne uităm la aceleași rapoarte de final de an fiscal !
  • “Sectorul berii înregistrează zero evaziune fiscală.” – oare?

In fine, motivele lor sunt cel puțin caraghioase, plecând de la faptul că prin bere petreci momente plăcute cu familia până la comparația ridicolă comform căreia românul munceste 20 de minute ca să își cumpere o bere față de german care muncește 7 minute. Pare corect să compari salariile de 700 de lei cu cele de 1000 de euro ale nemților…idiocracy.

L-aș fi văzut promoter al acestei campanii pe Minculescu să vă zică el ce mișto e să coste berea mai puțin decât apa minerală !

 

minculescu

      Cristian Iosub