Se cauta om serios

De-a lungul timpului am colaborat cu foarte multe persoane din minunata noastră blogosfera. Plecând de la intermediere de advertoriale, până la realizarea în întregime de siteuri de prezentare pentru diverși clienți.

Sunt mărinimos din fire și atunci când primesc un client prin recomandare și are nevoie urgent de mine dar sunt prins într-o altă lucrare, folosesc o variantă ajutătoare: sună un prieten. Problema e că majoritatea prietenilor ăștia sunt oameni țepuiți de mult prea multe ori ca să mai aibă încredere în cineva iar eu sunt extrem de pretențios atunci când atribui un task unei persoane cu care am colaborat de foarte puține ori. Așadar suntem un pic contra de ambele părți…precauți.

Regula numărul 1 în intermedierea microjob-urilor pe internet: Fii om serios si respectă dead-line-urile!

Regula nr.2: I work for money. If you want loiality, get a dog! Aici poate fi dezvoltată ideea cale de 10 articole. Ideea principală este că toți lucrăm pe bani. Nu pe schimb de link-uri, nu pe tocătoare de lemn, nu pe DVD-uri. Eu vreau să primesc banii la timp din partea clientului. Angajatul meu vrea să fie plătit în ziua scrisă pe contractul individual de muncă. Cumva trebuie să existe o sincronizare în termenul agreat cu clientul și cheltuielile pe care le ai cu angajații sau furnizorii.

Best case scenario: clientul mă plătește la timp, iar eu plătesc mai departe angajatul.

Worst case scenario: clientul nu ma plătește la timp. Ei bine, atunci depinde de aptitudinile fiecăruia de a își administra relațiile cu partenerii astfel încât să existe întotdeauna o ușă deschisă. Clientul nu m-a plătit. Ok, atunci este de datoria mea să îmi mențin oamenii valoroși alături, așa că fac plata către angajat la timp chiar dacă eu am 5 facturi de recuperat. Eu consider că este vorba în principiu de branding personal. Atâta timp cât eu plătesc la timp, angajatul va lucra cu inima deschisă și uneori poate executa taskurile chiar și în regim urgent.

Ca să înțelegeți mai ușor ceea ce am spus mai sus, haideți să vă dau un exemplu: Siteul Taman.io (înțelegeți ideea) are o campanie de advertoriale și are nevoie de content writeri. Nu genul de advertorial postat pe 30 ron pe un site wordpress ci content writer pentru blogul sau platformele din grup. În loc să angajeze oameni care să aibă grija scrisului, de multe ori companiile preferă să plătească aceste microjoburi agențiilor iar agențiile caută persoane talentate pentru a scrie pe nișa respectivă.

Eu facturez Taman.io cu termen de plată de 30 de zile. Content writer-ul a terminat lucrarea în 10 zile iar clientul acceptă articolele respective. Mi se pare firesc să plătesc CW-ul chiar dacă eu încă nu am încasat pentru că în fond este vorba de un rulaj pe care ți-l asumi atunci când intri în horă. Credeți că CW-ul ar mai scrie data viitoare dacă eu îl amân cu plata până încasez de la client? Poate că va scrie, dar într-o scârbă de nedescris sau într-un termen mult mai lung decât cel stabilit. Contează extrem de mult și procentajul ce îi revine “executantului”. Dacă eu, dintr-o campanie de X euro rețin 50-70% din sumă cum se practică pe la PFA-urile autointitulate Agenție, ar fi ideal pentru că mi-aș cumpăra câte un televizor la fiecare campanie. Da aș pierde omul cu care lucrez . Prefer să lucrez la volum mare cu comision mic decât volum mic și comision mare.

Astăzi am avut nevoie urgent de un fost colaborator. L-am plătit la timp în trecut, uneori chiar anticipat … pt diverse joburi micuțe. Nimic spectaculos. Am avut nevoie urgent de el pentru că aveam o campanie cu deadline și clientul o cere iar pe nișa respectivă găsesc foarte greu CW și chiar nu aș avea timp și chef de încercat. Știți ce face tipul în seara asta? Noapte albă. Până mâine campania este gata, cu atât mai mult cu cât am plătit și un avans pentru urgentare.

Asta înseamnă oameni serioși în rândul minunatei noastre blogosfere. Oameni care leagă prietenii aflați la sute sau chiar mii de km distanță, oameni pe care te poți baza la ora 11 noaptea, oameni care știi că respectă un deadline și nu în ultimul timp oameni care investesc in brandingul personal astfel încât data viitoare să știe că nu pot fi refuzați.

loialitate

  1. E bine daca ai timp sa experimentezi colaborari cu multi bloggeri. Eu mi-am luat-o in barba de vreo 3 ori de la blogatu si de atunci am bagat in spam tot ce vine de la el. I-am zis sa isi ia tamaie de banii aia. Probabil de aceea colaborezi bine cu bloggerii, pt ca plătesti la timp 😉 fata de altii

    Cristian Iosub