Scanner portabil pentru poliția Română

recunoastere-facialaMa uitam acum pe youtube la un clip cu niște țărani care s-au încins cu topoarele. Poliția a venit și a început procedural să ceară buletinele părților implicate.

Îmi este mie rușine să văd clipuri cu poliția română unde vezi burta polițistului și abia după 3 secunde apare și el. Vă spun sincer că doar pe la noi am văzut atâta masă de grăsime. Macaronarii se duc seara la sala de fitness, își dau cu gel pe păr … zici că fac concurs de Mister. În fine, aspectul fizic ce permite la maxim 5% din polițiștii români să fugă după infractori îl lăsăm la o parte.

Ceea ce mă surprinde este că poliția, în anul 2013, încă mai scrie pe agende datele celor intervievați. Nu spun doar de ai noștri, ci în general. La Plaza România, parcă, este un info chioșc unde poți introduce buletinul și ți-l scanează. e baza datelor de referință, îți sunt afișate toate amenzile de la Administrația Financiară sector 6. La italieni este aproape imposibil să faci așa ceva pt ca ei au câte un alt format de carte de identitate pentru fiecare regiune (județ). ori e hârtie, ori e plastic, ori e card cu cip, ori e verde, roz etc.

Dar în RO putem face așa ceva. Investiția să nu vă închipuiți că e de ordinul miliardelor. Ai nevoie doar de un scanner portabil cu display. Când ajungi la secție decât descarci fișierele. Sau o opțiune mult mai avansată ar fi să aibă un PDA cu scanner care să comunice securizat cu baza de date a Ministerului de Interne si a Evidenței Populației. În felul ăsta poți scana Cartea de Identitate, nu există loc de greșeli gramaticale și verifici online dacă este cercetat, căutat, evadat …

Dar este penibil și rușinos într-o eră a tehnologiei în care trimitem oameni pe Marte, dezvoltăm dispozitive de comunicație atât de mici și eficiente la care ne uitam cu suspin acum 20 de ani în Star Trek (tableta), noi încă să stăm cu foaia și agenda și să luăm datele din buletin.

Există multe riscuri de ambele părți. Pe agendă, poți greși, nu ai funcția de search, poate fi udată deci compromise datele, poate fi furată deci compromise și folosite datele scrise, consumă de 10 ori mai mult timp prețios, distrage atenția polițistului de la ceea ce face suspectul.

Cu un scanner portabil (poate fi transformat inclusiv un iPhone în așa ceva), ai search, nu greșești, e rezistent la apă, memoria este ilimitată (descărcări zilnice), dacă este furat dispozitivul poate avea funcția de Wipe pe baza de cod de deblocare sau de la distanță, durează două secunde să scanezi un buletin și nu distrage atenția polițistului putând scana în timp ce se uită la suspect.

În rest, rămâne doar SF-ul creat și prezentat deja de  BI2 Technologies și costă 3.000 de dolari : scanarea retinei. Principalul avantaj al acestui sistem în fața tehnicilor mai vechi de identificare este că poți să prezinți un buletin fals. Poți să-ți razi barba. Dar nu-ți poți schimba datele biometrice

 

  1. “Investiția să nu vă închipuiți că e de ordinul miliardelor” – in cazult asta nu se ocupa cine trebuie

    Cristian Iosub